Helgscoop:
”Amatörbild” av Beta Pictoris
Rolf Wahl Olsen – skandinaviskt blod i ådrorna? – heter en Nya Zeelands-amatör som lyckats med bedriften att fotografera protoplanetskivan runt Beta Pictoris:
Det är vad vi förstår första gången som en amatör lyckats med den svåra uppgiften.
På sin hemsida skriver Rolf om hur han gick till väga, vilket IR-filter han använt, hur han stackat sina exponeringar, maskat centralstjärnans ljus m m, och han ställer än en gång begreppet ”amatör” på sin spets. Precis som att vissa yrkesastronomer inte borde få kallas yrkesastronomer finns det amatörastronomer som är mycket mer än amatörer! Rolf tillhör denna senare kategori.
Den streckade linjen markerar den mot oss kantställda skivans plan.
För dem som vill veta hur han tekniskt gick till för att fånga upp skivan, kan jag bara rekommendera hans hemsida, där han summerar sitt scoop så här:
”And the result is, I believe, the first amateur image of another solar system: The protoplanetary disc around Beta Pictoris. I must say it feels really special to have actually captured this.”
β Pic ligger drygt 60 ljusår och bort och har en ålder på i astronomiska sammanhang blygsamma 12 miljoner år.
Härom året gick franska astronomer med hjälp av ESO:s 3,6-metersteleskop i Chile i närkamp med systemet. Då blev resultat detta:
Den ljusa pricken i mitten är β Pictoris b, en planet som ligger cirka 8 ggr jordens solavstånd från huvudstjärnan.
Fotocredit här: ESO/A.-M. Lagrange et al.
Även Hubble Space Telescope har förstås kikat på β Pic. 2006 blev resultat att här i själva verket finns två skivor:
Solobsis leds av lundalärd
Vickan på gång?
Ett pressmess från ESO berättar att vårt sameuropeiska Paranalobservatorium i Chile haft besök av prinsen och prinsessan av Asturien, alltså det spanska kronprinsparet.
När ska Vickan och Daniel dit?
DN. skriver om liv i universum
Det är alltid en upplevelse när gamla kulturradikala tidningar som Dagens Nyheter och danska Politiken skriver om liv i universum. De har ett särskilt ansvar i rapporteringen från forskningsfälten för att hålla diverse oskyr religiös fundamentalism stången.
Christian Vestergaard tipsar om denna DN-artikel.
DN:s Claes Svan är en pålitlig rapportör, men om vi verkligen ska ta de åberopade forskarnas tankebry vad gäller exoesoteriska beräkningar av Earth Similarity Index och Planetary Habitability Index och deras relevans vad gäller Gliese 581-exoplaneterna på större allvar vet jag inte. Jag är skeptisk!
Ge oss en jordlik planet – nu!
Helgfrid!
Vi gör en liten paus i W-bloggsskrivandet för att umgås med brorsbarn och för att njuta av hembakat och förmodligen lite annat 1 advent hemma hos gammal vän arbetskompis.
Det kallas också att ladda batterierna!