Hoppa till innehåll

Nr 310 2011

William Blake ställer ut i Moskva

Mer bildkonst i W-bloggen: För första gången visas en stor utställning med verk av 1700-talskonstnären och poeten, mystikern och den mentale rymdresenären William Blake i Ryssland – på Pusjkin-museet i Moskva.
Ett av Blakes storverk är hans märkliga bläck- och akvarellbild kallad Newton, skapad nån gång runt 1795.
Originalet har storleken 460 ggr 600 mm.

Det är en extremt märklig bild, som fått både konst- och vetenskapshistoriker att slita sina hårtestar av förtvivlan. Vad betyder allt? Ikonografiskt finns här flera utmaningar. En naken Newton. Den tunga nedpressande gravitationen. Klippan han sitter på. Bladet han mäter på med passaren. Pekfingret. De stabila fötterna på jorden.
Jag trodde jag kommit på något klurigt när jag mätte pekfingrets utsträckning och passarens bas, att pi spökade t ex, men så verkar det inte. Tji fick jag! För övrigt mäter inte Newton heller diametern i cirkeln.
Skulptören Eduoardo Paolozzi utgick från Blake när han gjorde sin berömda skulptur, som avtäcktes 1995 utanför British Library i London. En mindre copy finns även i Skottland.

Kanelbullar och Peter H i PopAst

Ett matigt nummer av Populär Astronomi väntar dig, om du inte redan fått det, och  för oss ASTB:are blir det inte mindre intressant för att vår nyhalvtidsanställde astropedagog Peter Hemborg skriver om barn och rymd.
Återkommer nån gång med ”recension” av numret. Fast redan nu kan jag ju säga att jag tycker att stuket är attraktivt, och kan inte Ted Gärdestads nuna i ställen sälja i Pressbyråkiosken var det ju själve…
Ordföranden i Svenska Astronomiska Sällskapet Jesper Sollerman efterlyser behovet av en Astronomins Dag. Han drar in Kanelbullens dag, vilket får mig att här och nu tipsa honom och övriga i SAS ledning: Ta kontakt med  Kaeth Gardestedt, som ”uppfann” kanelbulledagen. Hon är en god vän till astronomivännerna här nere i det kontinentala Europa och hon bits inte.
Kaeth kan säkert hjälpa till.

Björkegrens obsis

Under min måndagspromenad smet jag in om Stadsarkivet i Malmö för att börja rota i handlingarna kring observatoriet i Slottsparken, det som skapades av Lars Björkegren 1911 och som höll ut till 1916.

Björkegren, visar det sig, var anställd på F H Kockums Tobaksfabrik, som låg där Kockska krogen ligger i dag vid Stortorget/Västergatan. Han var kamrer på företaget och entusiastisk amatörastronom. Flytt till Stockholm gjorde en försäljning av observatoriet nödvändigt.
Bland tillskyndarna till observatoriet var bl a lundaprofessorn C V L Chariier.
Forts. följer.

Tycho med hel och fin näsa

Tack till Carl-Oof Börjeson, som läst Sydsvenska medicinhistoriska sällskapets årsskrift 2011 (temat är Örnäshals) i vilket en gammal kompis till mig från Idrottsgillet i Lund, Lars Malm, skrivit om ”Märkliga näsor i konstverk”. Lars har förflutet som överläkare på öron-näsa-hals.
Och Tycho Brahes näsa utmanar Lars, därför att i Lund, utanför Astronomiska institutionen, står ju numera gamla obsis Tycho Brahe-byst och visar Ven-astronomens näsa hel och fin. Men så var det ju inte i verkligheten.
Lars Malm sätter in Tychos defekt i ett historiskt sammanhang och berättar påpassligt om mensuren, den tyska studentduellens nobla (?) historia.

Bysten kom till 1901 i samband med 300-årsminnet av Tychos död, och den danske skulptören hette Vilhelm Bissen (lärare bl a till Gustav Vigeland)
Hur kunde Bissen missa den avhuggna nästippen?
I dag står skulpturen, efter att ha flyttats från gamla obsis i Stadsparken, vid Astronomiska institutionen, Sölvegatan.

Månförmörkelsen

Det flödar av bilder på nätet av månförmörkelsen i lördags, och Christian Vestergaard bidrar med detta fynd fotograferat av Enchner Jean Fro.
– Denne befann sig i Changsha, Hunan, Kina vid fotograferingstillfället.

Vid dagens slut

Ibland tycker jag synd om yrkesastronomerna, som också ska vara allmänhetens tjänare. Universitetens tredje ben etc etc.
Så här fångades en laddad situation på ”obsis” av en alert tecknare när en upphetsad version av ”Mannen på gatan” stormade in på professorns rum. Egentligen bara med goda avsikter.

Min version av bildtexten lyder så här:
– Ursäkta mig professorn, men vet ni om att det är en solförmörkelse i morgon?
Bilden fanns ursprungligen i Punch 1927.
(Fynd ur arkivet hos bildbyrån i Ljungbyhed,  IBL.)

Lämna ett svar