Hoppa till innehåll

Nr 307

Konstfull ”spaceart”:

En fantastisk galax-akvarell

Här är  ytterligare en av Iris Brinkborgs fina rymdakvareller.  Kolla tidigare W-bloggar och låt dig lockas in i hennes universum.

Vad jag förstår är det Iris sysslar med inte spaceart i gängse mening, eftersom den konstgenren försöker beskriva den så kallade verkligheten där ute dit våra fantastiska teleskop och rymdsonder inte når. Här rör vi oss med  Iris inre kosmos, som spränger ramarna på ett personligt men bedövande vackert vis.
Jag ska inte genera Iris med  att jämföra med konsthistoriens så kallade stora namn inom akvarellkonsten, men här finns en helt personlig touch som jag vet imponerar även på ärrade konstproffs.
Hoppas vi får se hennes bilder på TB-obsis väggar vad det lider!

Mars-ytan i 3-d

Tekniken med 3-d sköljer över astronomin just nu. En pedagogisk ”anaglyf” från Endeavour-kratern på Mars, där NASA-rovern Opportunity för några veckor sedan kom rester av tidigare vattenbemängda gipssträngar på spåren (se förra W-bloggen) ser ut så här. Fram med dina gamla glasögon i 3-d, och glöm inte klicka/dubbelklicka på bilden. Gipssträngen t h.

När Opportunity nådde fram till det överraskande fyndet, togs även denna bild av rovern och det Marsgeologiska fyndet som anses vara det definitiva beviset på att vatten funnits på vår grannplanet:

Direktsänd månförmörkelse

– Följ månförmörkelsen via nedanstående  länk i dag, tipsar Christian Vestergaard.

Planeterna på månens avstånd

Hur skulle vårt himlavalv se ut om planeterna låg på samma avstånd från oss som månen?
Lars Olefeldt har sprungit på denna astropedagogiska filmsnutt.

Senaste nytt från Ahrvid

En av mina (få) svenska favoriter bland science fiction-författarna, är Ahrvid Engholm Mord på månen m m), och Ahrvid som vi haft glädjen av som gäst på Sveriges minsta bokmässor ett par gånger driver ju den cyberrymdbaserade SFJ = ScienceFictionJournalen.
Prenumerera på SFJ gör du genom att maila:
ahrvid@hotmail.com
I det oerhört matiga och informativa nr 211 berättas nytt och krytt från sf-världen. Det finns hur mycket spännande nytt som helst att rapportera om. Spontant fastnade jag för ett citat som Ahrvid plockat upp. Sug på det!
”Isn’t it interesting that the same people who laugh at science fiction listen to weather forecasts and economists?”
— Kelvin Throop III

5-stjärnig (g)astronomi

Den bästa obervatorie/planetarierestaurangen vi känner till?  Jakten har börjat, och Christian Vestergaard slår ett slag för Tycho Brahe-planetariets Cassiopeia-restaurang i Köpenhamn.
Synd bara att de är så fantasilösa i utbudet. Den laxtatar etablissemanget har som förrätt kunde väl i alla fall kallas ”Laksetatar á la Rømer” och huvudrättens stekta oxfilé ”Oksefilet á la Hertzsprung” eller nått i den stilen.
När restaurangen serverar en dansk pyttipanna, ”C Luplau Janssens biksemad”, ska jag absolut boka ett fönsterbord.
Så långt kan jag sträcka mig som att restaurangen numera är det bästa med planetariet, som jag tycker har tappat sin lyster, åtminstone utställningsmässigt och cineastiskt.

Lördag afton väntar

ASTB-ordföranden hotar med öppet hus i kväll (Peter Lindes 60-årsdag ska firas av). I väntan på gottbordet, så roar vi oss med att fynda i bildbyrån IBL:s humorarkiv med astronomihistoriska godbitar. Denna teckning publicerades i Tyskland i samband med  Halleys komet 1910:

Bildtexten:
– Vad betyder den? Får vi snart kanske en ny rikskansler?
– Nä, men nya skatter.

Lämna ett svar