Hoppa till innehåll

Nr 274 2011

Uranus ljusa fläck förbryllar

Gemini North-teleskopet på Hawaii, 8-metersbjässen, har dokumenterat en fläck på Uranus som är tio ggr ljusare än omkringliggande område, tipsar Christian Vestergaard. Och därför går nu larmet till amatörer med större teleskop och CCD-kameror med "känselspröt" för lite längre våglängder:

Dokumentera fenomenet!

Om fenomenet bekräftas fullt ut kommer Hubble-teleskopet att bryta pågående projekt och riktas mot Uranusfläcken för detaljstudier.

Det spekuleras naturligtvis i vad det kan handla om. En teori pratar om ett "utbrott" av metanis i Uranus atmosfär.

Det är inte första gången den här typen av fläckar upptäckts, men det som förbryllar planetforskarna denna gång är fläckens låga latitud på gasjätten.

Nyligen överraskade planet- och Kuiper-bältesexperten, "Pluto-dödaren"  Mike Brown alla med en fantastisk infrarödbild på Uranus, månen Miranda, Uranus ring och vidhängande atmosfärfenomen. Bilden togs på Keck-observatoriet och den såg ut så här:

Blå uppkomlingar

Unga, heta och blåaktiga stjärnor i gamla öppna stjärnhopar – hur hänger det ihop? Dessa stjärnor kallas "blue stragglers" ("blå uppkomlingar"?) och deras förekomst i hopen NGC 188 har nyligen utretts. Tidigare har dessa stjärnor ansetts vara ett resultat av kollisioner i stjärnhoparna, men nu talas det om materieöverföring – mass transfer – i trånga binära system i stället.

Av de 21 blue stragglers-stjärnorna i NGC 188 ingår 16 i binära system (=76 +/- 19 proc) med perioder runt 100-1000 dygn.

NGC 188 ligger nära norra himmelspolen och i verkligheten 5 000 ljusår bort.

De överljussnabba neutrinerna

Tidskriften New Scientist summerar de senaste diskussionerna kring OPERA-neutrinerna så här:

"- – – the case certainly isn´t closed".

Mördande vindkraft

Hur har andra rymdcivilisationer löst energifrågan? Av flera skäl tror jag inte på vindkraftens välsignelser. Vingar har fallit av och dansat i väg, de för lågfrekvent oväsen om vars hälsoeffekter vi inte vet ett dugg, vindmöllor har fattat eld och nu har de dessutom halshuggit fåglar. I Tyskland diskuteras en stackars pelikanhonas öde: Hennes kropp halverades. Vad tycker ornitologerna om det?

Bort med  fossila bränslen, väck med vindmöllorna, dessa tinitus för ögonen som Jan Troell beskrivit dem – fram för en blandenergi med en mix av säker kärnkraft och återbruk av tidigare uttjänat kärnbränsle, klassisk vattenkraft och… solenergi!

Det är ju en skandal att vi inte forskar mer på solenergiområdet. Hallå Jan Björklund!!!

Ännu en kosmisk trafikolycka

Vad ligger bakom stjärnan V838 Monocerotis och dess häftiga ljuseko-utbrott 2002 (600 000 ggr luminiösare än solen), dokumenterat av HST? Förklaringen anses vara en kollision av något slag, mellan två stjärnor eller en stjärna och en planet.

Även mindre himlakroppar som kolliderar t ex i närheten av ett svar hål, kan orsaka sådana här fenomen..

GALILEO fångar uppmärksamheten

Det berättas lite överallt på nätet om det europeiska GALILEO-projektet, tipsar Lars Olefeldt.

Intressant nog har Malmöpolitikern (s) Ilmar Reepalu ett delansvar för detta kommunikationssystem. Reepalu är ordförande för en av EU:s regionkommittéer med just GALILEO som ansvarsområde. Det borde han få prata om nån gång på ett möte med ASTB.

Nu firar vi lördag afton…

… och vi gör det med att gå på bio med goda vänner för att se direktsänd opera från Met i New York, Mozarts mästerstycke Don Giovanni.

Och i morgon blir det söndagsmiddag hos andra goda vänner i skånska Hylteberga, så W-bloggen lär inte återkomma förrän på måndag. Den som väntar på något gott… etc etc,

1 kommentar till “Nr 274 2011”

  1. Pingback: Oktober i sammandrag « Tyngdlöst

Lämna ett svar