Hoppa till innehåll

Nr 9 2012

El Gordo: En “tjockis” till galaxhop

En mycket het, tung och ung hop av galaxer är den största som någonsin upptäckts i det avlägsna universum. Nu har galaxhopen detaljstuderats av ett internationellt forskarlag med hjälp av bland annat ESO:s jätteteleskop VLT i Chile och NASA:s rymdteleskop Chandra. (Klicka på bilden!)

Forskningsresultaten presenterades  10 januari för AAS, det amerikanska astronomiska sällskapet.
Den nyupptäckta galaxhopen har fått smeknamnet El Gordo – spanska för “den store” eller “den tjocke”. Den består av två mindre galaxhopar som håller på att kollidera med hastigheter på flera miljoner kilometer i timmen. Galaxhopen ligger så långt bort att dess ljus har färdats i sju miljarder år för att nå jorden.
– Denna hop är den mest massiva, den hetaste, och den som avger mest röntgenstrålning av alla hittills upptäckta galaxhopar vid det här avståndet eller bortom det, säger Felipe Menanteau vid Rutgers University i USA, som ledde studien.
Läs hela pressmeddelandet och se bilder på El Gordo här.

LOFAR på tapeten

Även delvis svenska LOFAR har varit på tapeten borta i USA, på AAS.mötet i Austin, Texas..
Forskarna bakom det Internationella LOFAR-radioteleskopet – med Onsala rymdobservatorium som en knutpunkt – meddelade idag startskottet för projektets första kartläggning av hela himlen i radiovågor med låg frekvens. Samtidigt söker man nu förslag på observationsprojekt från världens astronomer.
Bra info på denna Chalmers/Onsala-sajt.
Upplösningsförmågan när systemet är utbyggt, är helt enormt. Så här ser en bild av Cygnus A ut:
Radiogalaxen Cygnus A ligger  700 miljoner ljusår bort och den tidiga LOFAR-bilden ovan är tagen i radiostrålning med frekvens 240 MHz, Bilden visar att jetstrålarna sträcker sig från galaxens supertunga svarta hål ända ut till 200 000 ljusår ut från galaxens mitt, långt bortom galaxens stjärnor.

Tysk-brittiskt toppmöte

Fler möten på gång! 25-30 mars äger Royal Astronomical Societys årliga möte rum, det så kallade  National Astronomy Meeting, i Manchester. vilket betyder att Jodrell Bank spelar stor roll.
Intressant nog sker mötet i samarbetet med tyskarnas Astronomische Gersellschaft.

Supernova i Lejonet

En ljusstark supernova runt 13-14m syns i Leo/Lejonet, i den oregelbundna galaxen med beteckningen NGC 3239.  Amatörerna Bob Moore, Jack Newton och Tim Puckett svarar för upptäckten av denna SN  som fått beteckningen PSN J10250739+1709146
.
Fotocredit: Puckett Observatory Supernova Search, som organiserar ett internationellt gäng hungriga supernova-jägare och som hittills hittat över 200 stjärnsmällar.
Supernovan är av Typ II och har en blåförskjutning på 9 000 km/sek, berättar Astronomers Telegram.

Phobos-Grunt på väg ner

Tiden för den misslyckade Mars-månfararen Phobos-Grunts störtning anges på spaceweather.com till 16 januari kl 07:00 UTC +/- 1.3 dygn.
Det blir den tredje satellitkraschen på bara några månader.

Lovejoy och jordklotet

Härom dan kom STEREO A-satelliten med denna bild på vilken både Comet Lovejoy och jordklotet syns.

Bilden dokumenterades i slutet av december.

Propellern i närbild

Christian Vestergaards amerikanske Deep sky-kompis Ken Crawford har tagit helt fantastiska bilder av Propeller-nebulosan.
Kolla här.
Bilden är så stor att min Mac-dator strejkar när jag försöker föra över den till W-bloggen.

Massor av planer

Vi hade styrelsemöte i kväll inom ASTB och massor av saker ventilerades inklusive sällskapets 75-årsjubileum. Rita redan nu in 26 april i din almanacka!

Lämna ett svar