Hoppa till innehåll

Nr 294 2011

Helgpyssel:

Månen i 3-D

Det är något speciellt med tredimensionella astrobilder. På nätet finns t ex en sajt på temat ”The 3-D Moon” med flera kul närbilder i den gamla skräckfilmstekniken (kommer någon ihåg Vaxkabinettet med Vincent Price?). Så här ter sig t ex centralberget i Tsiolkovskij-kratern:

Jämfört med det jämna kratergolvet ser kraterkanterna betydligt ”slarvigare” ut efter diverse jordras.
Tsiolkovskij-kratern är 185 km tvärsöver
Allt fungerar inte slagkraftigt och tydligt med denna pedagogiska teknik, men erkänn att just följande  ”anaglyf” av fullmånen fungerar perfekt – den är betydligt bättre än den tredimensionella fullmåne som finns på sajten ovan:

Speciellt gillar jag Tycho-kraterns framtoning, Tycho vars träffvinkel på flatbilder är lätt förvirrande. Men här ser vi att asteroiden, som kraschat in i månen, kommit snett in jämfört med vår jordbaserade siktlinje.
Bildkompositen  är från 2008 och finns på astronet.se, där tekniken bakom presenteras. Skaparen heter Patrik Holmström.
Det är för övrigt ett nöje att gå in på astronet och låta sig uppdateras av vad svenska amatörer sysslar med.
Även NASA har pytsat ut en APOD-bild i 3-D på en full måne.
Det mest häpnadsväckande är nog ändå japanska JAXE:s animerade 3-D-överflygning över Tycho-kratern.

Var köper jag glasögon för  3-D?

Detta är en så kallad bra fråga, och på nätet har jag hittat detta svar:
http://gadzooks.jetshopfree.com/3d-glasogon-tracks-p-147.aspx
35 kr för ett par verkar inte olösbart.

Bu för tv-reklamen!

När Hollywood var som sämst, gjorde filmfabriken 1000-tals idiotiska  B-filmer om galna vetenskapsmän. När Hollywood varit och är som bäst kan man göra mästerverk som Russel Crowe-filmen om den schizofrene Nobelpristagaren John Nash (A Beautiful Mind, 2001).
När en sån film,  som visades på en reklamfinansierad kanal i kväll (torsdag 24.11). hackas itu  av tv-reklamen även i Sverige, säger jag som August Strindberg i ett helt annat sammanhang:
Fy fan!

Krabb-nebulosans pulsar konstrar

Härom dan kunde radioastronomerna på Jodrell Bank notera ännu en oväntad förhöjd rotationshastighet i Krabbnebulosans pulsar.
Det var tredje gången som en så stor förhöjning (kallad ”glitch”) noterades. 1989 och 2003 iakttogs något liknande.

Piraten astronomi-intresserad?

Jag har gett mig själv i uppdrag att reda ut i vilken mån Fritiof Nilsson Piraten var intresserad av astronomi.
Att han kände Knut Lundmark och att de umgicks i Lunds sällskapsliv vet vi av en bokdedikation fån Piratens sida, och i hans romaner och noveller finns en del små antydningar. Att patron Espings ulmerdoggar hette Knaster och Polkus, t ex, att den lärdomshögfärdige ganymeden i Tre terminer beundrade musiker för att de studerat vid ”observatoriet” (han menade förstås konservatoriet) och att konsul Olsson skaffade sig en ny kikare INTE för att titta på stjärnor utan för att i kikarens fodral kunde förvaras två punschflaskor.
”En drömmare kan vara kusk på Karlavagnen, det passar han egentligen mycket bra till”, påpekar Piraten i novellen ”En början – inget slut” (ingår  Millionären och andra historier).
Piraten var en duktig fritidsseglare, som t o m tog sig över Nordsjön med segelbåten Akka, Han måste helt enkelt ha kunnat astronomisk navigation. Frågan är om det finns några bokliga bevis t ex i hans efterlämnade bibliotek.
Utredning pågår, som sagt. Rapport förhoppningsvis till våren nån gång 2012 i en tidskrift som kallas Piraten Posten.

Ångpunk – vad är det?

När jag i dag smet in om Science fiction-bokhandeln i Malmö, möttes jag av en ny genre i den litterära världen: Ångpunk.
Kan nån förklara för mig begreppet?
Jag förstår ju att inom 40-50 år kommer en ångpunksförfattare att få Nobelpriset i litteratur: ”För sin djärva och nyskapande textuella grammatik inom ångpunkslitteraturens ABC.”

Ingen rast, ingen vila…

.. bara ila, bara ila. Vi syns efter pausen!

3 kommentarer till “Nr 294 2011”

  1. "STEAMPUNK: nytolkning av de aspekter av den viktorianska epoken som råkar falla en på läppen."
    Det är mitt försök till definition. Det finns mer detaljer på internet så klart, och vill man kan man börja på  min steampunkblogg.

Lämna ett svar