Hoppa till innehåll

Nr 293 2011

Vår Greta toppar listan!

Så kul att ta del av Lena och  Kjell Werners och Anders Nyholms rapport från Greta Anderssons födelsedag i Helsingborg. Se ASTB:s hemsida!

Greta har nu passerat 109 år och hon kvalar garanterat in som en av världens absolut äldsta amatörastronomer. Jag  känner i varje fall inte till något liknande fenomen i kosmos,  men däremot vet jag att en del yrkesastronomer har blivit gamla.
Här är en liten lista på i vår krets välkända 90+:are:
* Dorrit Hoffleit,  kvarsarastronom, blev 100.
* Caroline Herschel, kometupptäckare m m,  98
* Fred Whipple, kometforskaren, blev 97.
* Vesto Slipher, galaxer m m, blev 94
* Peter van de Kamp, ifrågasatt exoplanetjägare (Barnards stjärna),  blev 94
* Ejnar Hertzsprung, HR-diagrammet, blev  94
* James Van Allen, bältesspännare, blev 92
* Ernst Öpik, mätte första extragalaktiska avståndet till M 31,  blev också 92
* Clyde W Tombaugh, Plutos upptäckare, blev 91
Notera faktum – tre damer i toppen!
1902 när Greta Andersson föddes visste vi inte om planetvärlden utanför Neptunus, Karl Bohlin trodde att avståndet till M31 var 19 ljusår, solen låg nära Vintergatans mitt, vad som drev solen och stjärnorna visste vi inte, novor troddes huvudsakligen uppstå genom stjärnkollisioner, galaxer var science fiction. Albert Einstein hade tre år kvar till sin första uppsats om relativitetsteorin.
1903 syntes novan i Gemini/Tvillingarna.
När Greta börjat i småskolan, small det över Steniga Tunguska i Sibirien, och 1910 kom Halleys komet på besök. Hon imponerades mycket mer av den passagen än av den svaga Halley-reprisen 1986.
Anders Nyholm berättar i ett mail att under uppvaktningen senast, läste Greta en dikt av Erik Gustaf Geijer som går så här::
I de stilla svala lunder
Blommar jag så obekant,
Är ibland de dolda under
Främling från ett bättre land.

Runde Taarn bättre!

Jag vet inte om jag slår in öppna dörrar, men jag tycker att Tycho Brahe-planetariet i Köpenhamn har tappat sin lyster och, framför allt, visar för lite rymd- och astronomifilmer och dito program i sin biograf.
Har jag rätt eller har jag rätt?
Större sympati har jag för klassikern Runde Taarn, där teleskopet närmaste tid är riktat mot Jupiter och månen – vid tjänlig väderlek. Varför inte avrunda en julefrukost där?

Galaxerna följer Malmös exempel

I Malmö är vi väldigt stolta över kommunpolitikernas vidsynthet när det gäller filosofin kring hållbarhet – stan har fått en hel del internationella priser på det området, faktiskt. Men vad är detta  mot återbruket och hushållningen  i kosmos?
Nya Hubble-teleskopbaserade undersökningar visar att många galaxer, inte alla, ”recyclar” uttjänt stjärnmaterial i form av väte, helium upp till  tyngre grundämnen, vilket betyder att nya stjärnor hela tiden furneras med av tidigare stjärnor anrikat innehåll.
I stället för att tömma sina bränsletankar, spär en del galaxer på sina återkommande stjärnbildningar genom  miljardtals år. I Vintergatan rasar av novor/supernovor skapade interstellära gas- och stoftmoln genom den stora halon och spår på stjärnbildningen – det talas om massor motsvarande 100 miljoner solar. Det räcker och blir över.
Speciellt utmanar upptäckten av tyngre grundämnen, t ex syre,  utanför galaxerna.
På något vis verkar det som om vi får skriva om lärobokens kapitel om att detta stoft i en galax i stället för att komma från den intergalaktiska sfären faktiskt härrör från galaxen själv, i novatidernas begynnelse.
Galaxer som inte lärt sig recyclingens ABC lever intressanta och häftiga liv, men de dör unga.

Torontos amatörer ger aldrig upp

Jag vet inte vilket som värst: Molnigheten, som vi inte kan göra något åt, eller ljusnedsmutsningen i världen, som gör det allt svårare för stjärnskådare.
Fundera över denna bild en tid!

Flygbilden är tagen en natt över Toronto, Kanada, och då ska vi ändå veta att i just Toronto finns både ett universitet med ett av världens ledande astronomiska och astrofysiska institut plus att RASC, Royal Astronomical Society of Canada, har en avdelning i  Toronto som bedriver intensiv ”City Observing”,  visserligen inte direkt bland skyskraporna utan i något som heter Bayview Village Park.
En applåd för kanadickerna (dock inte på hockeyrinken)!

Vi syns senare!


.

Lämna ett svar