Hoppa till innehåll

Nr 268 2011

Strindbergs solförmörkelse

Det är väl ingen W-bloggläsare som inte vet att jag är en August Strindberg-freak när det gäller ”Ågysts” astronomiska intressen, och jag tänkte ju skryta med mina ev kunskaper 15 november när Tycho Brahe-observatoriet och ASTB gästas av LIV (”Litteraturens vänner i Skåne”).
Vännen Per Stam leder utgivningen av Strindbergs samlade verk (jag talar hellre  om ”värk”!) från Stockholm-universitetets horisont och har varit bussig att skicka mig Strindbergs naturvetenskapliga skrifter (de har kommit i två band).
I en till det yttre ovanligt saklig Strindberg-uppsats om polarljuset, alltså norrskenet, har författaren bl a återgivit en egenskapad fin bild av en solförmörkelse – med korona och protuberanser.
Bilden ser ut så här:

Den som kommer på mötet 15.11 ska få veta allt…, men bilden gjordes runt 1887 och Strindberg-uppsatsen har inte  publicerats förrän i Naturvetenskapliga skrifter I (Norstedts, 2009).

Märklig Mars-formation

Vår prao på Tycho Brahe-observatoriet Marcus Nagy har hittat denna märkliga Mars-formation via NASA:s Photojournal. Jag håller med, det ser mystiskt ut:

NASA talar om ”Mesas and valleys form the terrain called Margaritifer Chaos”, och kaoset blir inte mindre av de spindeltunna trådar som löper härs och tvärs. Sättningar? Lavatunnlar? Nåt annat?
På övre delen av bilden, om du scrollar uppåt, verkar dessa ”trådar”, som säkert i verkligheten är flera km breda, förbundna med nedslagskratrar. Vad betyder det?

Kometer runt Eta Corvi

Veckans mest överraskande astronyhet är denna: Att NASA:s Spitzer Space-teleskop identifierat en ”kometstorm” eller snarare ett par utsträckta dammoln runt stjärnan Eta Corvi.

Det vi ser är en sorts repris på eller parallell till vad som hände i vårt eget sol/planetsystem för några miljarder år sen. Från början en gigantiskt stor Eta Corvi-komet verkar ha splittrats efter möte med en tung stenig himlakropp. ”Typ” planet!

NASA:s rymdkonstnär tänker sig skeendet så här:

Europas förledande  vackra ljusförorening

I september i fjor dokumenterade NASA:s astronautöverste Douglas H. Wheelock vår vackra och spännande jordkula från ISS, den internationella  rymdstationen. Tack till Hanne Lundström som tipsat om bilderna.
Omedvetet kunde vi också se vilket problem för t ex europeiska astronomer som ljusnedsmutsningen är på vär kontinent. Titta här  – klicka på bilden för att upp den i format. (I bakgrunden ett flott exempel på norrsken.)

Att så mycket av belysningen på jorden direkt riktas ut mot eller reflekteras upp mot himlavalvet är ju helt meningslöst. för att inte säga oekonomiskt. Det är inget annat än  en ingenjörsteknisk fråga att komma åt problemet.
Inom fältet verkar International Dark-Sky Association, IDA, som så sent som i år utsett kanalön Sark till en ”Dark Sky Island”. Där bör med andra ord florera en mängd amatörastronomer på ön. Gör det det?

Akut arbetar IDA just nu med att försöka stoppa ljuset från koppargruvan  Rosemont Copper Mine, Tucson, Arizona, från att störa Whipple-observatoriet.
I fjor vid denna hösttid hade den arabiska våren ännu inte brutit ut. Så här såg Wheelocks kamera Egypten, Nilen och östra Medelhavet i nattbelysning (nånstans t v döljer sig ”Libyen på Khadaffis tid”):

Brian Schmidt föreläser

Från Lars Olefeldt kommer ett tips om Perimeter Institute of Theoretical Physics i Ontario, Canada, som bl a  har en föreläsning från 2009 av Nobelpristagaren Brian Schmidt på sin hemsida.
Föreläsningens titel: ”The Universe from the Beginning to the End.”
Varken mer eller mindre.

Tyskt amatörobservatorium i Namibia

Något som  kallar sig Internationale Amateursternwarte, IAS, har sin bas i Tyskland men, intressant nog, sina teleskop och två observatorier i Namibia, södra Afrika. Detta berättas av W-bloggsjägaren Christian Vestergaard.
På Gamsberg (nedan) finns tex ett obsis med en 71-cm:s reflektor, och södra stjärnhimlen som arbetsfält.
Stöd kommer bl a från Max Planck-institutet, och om jag förstår saken rätt var det här européerna tänkte sig bygga de teleskopbamsar som nu tronar på bergstopparna i Chile.


På Gamsberg har amatörer 220 klara stjärnnätter/år  att jobba på.
IAS har ett 80-tal medlemmar från Europa och USA, aktiva som producerar en strid ström färggranna bilder. Hur man blir medlem och vad det kostar att få tillgång till teleskopen, framgår av hemsidan.

Sextanten saknas!

– Sju män utan sextant siktar mot stjärnorna och har något i kikaren, men ingen vet var tele-skåpet ska stå, avslöjar Calle Erlandsson i Lund.

God helg önskas!

Vi återkommer sooner than later.

Lämna ett svar