Hoppa till innehåll

Nr 277 2011

På sydfronten alltid nytt:

Gammablixt korsar annan galax

Från ESO rapporteras i ett dagsfärskt pressmess: Ett internationellt astronomteam har använt det kortvariga men intensiva ljuset från en avlägsen gammablixt för att undersöka vad avlägsna galaxer innehåller.

Observationerna, gjorda med ESO:s jätteteleskop VLT, bjöd på en överraskning:

De har visat upp två galaxer i det unga universum som har ett rikare innehåll av tunga grundämnen än solen.

* De två galaxerna kan vara i färd med att smälta samman. Sådana händelser i universums barndom kommer att orsaka att mängder av nya stjärnor bildas, och kan själva vara just det som utlöser gammablixtar.

* Observationerna med VLT visar att gammablixtens starka sken hade passerat igenom både blixtens egen värdgalax, och en annan galax I närheten, på väg mot jorden. Dessa galaxer ses som de var för cirka 12 miljarder år sedan. Sådana galaxer hamnar mycket sällan i färdvägen för ljuset från en gammablixt.
* Sandra Savaglio , knuten till Max-Planck-Institutet för utomjordisk fysik i Garching, Tyskland, är huvudförfattare till en artikel som beskriver forskningsresultaten.
– När vi studerade ljuset från denna gammablixt visste vi inte vad vi skulle hitta. Det var en överraskning att den svala gasen i dessa två galaxer i det unga universum visade sig ha en så oväntad kemisk sammansättning, förklarar hon.
– De här galaxerna har mer av de tunga grundämnen än vad som någonsin setts i en galax så här tidigt i universums utveckling. Vi väntade oss inte att universum skulle se så moget ut, så kemiskt utvecklat, så här tidigt.

Hur det går till teoretiskt och realt när en gammablixt passerar igenom en galax och stoftet och gasen i denna fungerar som ett ”filter”. förklaras i pressmesset.
Galaxer i universums barndom väntas innehålla mindre mängder av tunga grundämnen än vad nutida galaxer, som Vintergatan, gör. De tyngre grundämnen skapas när generationer av stjärnor lever och dör, och därmed gradvist berikar galaxernas gasreserver . Astronomer kan sedan använda galaxernas kemiska sammansättning för att lista ut hur långt de kommit i sin utveckling.
Överraskande nog visar de nya observationerna något som tills nyligen var otänkbart. Redan mindre än två miljarder år efter Big Bang innehöll galaxerna gott om tunga grundämnen.
Sandra Savaglio är en spännande, banbrytande forskare med en intressant hemsida. På den kan t ex läsas om hennens ”teoretiska” studier av världsrekorden i – simning!

Överljusneutrinerna än en gång

Första spiken i OPERA-kistan kan ha slagits. för nu visar det sig enligt New Scientist att inte mindre än 15 forskare vägrade skriva på en ”slutrapport” som 145 andra  kolleger signerade och publicerade.
En konkurrent på  amerikanska Fermilab påpekar att hos dem kan det ta månader upp till ett år innan alla medforskare i ett experiment är nöjda. Då publiceras rapporten, dessutom sedan den nagelfarits av en referentgrupp.
Ajabaja, CERN!
Nya och exaktare mätningar ska nu genomföras.

Apollo-platserna fredas?

NASA vill att landningsplatserna för Apollo 11 och Apollo17 på månen ska fredas för framtida besökare. Neil Armstrongs fotavtryck ska ingen förutom naturen självt kunna förstöra eller påverka.

ESA:s nya projekt

2017 sänder ESA upp Solar Orbiter, som ska närstudera solen från 42 miljoner km:s avstånd, två år senare skickas kosmologiutforskaren  Euclid upp och sen ligger planetskapelse-forskaren PLATO in the pipeline.

Is på Merkurius

MESSENGER har identfierat kratrar vid Merkurius poler, som aldrig solbelyses och som misstänks innenhålla fryst vatten.

Sista ordet om Elenin-kometen

Det är ett nöje att läsa Sceptical Inquirer, som granskar diverse övertro inte minst inom vetenskapen. Nu har en NASA-expert, David Morrison, sopat banan med Elenin-konspiratörerna och påpekar att kometen är helt ofarlig. Värre var det med Hale-Bopp som fick medlemmar i den så kallade Heaven´s Gate-domedagssekten att begå massjälvmord.
Därav slutsatsen:
”While there is nothing to fear from Comet Elenin perhaps we should be afraid of how some people are reacting to it.”

Vindmölla på fall

Och apropå övertro.. . härmed avslutar jag min korta antivindmöllekampanj (se tidigare W-bloggar).
Bilden får tala för sig självt.

Vi ses nästa gång!

Lämna ett svar