Rymdliberalerna siktar uppåt!
Det är för tidigt att utbrista klyschan ”Det våras för rymden!”, men visst händer det positiva saker inom det som lite löst kan kallas rymdpolitik – den största fienden är nog den uppbromsande Europaekonomn.
* Positivt tecken 1:
I senaste Populär Astronomi presenteras M-politikern, industrimannen Staffan Anger som är drivande kraft bakom Riksdagens Rymdnätverk.
Anger och hans medsvurna agerar FÖR ökade satsningar inom rymdsektorn, gör studiebesök, läser på, följer utvecklingen – perfekt! Och det är högt på tiden. Rymdbolaget tvingades sälja av sin satellitdivision vilket bara kan tolkas som att vi inte vill vara med och leka inom Champions League i Europa.
Lackmustestet för nya ambitioner blir regeringens forskningsproposition 2012.
* Positivt tecken 2:
Rymdintresserade f vice statsministern och forskningsministern Lars Leijonborg har blivit ordförande i styrgruppen för Onsala rymdobsis
– Det är ett spännande uppdrag. Observatoriet är en nationell angelägenhet som dessutom spelar en viktig roll i flera internationella forskningsprojekt, säger Lars Leijonborg i pressmesset.
Lejonkungen sitter på en del andra tunga uppdrag, detta bara MÅSTE han bara prioritera. Som minister var Leijonborg bl a med om att placera materialforsknings-institutionen ESS (European Spallation Source) i Lund. Typiskt bra!
Onsala-utnämningen godkändes av Vetenskapsrådet den 27 september, dagen efter att observatoriets station i internationella teleskopet LOFAR invigdes av Leijonborgs efterträdare, nuvarande utbildningsministern Jan Björklund.
– Med Lars Leijonborg i spetsen får observatoriet en stark styrgrupp som jag ser fram emot att arbeta med. Vi behöver folk med insikt i både vetenskap och forskningspolitik för att kunna möjliggöra den absolut bästa forskningen inom radioastronomin och geovetenskapen, säger Hans Olofsson, föreståndare för Onsala rymdobservatorium.
Jag råkade ha närkontakt med Lars Leijonborg i unga år när vi kubbades i Falkenberg, på Strandhotellet, i folkpartiets ungdomsförbund. Jag satt i FPU:s valberedning och pläderade för Per Gahrton (!) som FPU-ordförande – mot Lasse.
Hade vi bara pratat rymd innan och jag vetat vad jag vet nu, så hade Lasse fått min röst. Han förlorade dragkampen med 1 röst… Men det gick ganska bra ändå, och nu svingar han ordförandeklubban på Onsala.
Politik är inget för mig längre, på Expressens kulturrredaktion kallade Björn Nilson mig för ”rymdliberal”, ett uttryck som idag passar ovanligt väl in på just Leijonborg och Björklund.
* Positiivt tecken 3.
Rytmdministern Jan Björklunds tal på LOFAR-ivignignen finns dokumenterat här.
Ett citat ur talet:
”När Europas 27 forskningsministrar samlas, så är det inte många av oss som argumenterar
för grundforskning, för de flesta är just nu inne på att det ska vara mera stöd till Opel som är lösningen på Europas problem, och så kallar man det för forskningsprojekt.
Jag tror att det vore ett stort misstag för Sverige och för Europa att tro att neddragningar inom grundforskningen skulle lösa några problem. Tvärtom så skapar man långsiktiga problem om man minska ambitionerna på det här området.”
Opel eller Rymden? Valet är lätt.
Ny nova i M31
Bulgariska astronomer berättar om en ny nova-smälli i Andromedagalaxen. upptäckt av 50/70cm Schmidt-teleskopet vid NAO, Rozhen.
Novans app magn ligger runt 16.
Planet med ”Arizona-temp”
Rapporter i bloggosfären i dag berättar om ett exoobjekt – planet eller stjärna eller nånting mitt emellan – med en yttemp lik jordens. ”Som en sommardag i Arizona”.
Det planetliknande objektet är det kallaste hittills i exoplanetjakten. Ja, det kanske inte ens handlar om en äkta planet utan om en mycket sval, behagligt sval, liten stjärna, en brun dvärg då förstås.
Den bruna dvärgen/solen/planeten har beteckningen WD 0806-661 B och snurrar runt en vit dvärg 63 ljusår från oss, Förhoppningar om organiskt liv där ute ska vi inte hysa.
Herschels teleskop är magasinerat
Tack till Inni Åberg på Observatoriemuseet i Stockholm som löst ”gåtan” med William Herschels 7-fotsteleskop (se förra W-bloggen), som han sålde till Stockholms Observatorium 1788.
Inni berättar att teleskopet inte visas i museet för tillfället utan finns i magasinet på Centrum för vetenskapshistoria på KVA.
Vi ska nog få tag i det vad det lider.
Sweden Solar System
Skalenliga modeller av solsystemet finns lite överallt i världen och vi har också skrivit då och då om Gösta Gahms och Nils Berennings skapelse Sweden Solar System. Det största i världen!
Lars Olefeldt tipsar om sajten med Globen i fokus som solen och kometen Swift-Turtle befinnande sig nere i Blekinge, i Karlskrona
Det skulle ju vara fantastiskt om vi kunna hitta nån himlakropp som passade in i modellen här nere i Skåne, gärna på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. En transneptunisk himlakropp eller en komet?
En av modellerna, Uranus i Furuviksparken, Gävle, har redan hunnit vandaliseras. Kuuuul! Idén om ett återuppförande på Lövstabruk finns.
Skalan i Göstas och Nils modell är 1:20 000 000
Mer för nu…
… blir det inte. Butiken stänger för i dag – men vi återkommer, var så säker!