Hoppa till innehåll

Nr 285 2011

Allt ljus på Lundmark

15 december med start kl 14.15 gästar idé- och vetenskapshistorikern Johan Kärnfält Astronomiska institutionen i Lund för att seminarieföreläsa på temat ”Knut Lundmark and the Galaxy Quest”. Kolla institutionens hemsida!

I sitt abstract berättar Johan att vårt sällskaps grundare Knut Lundmark ”… was without question one of the important astronomers of his generation”, inte minst när det gällde utforskningen av galaxvärlden – en historia som ju inte ens har hundra år på nacken! Vad farfars far gjorde i Mölle vet vi, men när han läste en populärvetenskapligt hållen astronomibok såg kosmos ut på helt annat vis än i vår tid. En som vände upp och ner på den världen var just Lundmark, och det är ju som Johan påpekar  att när Lundmark väl erövrat professorsstolen i Lund förvandlades han mer och mer från en aktiv astronom till en allmänt aktad kulturpersonlighet med vida vyer – allt från filmmanus till Strindberg-studier. Och whisky-reklam i veckotidningarna!

Seminariet (i Lundmarks-salen, givetvis) 15 december sker på engelska.

Tycho Brahe – med teleskop!

Det är kul med anakronismer. Jag har tidigare påpekat hur jag redan som ovanligt begåvad gymnasist slog Pär Lagerkvist på fingrarna när han i sin roman Dvärgen, som utspelas på medeltiden, pratar om folk med kikare – kikaren som inte uppfanns förrän i början av 1600-talet.
Ännu roligare är det i Landskrona, som jag besökte i dag för att hålla ett Rotary-föredrag om Fritiof Nilsson Piraten. Restaurang Tycho Brahe håller på att renoveras, men den klassiska skylten med teleskopet kommer inte att ändras.
Först åtta år efter Tychos död riktade Galileo Galilei för första gången ett teleskop mot himlavalvet. Tycho var den siste STORE astronomen som arbetade helt utan hjälp av optik.

Stadsljuset på Pluto

W-bloggskompisen Carl-Olof Börjeson tipsar om hur veckotidningen Time skrivit om hur vi skulle kunna upptäcka stadsljus från stora städer typ Tokyo på t ex dvärgplaneten Pluto.

Tre Nobelpristagare i samma rapport

Det går inte att komma ifrån att det är något särskilt med årets fysikpristagare. De må ha konkurrerat från tid till annan, men nu syns de tillsammans i en stor rapport om supernovor som avståndsindikatorer i det bortre kosmos. Tänk om deras forskning om universums accelererande expansionshastighet inte stämmer?

Vad är de på jakt efter?


Min och Christian Vestergaards pratbubble-tävling har fått ett vinnande bidrag. Det lyder:

– Hallå!?! Är det nån som sett en borttappad foton?

En supernova med galaxhem!

Apropå senaste helgbloggens tema med utstötta himlakroppar, så fortsätter den tyske astronomen  Peter-Christian Zinn (Ruhr-Universität, Bochum) och hans team – se W-blogg 244 2011 — att jaga misstänkta exempel på föräldralösa supernovor. Denna gång handlar det dock om en supernova som faktiskt visar sig, vid noggrannare analys, höra hemma i en galax, emellertid en ljussvag irreguljär så kallad LBS-galax (”Low Surface Brightness”) med en rödförskjutning z = 0.02513+-0.00001.
Med detta z-värde  bör avståndet i ljusår räknas till runt 350 miljoner ljusår.
I värdgalaxen N271 pågår intensiv stjärnbildning i ett område med en stjärnpopulation med åldern  360 Myr.

Solen från – Österrike!

Även vi européer kan! Det förstår jag av Christian V:s – Christian Vestergaards – tips om det österrikiska solobservatoriet Kanzelhöhe, vars hemsida bl a innehåller denna bild från 2005 från solskivan:


Bilden erinrar om att solen hela tiden är aktiv, och just nu händer en massa saker på vår närmaste stjärna. Men trots de enorma utbrotten kan inte en solflare, t ex, ramponera hela jordklotet men väl våra kommunikationer och vår elektriska kraftförsörjning en tid. Och som det står på en blogg jag sett: Alla som är över 11 år har bevisligen överlevt en solcykel! Simma lugnt.
Dagsfärsk forskning erinrar däremot  om hur illa  det går för kometer som snuddar solen eller kraschar rakt in. De är chanslösa, de stackarna. De har bara Isaac Newton att skylla på.

Nu pausar vi…

.. till nästa gång. Får jag rekommendera lite popcorn, bubbelvatten, Ahlgrens bilar och Marabou Mjölkchoklad under uppehållet?

Lämna ett svar