Hoppa till innehåll

Nr 281 2011

Asteroid-extra (1):

2005 YU 55 är här på studiebesök

Samtidigt som vi hoppas att vi ska kunna se asteroiden 2005 YU55 från Tycho Brahe-observatoriets horisont – om vädergudarna tillåter – börjar NASA pumpa ut nytagna radarbilder.
6 november, i förrgår, såg 400-metersstenen ut så här:

Och i går, 7 november, kom vi ytterligare en bit närmare och radarplingen avslöjade denna runda formation:

Radarbilden ovan togs när asteroiden låg ungefär 3,6 månavstånd från oss, så vi förstår ju med tanke på hur asteroiden susar fram i dag hur fort det går undan i rymden. En smäll i denna fart hade inte varit rolig för vår gamla jord.
Det spännande med denna förbiilande asteroid, som ju absolut inte kan ses för blotta ögat men väl i lite större amatörteleskop, är att den varit väntad. En tidigare passage 1976 av en lika stor 400-metersbjässe kom som en blixt från klar himmel, om uttrycket tillåts – 24 år efter händelsen.
NASA:s radarstation vid Goldtone med dess 60-metersantenn  är fullt sysselsatt med att burka småplaneten liksom planetradarn vid Arecibo, som kopplas in i dag.
2005 YU55 kommer jorden så nära som 324 600 km, cirka 0,85 ggr månens medelavstånd.
Bra tips med senaste nytt  om vad som är på gång finns på denna ”kampanj”-sida. Där kan vi t ex läsa om planerade radarobservationer, spektralstudier och fotometriska bestämningar. Gemini North-teleskopet på Hawaii är t ex inkopplat under 15 timmars observation – hur det nu ska hinna med utan att det gnisslar i kugghjulen.

Lämna ett svar