Hoppa till innehåll

Nr 271 2011

2000-årig aska efter supernova

Ingen tvekan för mig – detta är en av de intressantaste rapporterna på länge:

NASA;s infrarödkänsliga instrument på  Spitzer- och WISE-sonderna  ooh deras utforskning av en supernovarest med tvåtusen år på nacken. I själva verket handlar det om den äldsta kända supernovaobservationen i vår historia. Kinesiska observatörer såg en gäststjärna 185  e Kr, och i dess aska  har vi nu fått nya spännande inblickar.

* Objektet kallas RCW 86 och vi anser oss nu veta att smällen ägde rum i en relativt materiefattig rymd, vilket gjorde att expansionen inte bromsades upp utan drog på fortare än i ”normalfall (om sådana fall nu finns).

* Nebulositeten är större på himlavalvet än till och med  fullmånen!°

* RCW 86 ligger 8 000 ljusår bort.

* Supernovan som orsakade nebulositeten var av Typ Ia, en vit dvärg-explosion. Astronomer trodde tidigare att det rörde sig om en massiv stjärna-kollaps, men den teorin håller inte längre. Bl a ymnig förekomst av järn talar emot den tolkningen.

* Denna vita dvärg har med största sannolikhet innan explosionen blåst bort stoft och gas i sin närhet och skapat en sorts ihålighet i området, vilket i dag förklarar supernovarestens överraskade storlek.

Gamla kinesiska observationer av ”gäststjärnor” (ke xing 客星) intresserade i högsta grad vår ASTB-grundare, lundaprofessorn Knut Lundmark. I ett berömt papper 1921 har han novan med, anser att den legat mellan Alfa och Beta i stjärnbilden Kentauren och att den varit synlig i åta månader. ”- – – we have probably to deal with a genuine nova”, skriver Lundmark – och det har ju Historien givit honom rätt i.

Trelleborgs ungdomar skickas till Kovalevsky-dagarna

Apropå förra W-bloggen berättar Bertil Falk att  Rotaryklubbarna i Trelleborg brukar skicka
matematiskt begåvade  gymnasieungdomar till Sonja Kovalevsky-dagarna (Kovalevsky… Kovalevskaja… vad står på hennes grav på Norra begravningsplatsen i Solna?).
Ett gott initiativ i äkta Rotary-anda.

Ett äkta kometlik!

sajten spaceweather,com kallas italienaren Roberto Ligustris bild från 22 oktober på de ömkliga resterna av Elenin-kometen för ”comet corpse”. En träffande beskrivning!
Uppenbarligen rör sig resterna efter kometens ursprungsbana, så det råde ingen tvekan om identiteten.

Rolando Ligustri förekommer ofta på diverse astronomidka  bloggar ocg sajter, och han är en av pionjärerna inom  GRAS-projektet (Global Rent A Scope). På deras sida berättar han om sin väg till astronomins bildvärld
På allvar började Ligustri fota astronomiska objekt som kometer i slutet av 1990-talet, och sen har det bara blivit… värre och värre!
En fantastisk bekantskap på nätet som vi alla har glädje av.

TWAN-utställningen i Lund

Fram till slutet av månaden tronar den vackra TWAN-utställningen på Astronomihuset i Lund. Dumt att missa en skönhetsupplevelse!

Spiralarmar även i planetsystem!

Äntligen en rapport från  ”min” stjärnbild, Lupus (Vargen, Ulf):
Spiralgalaxer känner vi ju till. men spiralarmar i pågående planetbildningssystem? Tydligen har det förutspåtts att fenomenet finns, och nu har det dessutom bildmässigt bevisats med hjälp av Subaru-bjässen på Hawaii.
Spiralskivan omger SAO 206462, som ligger 456 ljusår bort i stjärnbilden Lupus/Vargen.
Beräknad ålder är blygsamma 9 miljoner år, och systemets storlek anges till dubbla avståndet solen-Pluto.

Ill: NAOJ/Subaru

Tack för i dag – slut för idag!

Lämna ett svar