Hoppa till innehåll

Nr 292 2011

SOFIA synar Betelgeuse och Vintergatan

Tyskarnas och NASA:s  flygande Boeing-observatorium SOFIA har nyligen gjort spännande mätningar av gasflödet från Betelgeuse, som vi lär få läsa mer om så småningom, och dessutom har de flygande astronomerna specialstuderat ett intensivt stjärnbildningsområde i Vintergatan som går under beteckningen W40.
Med 2,5-metersteleskopets  infrarödkamera FORCAST har forskarna trängt in i  W40-området, och den nu släppta kompositbilden i olika IR-våglängder (som alla blockeras av jordatmosfärens vattenmolekyler)  visar en hel del godsaker:
* Nebulosan döljer ett dussintal stjärnor av vilka sex är tunga bjässar, 6-20 ggr solens massa.
* I en liknande nebulosa bildades solen för fem miljarder år sen, vilket ger lite perspektiv på det vi ser. Så såg solens KK ut.
* Strålning från gas- och stoftmolnen runt de inte punktupplösta stjärnorna på bllden har en temp på några hundra grader C.

Observationerna sker för det mesta från 10 000 meters flyghöjd.
Det är klart att man är nyfiken på om det är gratis drinkar ombord och om det finns flygvärdinnor (”sofietter”).
Om vi tror att SOFIA jobbar helt friktionsfritt, tror vi fel. Det händer att systemet fallerar, vilket också höll på att sabba Betelgeuse-observationerna då datorerna plötsligt vägrade prata med varandra. Men teknikerna ombord lurade systemets mjukvaror att observera och  kommunicera ändå med hjälp av en lap top-dator. Onekligen skickligt!

Söderbergs kloke kines

I Nya himlar kommer Knut Lundmark på ett ställe in på ”livets natur” och citerar ett par rader av Hjalmar Söderberg, som skildrar ett replikskifte med  en kinesisk kypare på en krog så här:
– Dear little Chinaman, du får jävlar och drakar inga dricks om du inte säger mig vad du tänker om döden!
– Man vet ännu icke vad livet är, hur skulle jag då  kunna säga något om döden?

Psykodeliske hippien Saturnus

NASA har släppt nya Cassini-bilder av den gigantiska stormen på Saturnus, ett oväder på norra halvklotet  som varade i nästan ett år. Genom de falska färgerna, framstår Saturnus nästan som en psykodelisk ”hippie-planet”:

Stormen syntes första gången 5 december 2010 som en liten fläck, som sen utvecklades till en gigantisk storm som var fullt utvecklad i januari i år då den var åtminstone 15 000 km bred i nordsydlig riktning.
Stormen gjorde sig hörd även i Cassinis radioastronomiska detektor och ett plasmavågsinstrument kunde slå fast att det rörde sig om en elektriskt aktiv konvektiv åskstorm (”convective thunderstorm”).
Mot juni 2011 började stormen avta på allvar, men molnrester syns fortfarande i dag.
Vi får gå tillbaka till 1903 för att hitta ett liknande oväder i Saturnus-annalerna.

En nål i en höstack

Senaste messet på Astronomer´s Telegram, proffsens larmcentral, visar en av ryssarna nyfunnen ”optisk transient” (OT) – kan det vara annat än en nova? – som på bild (klicka/dubbelklicka!) ser ut så här:

Det är i såna här höstackar dagens astronomer jagar nyupptäckta ”nålar”,  plötsligt uppflammande fenomen i stjärnvärlden. Om denna OT:s sanna natur lär vi snart få veta mer.
Om jag räknat rätt på positionen, bör himlakroppen ligga i södra delen av Orion.

Lindblads föl´sedag

Om några dagar bör Stockholmsastronomerna fira Bertil Lindblads födelsedag, för Saltsjöbadens skapare  föddes 26 november 1895 (levde till 1965).

Lindblad var ett tungt namn inom internationell astronomi under 1900-talet. På andra sidan Sundet hade man den goda smaken att göra honom till hedersdoktor 1946.

Nya tag nästa gång

Om man först spottar i nävarna, sen lägger  på ett kol extra och sist kavlar upp ärmarna blir ärmarna väldigt skitiga.

Lämna ett svar