Hoppa till innehåll

Nr 298 2011

Schackmästarna kopplar av bland stjärnorna

Gamle idrottskompisen i Lund, schackkunnige Calle Erlandsson (drivande kraft genom åren i LASK), berättar att vid en av världens bäst besatta schackturneringar, London Chess Classic 2-12 december, spelar bland andra världens fyra högst rankade spelare.
– Halvvägs in i turneringen, 7 december, har man lagt in en spelfri dag. Gissa vad som står på programmet!?, undrar Calle.

Rätt svar: Astronomi!
Stormästaren John Nunn föreläser om några av sina prisade astronomibilder av stjärnhopar, supernovarester, galaxer m m.

Sen kommer Christian Sasse, Vancouver, att berätta om tekniken med fjärrstyrningsteleskop, som gör det möjligt att i realtid fotografera astronomiska objekt på andra sidan jordklotet. Sasse är en av fjärrstyrningsnätverket GRAS grundare. På TBO vet vi med vårt fjärrstyrda teleskop vad det handlar om!!!
Förhoppningsvis ska sen världsmästaren Vishy Anand vara med och styra upp en fjärrstyrning från ett teleskop i Australien, om vädret tillåter down under. I London spelar det liksom ingen roll om det är mulet.


– Dessvärre har jag inte tillfälle att träffa John Nunn och indiske världsmästaren Viswanathan Anand i London, men definitivt i nederländska Wijk aan Zee i mitten på januari, berättar Calle (som också är astronomifreak).

Pulsarer som permanentmagneter

Luleforskaren, den debattglade fysikprofessorn  Johan Hansson och hans kollega Anna Ponga (Department of Physics  Luleå University of Technology) har skrivit en uppmärksammad och, erkänner de själva,  spekulativ vetenskapsrapport på temat ”Pulsars: Cosmic Permanent ”Neutromagnets”?.
Det är Christian Vestergaard som tipsar om den redan omdebatterade uppsatsen.
Pulsarer som magneter?
Alla är långt ifrån överens med paret, och på nätet finns en del kritiska synpunkter, att de t ex ”glömt” de kvantummekaniska aspekterna.
Men som någon också skrivit: Så skönt med en teori som kan falsifiseras!
Detta skulle  gamle filosofgurun Karl Popper ha gillat, och jag undrar om inte neutronstjärne-teoretikern nr 1, stjärnornas förste egentlige skapare Fritz Zwicky är ganska glad i sin himmel. I sin bok Morphological astronomy var han obarmhärtig mot alla besserwissrar som alltid ska plocka ner kolleger. Kontroversielle och hetlevrade Zwicky drabbades titt som tätt av bannbullor, men i dag är hans bidrag när det gäller neutronstjärnor, supernovor och ursprunget till den kosmiska strålningen väletablerade i litteraturen.
Den som skumläser Lulerapporten kan bara gilla det franka påpekandet att enligt denna  svenska modell kan en  neutronsstjärna orsaka en supernovasmäll och är inte nödvändigtvis resultatet av en sådan smäll!
Det låter nästan som en svordom i kyrkan…

Interplanetär logistik

Carl-Olof Börjeson har varit bussig och skickat mig ett ex av tidskriften Tempo nr 3 2011 i vilket bl a diskuteras ISS (”världens högsta leveranskedja”) och logistiken som ska ta oss till Mars vad det lider.

Plutos inre hemligheter

Nasa:s New Horizons-farkost fortsätter att ånga på mot dvärgplaneten Pluto, dit farkosten beräknas anlända 2015 efter nästan tio års tröskande i den planetära världen.
Redan spekuleras det ifall Pluto  döljer en underjordisk ocean under istäcket på ytan. Indikationer åt det hållet lär närbider av Plutos och månarnas yta liksom deras respektive päromform  avslöja.
Teoretiker jobbar på diverse modeller och hur bilder från Plutos yta ska tolkas.
Plutos yta anses i stor utsträckning bestå av kväve i isform
New Horizons kommer Pluto så nära som 12500 km och kommer då att ge oss närbilder med en uppösning på 62 m/pixel, vilket betyder att alla större ytformationer typ eventuella geysrar som  Enceladus och Tritons  kommer att synas.
Christian Vestergaard har uppfångat ovanstående info – tack för det.
Nasa:s New Horizons-sida kan vi se var sonden befinner sig just nu, något utanför Uranus bana:

Bodil Jönsson gästar LIV

Tidigare fysikprofessorn i Lund och LTH:aren Bodil Jönsson – finstämd författare och  ”klok gumma” i största allmänhet – gästar våra vänner i LIV, Ltteraturens Vänner  Skåne, 12 december (start kl 18.00). Jönsson utgår från sin senaste bok När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid.
Plock från LIV:s hemsida:
Som årets sista föreläsare kommer Bodil Jönsson till oss, strax innan det är dags att fira Lucia. Lite julstämning bjuder vi på denna kväll: en kall och en varm jultallrik, öl eller vatten, kaffe & mandelmussla med grädde och sylt.
Alkoholhaltiga drycker finns att köpa till.
Pris: 250 kr för medlemmar,
300 kr för ej medlem
Blir du medlem denna kväll, gäller medlemskapet hela 2012!
Plats: Annebergsgårdens Restaurang.
Buss 3 och 6 stannar i närheten.
Gästparkering finns.

Tack för i dag, slut för i dag

Lämna ett svar