Hoppa till innehåll

Nr 299 2011

Röda jätten överlevde smällen i M 51

Ytterligare spektakulära proffsbilder har dykt upp på supernovan i M51 (se W-bloggen 297 2011), som denna gång  fotograferats av galaxforskare ledda av Christopher Kochanek  vid Ohio State Univerity med hjälp av instrumentet Large Binocular Telescope – teleskopet står på en bergsknalle i delstaten Arizona.
Fotocredit för bildmaterialet nedan: Ohio State University/Dorota Szczygiel

Astronomerna har under tre år specialstuderat 25 närbelägna galaxer, och i M51, Malströmsgalaxen, har de hittat ”förlagan” till sommarens supernova – ett binärt system i vilket den ena stjärnan, en röd jätte, blev ljussvagare innan den andra, en blåaktig följeslagare, exploderade som en supernova,
Under de tre åren förlorade den röda stjärnan i snitt 10 procent av sitt ljus, tre procent per år, och Ohio-astronomerna tror att den överlevt tvillingsstjärnans våldsamma explosion.

Mattesnillet Newton

I denna filmstump pratar Hayden-planetariets karismatiske chef Neil de Grasse Tyson rakt in i kameran om  Isaac Newton och varför han anser att engelsmannen var ett sådant geni.
Ett av skälen:
26-årige Newton uppfann Infinitesimalkalkylen bara för att kunna greppa de större och svårare kosmiska utmaningarna.

Vinnarföretag 2011

Planetarieprogram-företaget SCISS/Uniview poträtterades av Robert Cumming i Populär Astronomi nr 2 2010.
Att företaget är på hugget bevisas av att det fått stämpeln ”Di Gasell 2011” av Dagens Industri som ett framgångsföretag som växer så att det knakar – men under ordnade former.
Grattis!
Uniview förekommer i bilden när Malmö museum diskuterar ett ev ”platt” planetarium på Sjöfartens och Teknikens hus nästa år. Om detta kommer jag att berätta lite närmare på torsdagskvällens ASTB-möte.

Phobos-Grunt

Tappra försök görs att från jordens horisont få nån sorts styrsel på den kapsejsade ryska sonden Phobos-Grunt. Universe Today har denna story, författad av en av forskarna som har instrument med ombord.
Vad det nu handlar om är att försöka rädda vad som räddas kan, förstår jag, och därför har en internationell räddningsaktion satts i verket.

Churchill får avsluta

Apropå Phobos-Grunt-debaclet och en del andra smällar inom astronomi och rymdfart i år, så en påminnelse om att Sir Winston Churchill sa många kloka och förnuftiga saker. Ett citat av honom  sammanfattar läget så här:

Lämna ett svar