Hoppa till innehåll

Nr 287 2011

Ett år sen Tychos grav öppnades

19 november är det på dagen ett år sen vår ASTB-vän vid Århus universitet, medeltidshistorikern och Tycho-kännaren  Jens Vellev kunde kröna sin vetenskapliga karriär:
Öppningen av Tycho Brahes grav i Prag.
Tio års förberedelser och diplomatiskt fotarbete nådde sin kulmen.

Jens i mail härom dan:
– Filmen, som vi har lavet, er færdig, bortset fra de sidste ca 5 min med resultaterne. Holdet fra Prag ska se den foreløbige version hos mig i Højbjerg ved Århus lørdag den 19.11 – det er NETOP på ÅRHSDAGEN for genåbningen af graven.
Till våren 2012 hoppas Jens att resultatet från gravöppningen ska föreligga fixt och färdigt.
Det blir utöver tv-program både bok, utställningar, seminarier m m.

Lundmark-materialet i säkra händer

Just nu håller jag på att färdigställa en ”Knut Lundmark-hörna” i min lägenhet i Malmö, där alla bilder jag förfogar över, böcker (inklusive praktverket Nya himlar) och en del manus, unika brev (jag vågar knappt berätta från vilka) m m ingår. Materialet är ett resultat av bortgångne vännen,  Lundmark-förtrogne Martin Johnsons testamente.
Jag hoppas att Lundmark-expertisen pö om pö ska hjälpa mig att placera materialet på rätt ställen, även om jag t v vill behålla en del rariteter som alla förstår. En del saker kommer att specialvisas på ASTB:s kommande 75-årsjubileum våren 2012.

Massor av bildbevis…

.. finns nu på LIV:s –  Litteraturens Vänner i Skånes – hemsida från vår astrolitterära  kväll på Tycho Brahe-observatoriet i förrgår.

Hygglig exakthet

Nu har ESA testat sin gravitationsvågs-detektor LISA Pathfinder på allvar, i Ottobrunn, Tyskland, och efter uppsändning 2014 hoppas alla på de första KONKRETA resultaten på att gravitationsvågor verkligen finns ska noteras.
Testet skedde i ”rymdliknande” temperatur och i så gott som vakuum.
Laserexaktheten i mätningarna är så stor att teknikerna kan garantera upptäckten av fenomen på 1/10-biljondels grad. Det är ungefär som att vi från jorden kan se en astronauts fotavtryck på – månen.

Två sorters neutronstjärnor (minst….)

Supernovaforskare i Southhampton, England, har hittat observationella bevis på TVÅ olika sorters neutronstjärnor.
Den ena sorten snurrar ett varv på kanske 10 sekunder, den andra på fem minuter.

Take it easy…

.. så syns vi snart igen.

Lämna ett svar