Hoppa till innehåll

Nr 275 2011

Stephans kvintett bjuder upp till dans

Jag har lärt mig, tror jag,  en del om arabisk magdans senaste dagar,
Och från det stora Subaru-teleskopet på Hawaii, 8,2-metersbjässen,  kom en fantastisk bildduo på en klassisk ”kompakt galaxhop” härom dan – den första identifierade i sitt slag redan 1877, Stephans kvintett (eller är det inte rentav en sextett?) i Pegasus stjärnbild.
Se nedan.
Av de fem galaxerna hör definitivt fyra ihop, och de befinner sig i en kosmologisk flerdans. Såna danser var mer förekommande i universums barndom, då galaxerna låg närmare varandra och universum helt enkelt inte var så stort som i dag. De trängdes med varandra, de stötte ihop, och de utförde diverse kannibalistiska övningar.
Den femte NGC7320 nere  t v ligger i förgrunden tros det – 40-50 miljoner ljusårs avstånd vs 300 miljoner för övriga i gruppen. Detta vet vi genom att mäta galaxernas inbördes  flykthastigheter från oss i diverse filter – 0 km/sek vs  6700 km/sek.
Men sista ordet är inte är sagt! För:

Det finns OCKSÅ observationer som pekar på att alla verkliigen hör samman och att de i tidens fullbordan kommer att krocka så mycket att de tillsammans bildar en enda gigantisk elliptisk galax, som i storlek kommer att bräda t ex Vintergatan rejält.
Forskare som haft tillgång till NASA:s infrarödkänsliga Spitzer Space Telescope har kommit en gigantisk chockvåg på spåren, en ”sonic boom” – en astronomisk överljudschockvåg – och mellan galaxerna finns molekylärt väte och helium i enorma mängder. Siffran 100 000 miljoner solmassor har nämnts.
Chockvågen utgår från NGC7318B .
Som vi kan se rent visuellt handlar det här ute om en serie pågående trafikolyckor i kosmos, galaxerna dansar runt varandra om inte i en särskilt sensuell dans – de tänker ju äta upp varandra! –  så lär de så småningom göra som det svenska ishockeylagets back Lasse Björn – ”gå ihop”. Magdansen förvandlas till Dance Macabre.
Och som vanligt när galaxer växelverkar, skapas en mängd  stjärnor, stjärnassociationer och stjärnhopar i den gigantiska gas- och stoftmaterien som dras ut. Stjärn-KK jobbar för högtryck.

Härom året dokumenterades kvintetten även från oss på Tycho Brahe-observatoriet. Då såg de  ut så här:

Vi får förstås erkänna att andra teleskop har tagit bättre, färggladare bilder, både från jorden och från rymden, men det går faktiskt att från Oxies horisont komma åt dessa fantastiska galaxsystem.
Stephans kvintett kallas också Hickson Compact Group 92.
Upptäckaren Eduoard Stephan arbetade på sin tid på Marseilles obsis.

Ödesfråga

Malmökonstnären José Gordillo påpekar:
– Vi är levande organismer i universum. Men är detta positivt eller  negativt för universum?

Laser knäcker rymdens vakuum

Tack till Lars Olefedt, som tipsar om ett kommande gigantiskt experiment i Storbritannien, En jättelaser ska krossa rymdens vakuum och locka fram de virtuella partiklar som vi anar att vakuum består av men som ingen kunnat se och detektera.
Artikeln stod i The Telegraph och pratar om en brittisk storsatsning typ LHC i Cern men denna gång med en laser som fokuserar groteskt stora energier mot mål med storlek som huvudet på en knappnål. Det räcker för att spräcka upp vakuumet där ute!

Här var det ljusförorenings-skyddat!

Det finns faktiskt områden i världen, så kallade Star Parks, som är skyddade för insyn – det vill säga där får inte förekomma ljusföroreningar som omöjliggör visuella studier och närkontakt av stjärnhimlen.
Idén är så bra att den nu sprider sig om inte med ljusets så med nätets hastighet, och jag tackar som vanligt Christian Vestergaard som fyndat

Kolla här för vidare info och inspiration från organisationen bakom:
Förr eller senare, sannolikt förr, kommer kravet på fri och ostörd utsikt upp mot en mörk stjärnhimmel att bli en kommunal stridsfråga i många kommuner runt om i världen.

Vindmöllan brinner

Dagens bidrag till antivindmölle-rörelsen visar en vindmölla vars motor börjat brinna. Hur kul är det på en skala mellan 1,0 och 1,3?

Radiotystnad…

… vad blir dess motsvarighet i bloggosfären? Bloggtystnad är W-bloggens kunder i alla händelser inte vana vid.
Vi återkommer å det snaraste! Bl a med en spännande nyhet från ESO:s sydfront.

Lämna ett svar