Hoppa till innehåll

Nr 301 2011

Helgextra:

Planetariska nebulosor ska ni se –  fångas bäst av HST!

Förlåt rubriken, men… ingen rast, ingen vila, bara ila, bara ila… även för Hubble Space Telescope, HST, som härom dan gav oss nedanstående bild.
Bilden föreställer NGC 1846, en klothop av stjärnor, flera hundratusen ingår i bollen, som ligger i utkanten av LMC, Stora Magellanska molnet på sydstjärnhimlen.
Notabelt är det grönaktiga objektet, en planetarisk nebulosa som det är osäkert om den verkligen tillhör LMC-systemet eller bara ligger i samma riktning mellan oss och galaxmolnet.

På lite närmare håll ser stjärnan och nebulosan ut så här:

Det vi ser är de sista dödsryckningarna i en stjärnas liv, och det är tänkbart att vi ser en version av vår egen hemmasols undergång om en 4-5 miljarder år.
På Hubble-sajten berättas att det gjorts mätningar av den planetariska nebulosans rörelse, och denna rörelse förefaller sammanfalla med klothopens stjärnrörelser, vilket pekar på samhörighet. Men frågetecken finns likväl.
LMC ligger 160 000 ljusår bort från oss, och alla som besökt jordklotets södra hälft har sett molnet.
Fler HST-”planetaries”:
Planetariska nebulosor är spännande forskningsobjekt och de är långt ifrån alltid vackert ”planetariska”  till utseendet. De kan se ut lite hipp som happ till följd av diverse asymmetrier i stjärnorna själva och i det omgivande interstellära mediet.

* Den närmaste planetariska nebulosan?
En av huvudkandidaterna måste vara Helix-nebulosan (NGC 7293) i Aquarius/Vattumannens stjärnbild – den ligger på ungefär 700 ljusårs avstånd. Även Hantel-nebulosan har ett liknande avstånd från oss.

* Den yngsta planetariska nebulosan?

Sannolikt handlar svaret på den frågan om Stingrocks-nebulosan, som kanske inte ens har mer  än 40-50 år på nacken.

* Den mest exotiska planetariska nebulosan?
Jag har många favoriter, men det enda jag vet är att på en ”10-bästa-lista” måste Eskimå-nebulosan NGC 2392 komma med:

”Eskimån” ligger ungefär 5000 ljusår bort, i Gemini/Tvillingarnas stjärnbild och kan skymtas i mindre amatörteleskop.
Ett av de planetariska nebulosornas favorituppdrag är att till sina hemmagalaxer återföra gas och stoft och molekyler och på det viset ”recycla” stjärnbildningsprocessen.
Nebulosornas livslängd är inte astronomisk, kanske går det 10 000 år innan de helt upplöses och ingår i den interstellära materien.

Shakespeares stjärnor

Jag var med min tidigare kulturredaktionskollega Anna-Mi Wendel på en makalöst ROLIG uppsättning av Kung Lear härom kvällen. Vi skrattade så vi grät!
Det är den fria(re) teatergruppen 1 2  3 Schtunk, som just nu gästar Teater 23 i Malmö.
För säkerhets skull hade jag innan läst på gamle C-A Hagbergs översättning av William Shakespeare-tragedin, och i den spökar solförmörkelser (1605) och  stjärnorna ofta, ofta. Ta den lojale Kents rader:
”Stjärnorna.

Ja, stjärnorna. de styra våra öden.

Ty annars avlade ej samma par

Så skilda barn.”

Klassikern Hagberg citeras  då och då i denna totalt underbara föreställning, där skådisarna går ut ur och in i sina roller och spelar mot och med  publiken fullkomligt hämningslöst. Sätter man sig på första bänkraden, som Anna-Mi och jag gjorde, utsätter man sig samtidigt för vissa risker.
Rekommenderas!
Och, ja, Kung Lear enligt Shakespeare var en tragedi, men förlagan, som Shakespeare norpade så friskt ur, var faktiskt en komedi.

Nya exoplaneter ”släpps” på måndag

NASA planerar stor presskonferens på måndag (5 december), då garanterat ett nytt Kepler-fynd kommer att offentliggöras
På presskonfen kommer följande experter att komma  till tals. Det är lika bra att köra  listan en gång för alla, eftersom namnen kommer att förekomma titt som tätt i mediabruset;
* Pete Worden, chef för Ames Research Center
* Natalie Batalha, biträdande Kepler-chef för vetenskapaarna knutna till Ames
* Bill Borucki, Kepler ”principal investigator” vid Ames
* Jill Tarter, chef för SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence)
5-9 december kommer en rad experter att mötas på en första version av  Kepler Science Conference, Drygt 110 vetenskapsrapporter kommer att  ventileras dessa dagar.
Statistiken säger att 80 procent av de Kepler-fynd (på drygt 1200 kandidater) som offentliggjordes för snart ett år sen, verkligen kommer att bekräftas som exoplaneter. Men detta  är inget hafsverk, och en del astronomer har – med rätta – fått på tafsen för att de varit för tidigt ute med sina ”definitiva” fynd.
Samtidigt som NASA:s Kepler-tam laddar upp, stjäler Caltech-astronomerna lite av showen genom att meddela att de helt utanför Kepler-programmet hittat 18 nya exoplaneter.
Hittills har ungefär 700 exoplaneter konfirmerats totalt. Detta är fakta till dags dato.

Manne Siegbahns föl´sedag

I dag tänder vi 125 ljus på en prinsesstårta, för 3 december 1886 föddes geniet Manne Siegbahn.

En av höstens Draconider…

.. gav upphov till denna bildsvit ”live” med hjälp av ett vidvinkelsinstrument kopplat till något som kallas Liverpool Telescope på La Palma – fjärrstyrt naturligtvis:

2 advent…

.. är på gång och över en kopp glögg och några levande ljus ska jag för mig själv i lugn och ro sammanfatta en intensiv vecka, vars astronomiska höjdpunkt var vår utomordentligt fina nyinvigning av Tycho Brahe-observatoriet i Oxie i går. Allt var lyckat – speciellt lyckat med Peter Lindes Skype-intervju med Cathy Horellou. Cathy var med direkt från Onsala och Råö.
Vi trodde ett tag  i publiken att vi hade kontakt med Cathy ombord på ISS. Det var riktig space-feeling över den sändningen.
Med en rejäl BIG BANG förklarades observatoriet nyinvigt. Kolla våra hemsidor för mer info från begivenheten.

Lämna ett svar