Hoppa till innehåll

Nr 289 2011

Länsstols-astronomi – på riktigt!

Detta är en smått otrolig, icke-fejkad bild:

Projektet bakom stolen i rymden – tack till Lars Olefeldt för tipset – emanerar från tv-hårdvaruproducenten Toshiba, som i en tv-annons ville visa hur hög upplösning deras nya platt-tv har. Resultatet blev reklamfilmen ”Armchair viewing, redefined”, och stolen skickades upp i en ballong av rymdentusiasterna knutna till JP Aerospace i Californien som filmade stolen med högsta HD-teknik..
På nätet finns denna ”film om filmen”. och på JP Aerospaces egen hemsida finns ytterligare info om projektet med massor av bilder från uppsändningen i Sacramento. Som denna:

Onekligen har nu begreppet länsstols-astronomi fått ny och konkretare innebörd, och nu väntar vi bara på att den svensktillverkade röda lilla stugan ska placeras på månytan.

Bamseteleskop på amatörnivå

Det är inget dåligt maskineri Christian Vestergaards USA-vän Ken Crawford håller sig med. Ken producerar den ena fantastiska astrobilden efter den andra, just nu är det den öppna stjärnhopen NGC 225 som dominerar på hans hemsida. Zooma in och ut i universum!

Ken Crawford leder en astrofotografisk gruppering på några hundra personer runt klotet  som ingår i nätverket  ”The Advanced Imaging Conference”.

Därför har vi så få granngalaxer

För 12 miljarder år sen hände följande: De första stjärnorna i Vintergatan producerade så häftig UV-strålning att de föste bort gas- och stoftmolnen i granngalaxerna, vilket i stor utsträckning omöjliggjorde stjärnbildning där. Strålningen  från Vintergatsstjärnorna kvävde helt enkelt processen i grannsystemet.
Det är forskare vid Observatoire Astronomique de Strasbourg (Pierre Ocvirk och Dominique Aubert) som sysslat med denna och hithörande frågor, som bl a förklarar  varför det finns så få minigalaxer i Vintergatans närhet (”the missing satellites problem).
Bilden nedan  visar i alla  fall en dvärggalax nära Vintergatan, ett minisystem som lyckades. Bootes II är en av dryga 20-talet grannar till Vintergatan,
Foto: V. Belokurov / SDSS collaboration

Astrolitterära mötet

På vår hemsida finns nu en rapport från den lyckade träffen i tisdags.

Stort kosmologimöte i Stockholm 2012

Det är biträdande W-bloggsredaktören Christian Vestergaard som tipsar om ett stort kosmologimöte i Stockhlm 2012:
MG13 eller The Thirteenth Marcel Grossmann Meeting.
Temat är ”Recent Developments in Theoretical and Experimental General Relativity, Gravitation, and Relativistic Field Theory” och dagarna äger rum vid Stockholms Universitet  1-7 juli nästa år.
Detta är ABSOLUT ingenting för oss glada amatörastronomer, men jag är ändå som samhällsmedborgare en smula stolt över att vår vackra sommarhuvudstad står värd för ett sådant möte med idel ädel Einstein-adel på plats..
Albert Einstein, den allmänna relativitetsteorin och Sverige är ett spännande, konfliktfyllt område. Strindberg-vännen, astronomen och fysikern Vilhelm Carlheim-Gyllensköld arbetade oförtrutet men förgäves i Nobelkommittén för att Einstein skulle få ett Nobelpris för sin relativitetsteori. Så blev det inte, han fick priset i stället för sin upptäckt av den fotoelektriska effekten, och när han väl kom till Sverige i början av 20-talet för att hålla sin Nobelföreläsning på ett naturforskarmöte på Liseberg uppehöll han sig bara vid sin relativitetsteori: ”Fundamental ideas and problems  of the theory of relativity.”
Föreläsningen finns här, och det var förmodligen första gången Einsteins teorier fick allmän spridning här hemma.

Butiken håller nu lördag afton

Men vi återkommer sooner than later. Vi ska klara av det!

Lämna ett svar