Hoppa till innehåll

Nr 279 2011

Ny nova i ”ålderdomshemmet” M81

Tjecker och ryssar rapporterar om ett dagsfärskt sannolikt novautbrott i M81. Bildbeviset finns här:

Reservationer är alltid av nöden. Kan det handla om en asteroid som smugit sig in i bildfältet? Inget pekar på det just nu, och vidare observationer optiskt och spektralt kommer att fastställa fenomenets natur.
Den sannolika novan ligger  2.7″ väster om och 132.1″ norr om centrumet av M81, som ju är en av de mest kända galaxerna i Stora Björnen – ca 12 miljoner ljusår bort. Ljusstyrkan bör vara runt 20 magn vis.

Jag  vet inte hur ofta vanliga klassiska novor har iakttagits i galaxen, det sker alltmer ofta, men supernovor har bara setts en enda gång i modern tid – 1993.
M81 är som alla galaxer ett ålderdomshem för gamla, uttjänta, livströtta exploderande stjärnor.

Robert om jordskalvet i Chile

Flera svenska astronomer är på plats vid ESO-observatorierna i Chile just nu. En av dem är Robert Cumming uppe vid Chajnantor, Populär Astronomis redaktör och verksam vid Onsalas Radioobservatorium,
Robert rapporterar:
– Jag väcktes kl 0430 av en halv minuts lugna skakningar. Bara 5,8 dock, inget speciellt stort tror jag. Rekord for mig men det säger inte mycket. Andra skalvet sen jag anlände faktiskt.
– Roligare var att upptäcka 47 Tuc lite söder om SMC:n (”Lilla Magellanska molnet”) en timme senare på väg till bilen upp hit.

NASA:s Photojournal är ett måste!

NASA-sondernas mest spektakulära bilder ramlar in på rymdfartsorganisationens egen löpande ”photojournal”. Marcus Nagy, vår ex-pryo/prao på TBO, jagar ständigt fram intressanta bilder här.

Vi lever i ett elektriskt universum

Man lär sig hela tiden nått nytt. Tack vare Christian Vestergaard fick jag ögonen på en webb med fokus på ”det elektriska kosmos”, som tar avstamp i plasmafysikens elementa. PlasmaResources.com är en  lättfattlig sajt med massor av länkar till vidare  information.
När jag satt och skumläste Hannes Alfvéns gamla populärvetenskapliga böcker typ Världen – spegelvärlden (1966) insåg jag i ett ögonblick av klarsyn att mängder av upptäckter har gjorts som förfinat Alfvéns och hans föregångares, Oskar Kleins, teorier.

Dubbelstjärna blev trippel

Tyska och schweiziska astronomer har forskat kring ett intressant nyupptäckt trippelstjärnsystem med beteckningen HD 144432.
Ena partnern, HD 144432 B,  i denna tidigare kända dubbelstjärna på 1,47 bågsekunders skenbart avstånd visar sig i sin tur vara dubbel. Stjärnorna separeras av 0.1″, vilket inte är lite – det är MYCKET LITET!
HD 144432 B och HD 144432 C har nu med hjälp av ESO-bjässarna i Chile identifierats som lågmassiga T Tauri-stjärnor, spektralklasserna är K7V M1V och deras ålder bedöms till 6 +/- 3 miljoner år.

Info om småplaneten 2005 YU55

Den högaktuella 2005 YU55 har bl a fått Hans Bengtsson att räkna ut efemerider för 8-9 respektive 9-10 november (Stockholms horisont).
Jag  vet att det kliar i fingrarna på Peter Linde, vår ASTB-ordförande, som hoppas på klart väder och att vi ska jaga himlakroppen från Tycho Brahe-obsevatoriet. Peter har bra grepp om alla ” var, när och hur”. Kolla med honom!
I motsats till gårdagens idylliska allhelgonaväder här nere på våra latituder, lovar SMHI:s 5-dygnsprognos bara regn och moln. Tyvärr.
Uoodaterade stjärnkartor finns på www.tbobs.se, och en sak  framgår med all önskvärd tydlighet: att 2005 YU55 har bråttombråttom!
När Arecibo-observatoriets så kallade planetradar scannade av asteroiden i fjor, kom dess överraskande runda former till synes:

Tack för denna helg!

Lämna ett svar