Hoppa till innehåll

Nr 272 2011

Eris VS Pluto – vilken är störst?

Senaste nytt från den transneptunianska sfären förmedlas av veckans pressmess från ESO, som berättar att dvärgplaneten Eris storlek nu uppmätts genom en stjärnockultation och det visar sig att himlakroppen storleksmässigt är en tvilling till Pluto.
Observationen skedde via det fjärrstyrda belgiska TRAPPIST-teleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile (kontrollrummet finns i Liege!)..
Trappist är ett namn vi känner igen från god belgisk öl, men här står det för TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope.
* Observationerna visar att Eris med diametern 2326 km +-12 km är i det närmaste en identisk tvilling till Pluto.
* Omloppsbanan för Eris måne Dysnomia har använts för att uppskatta Eris massa, som visar sig vara 27 procent större än Plutos massa Massan och diametern ger i sin tur en uppskattning av Eris densitet på 2,52 gram per kubikcentimeter.
* Eris förefaller dessutom ha en högreflekterande yta. Det pekar på att dvärgplaneten är helt täckt av ett tunt islager, antagligen en frusen atmosfär.
* Eris befinner sig för tillfället tre gånger längre ut från solen än Pluto.
Forskningsresultaten publiceras i dagens utgåva av  i tidskriften Nature.

Teleskop till salu

Det kom en förfrågan från Tony Åström, Gamla Alunbruket, Brösarp.
– Skulptör Evert Fornäs (http://evertfornas.se) gick bort i början av året och jag säljer för änkans räkning ett helt oanvänt Meade 8tum LX200 ACF med GPS .
– Teleskopet finns i Ystad och mer info om teleskopet finns på: http://www.astrosweden.se/meade-8tum-lx200-acf/18647-0
Nypriset lär på 36 500 kr.
Tonys mailadress:
contact@tonyastrom.com

Är vi överens?

Om jag är på Jodrell Bank och får in signaler som pekar på att det sitter en pianist vid en flygel på en exoplanet  och spelar Franz Schubets B-dursonat – är vi då överens om att det finns intelligent liv i universum?

Komplexa organiska föreningar i kosmos

Från universitetet i Hong Kong kommer en rapport som visar på förekomsten av komplexa organiska föreningar i universum. Till de tidigare upptäckterna av komplicerade molekyler kan nu också läggas komplexa organiska föreningar (som jättekedjorna i petroleum, olja, kol) som syntetiseras i kosmos vakuum utan att först passera ruta 1 (= liv).
Stjärnor fungerar som rena ”molekylfabriker”, säger en av forskarna. Dessutom producerar fabrikerna dessa föreningar under extremt kort tid, på kanske bara några veckor.
Likheter mellan beståndsdelarna i dessa moln och t ex meteoriter kan också slås fast.

Döende solar och deras planeter

När astronomerna studerar stjärnor som HD 240237, BD +48 738,och  HD 96127 ser de i princip tre döende solar med planeter. Genom att utforska dessa system, får vi en bild av vad som väntar oss själva och vår egen sol om kanske fyra-fem miljarder år, då solen blåser upp som en röd jättestjärna och slukar de inre planeterna.
Kring en av stjärnorna snurrar dessutom sannolikt en brun dvärg, ett mellanting mellan en gasrik jätteplanet och en pyttesol.

Snart är det fredag…

.. och en ny week-end men det hindrar inte W-bloggen från att jaga astronomiska nyheter. Vi kör med samma slogan som Paramounts gamla journalfilmer:
Vi ser och hör allt!

Lämna ett svar