Hoppa till innehåll

Nr 319 2011

Bildfrossa till julmaten:

Årets bästa astrobilder

W-bloggen murvelredaktör har haft förmånen att få sitta i juryn än en gång för årets svenska astrobilder, tillsammans med  drivkraften Robert Cumming, PopAsts eminente chefredaktör, och med Cissi Askwall, ordförande för föreningen Vetenskap & allmänhet samt Helena Uthas, yrkesastronom vid Columbia University i New York och snart aktuell som barnboksillustratör.
Ett generellt tips:
* Klicka/dubbelklicka på bilderna, så får du upp dem i rejält, tacksamt tittformat.
* Jag rekommenderar också PopAsts sajt med bilderna, eftersom där även finns en radda av länkhänvisningar till astrototografernas hemsidor.
I övrigt håller jag med kompisen Robert C: Detta är amatörernas privilegium! Yrkesastronomerna gillar mer spektrogram, grafer och sånt, när det gäller astronomins mera romantiska sida i form av vackra, slagkraftiga och ibland till och med pedagogiska  bilder så är detta astrofotografernas territorium. Det behöver inte bli harmlösa ”vykortsbilder” för det!
Vårt, ”We, the Jury:s ”, gemensamma tänk har resulterat i följande:

Här är 10-bästa-listan i detalj:

1

Peter Rosén: Partiella solförmörkelsen över Stockholm. Årets astronomiska händelse var för många den partiella solförmörkelsen den 4 januari. Peter Rosén fångar förloppet och den speciella stämningen som skapas när månen glider framför solen. ”Jag har arbetat med flera olika exponeringar för att återskapa känslan av det dämpade ljuset under förmörkelsen”, skrev han på spaceweather.com.
Tekniken visar hur himlakropparna solen, månen och jorden rör sig samtidigt som bilden är odiskutabelt vacker. En fullträff!
Klicka på bilden för att få upp den i format och du ser i detalj hela sekvensen med månskäran som närmar sig solen och lämnar den igen.

2

Nenne Åman: Norrsken över Hornavan. Säsongens första norrsken varade i bara fem minuter vid midnattstiden  27 augusti, men det räckte för arjeplogbon Nenne Åman att fånga ett mycket speciellt ögonblick. 2011 var året då solen började vakna efter en lång svacka och för vår jury var det svårt att välja mellan alla fina norrskensbilder. Nenne är förresten medlem i en grupp fotografer i Arjeplog som tar varje tillfälle att jaga norrskenet.

3

Jonas Grinde: Själnebulosan IC 1848. Ett resultatet av drygt fem timmars exponeringstid, Själnebulosan, en stjärnfabrik 7000 ljusår bort i stjärnbilden Cassiopeia, är overkligt vacker i Jonas Grindes spektakulära bild. Jonas skulle ha velat exponera ännu längre, skriver han på Astronet. ”Men möjligheten att kunna lämna grejerna obevakade till morgonen därpå vägde tyngst – uteslutet att komma för trött till mitt jobb”.

4

Jonas Grinde: Nordamerikanebulosan. Dessa vidsträckta gasmoln i stjärnbilden Svanen är populära med astrofotografer. Ändå lyckas Jonas Grinde få fram något nytt. De mörka stoftmoln som skymmer sikten (och påminner om USA:s östkust) intar förgrunden och gör stjärnlandskapet ännu mer spännande. ”Jag behöver nog inte tillägga att jag är grymt nöjd med resultatet”, skriver han om bilden.

5

Fredrik Broms: Molnigt norrskensnatt. Hos NASA blev bilden APOD  30 september. En massutkastning från solens skapade förutsättningar för norrsken och som vanligt var svenske Fredrik Broms redo på första parkett i nordnorska Kvaløya. Rakt över huvudet lyste himlen upp i en häpnadsväckande norrskenskorona.

6

Ulf Jonsson: Lada och norrsken i dimman. Tjock dimma gjorde att luleåbon Ulf Jonsson fick jaga norrskenet med bil den 7 april. Det var värt besväret. ”En mycket vacker komposition med stugan och trädet lite off-center”, tycker jurymedlemmen Helena.

7

Fredrik Karlsson: Under Vintergatan. Bakom kompositionen ligger mycket arbete, berättar Fredrik på Fotosidan där han publicerat bilden. ”Gissa om jag letat igenom kartan inom åtskilliga mils radie från bostaden för att hitta denna plats”, skriver han. I Populär Astronomi 2011/2 skrev Fredrik en artikel om hur man kommer igång med astrofoto utan teleskop. Här visar man att han vet precis vad han håller på med.

8

Antony Spencer: Draconid borealis. Den engelska fotografen höll ett norrskensfotoworskhop i Kirunatrakten den 8 oktober då skådare över halva världen överraskades av meteorregnet draconiderna. Stjärnfallen gjorde en redan imponerande norrskensnatt blev oförglömlig och bara den här bilden fick Antony att spontant dansa omkring av glädje, skriver han på spaceweather.com.

9

Göran Strand: Spegelbild. Göran skriver på Astronet: ”Natten mot fredagen den 2 september var en fantastisk natt här uppe i Jämtland. Jag hade åkt ut på Andersön som är ett litet naturreservat ett par mil från Östersund. Det var totalt vindstilla och fortfarande ganska behagliga temperaturer. Storsjön låg helt spegelblank och vid 1-tiden på natten kom ett svagt norrsken borta i horisonten. Lägligt nog passerade en Iridiumsatellit under exponeringen. Den här kvällen såg jag dessutom två stjärnfall speglas i vattnet. Får man då dubbla önskningar för dessa?”

10

Bengt Svensson: M 101 med supernova. Virvelgalaxen Messier 101 bjöd i våras på den ljusstarkaste supernova på mer än ett decennium. Många tog bilder av den, och bäst lyckades Bengt Svensson i Örkelljunga. ”En okonstlad dokumentation av årets häftigaste SN-smäll”, säger Ulf R. Johansson. Supernovan är den ljusa blåvita stjärnan i mitten av bilden som när bilden togs i september lätt överglänste alla de miljontals stjärnor i galaxens kärna.

Lämna ett svar