Hoppa till innehåll

Nr 303 2011

Världsrekord av ESO!

Veckan började bra med att ESO satt nytt världsrekord, detta i och  med upptäckten av den snabbaste roterande stjärnan hittills:
En ung, tung stjärna i LMC, Stora Magellanska molnet, snurrar så att man blir helt yr i bollen. Stjärnan med beteckningen VFTS 102 ligger i Tarantelnebulosan och  roterar med en hastighet på mer än två miljoner kilometer i timmen.

Detta är mer än trehundra gånger snabbare än solen, och dessutom mycket nära den punkt då den skulle slitas sönder av centrifugalkrafter. VFTS 102 snurrar snabbare än någon annan stjärna som forskare känner till.
Allt detta berättar Robert ”Spinndoktorn” Cumming i ett pressmess från ESO i dag, ur vilket även framgår följande:
* Stjärnan  har en massa på ungefär 25 gånger solens och är ungefär 100 000 ggr ljusstarkare.
* Stjärnan rör sig genom rymden med en annan hastighet än dess närmaste grannar. VFTS 102 rör sig med en hastighet på cirka 228 kilometer per sekund. Det är omkring 40 kilometer per sekund långsammare än andra jämförbara stjärnor i närområdet.
* Detta har nu fått  ESO-forskarna att undra över stjärnans balgrund: Tillhör den månne den växande kretsen av föräldralösa stjärnor, ”runaways”, som slängts ut ur binära system i vilket den ena partnern briserat som supernova?
* Denna idé stöds av två andra ledtrådar i stjärnans närområde: en pulsar och dess tillhörande supernovarest. VFTS102 ligger så nära som 12 pcs (40 ljusår) från den röntgenstrålande, snabbroterande LMC-pulsaren  PSR J0537-6910.
Ytterligare resonemang kring O-stjärnans extrema natur och dess sannolika historia liksom hur observationerna gått till finns i pressmesset och i huvudrapporten förstås.
Forskarteamet bakom upptäckten har letts av Belfast-astronomen Philip Dufton.

Ytterligare rekord

I dag blev det också känt att astronomer hittat de hittills värsta svarta hålen i universum, i NGC 3842 respektive NGC 4889 (ljusaste galaxen i Coma-hopen).
Massorna rör sig i bägge fallen om 10 miljarder ggr solens. Tidigare rekord innehades av ett svart hål med massan 6,3 miljarder ggr solens.
Värdgalaxerna ligger drygt 300 miljoner ljusår från oss.

Superfångst

Tiden 25 oktober-30 november i höst infångades genom Catalina-programmet minst 46 nya supernovakandidater, Några av dem var så ljusa som runt 17:e magnituden vid upptäckten.

Meteoritjägare valde att visa upp sig i Göteborg

Från Sveriges vackra framsida rapporteras att Naturhistoriska Museets genomfört en . ”Julfest-i-val” i stan och att på plats var bl a Göteborgs Geologiska Förening.

Bosse Andersson är vice ordförande och en passionerad meteoritsamlare sedan många år, berättar W-bloggens  utsände Christian Vestergaard på plats.
– Bosses halsband är en bit järnmeteorit från ryska Sikhote Alin-impakten.

Bosse Andersson har i sin ägo även en 20 kilogram tung järnmeteorit från Campo del Cielo-nedslaget i Argentina.

Fem år sen Fuglesangs rymdpromenad

Tora Greve tipsar om att dagens notis på The Week in Space illustreras av Christer Fuglesang på rymdpromenad under utflykten med STS-116.
8 december. nu på torsdag,  gästar för övrigt Christer Fuglesang den nobla föreningen Traveller´s Club i Malmö. Tyvärr är jag själv på annat håll denna kväll.

James Thurber om det oväntade

En av mina favoriter i den amerikanska litteraturen är James Thurber, som ju också var en underbar, elak, satirisk tecknare och skildrare av typiskt manligt/kvinnligt.
Ibland tangerade han faktiskt det astronomiska, som i denna teckning med bildtexten ”You and your premonitions”.

Vacker solnedgång

Varför inte avrunda dagens epistel med en vacker för att inte säga färgstark solnedgång?

Var bilderna är tagna? Helt rätt, på Mars, och ”fotografen” är Imager-kameran ombord på NASA:s  Mars Pathfinder.

Lämna ett svar