Hoppa till innehåll

Nr 14 2012

Galaxhoparna upptäcktes i Köpenhamn

I början av 1860-talet, när Köpenhamns-observatoriet var nybyggt och 11-tumsrefraktorn invigts, tog observatoriechefen, den tyskfödde Heinrich Louise d´Arrest på sig en jätteuppgift: Att kartlägga nebulosor synliga från den danska huvudstans horisont.

Denna danska "Durchmustering", genommönstring, borde uppmärksammas mer av astronomihistorikerna, eftersom d´Arrest på ett par viktiga punkter brädade "Herschel:arna"  med sitt mindre teleskop. Framför allt upptäckte han det som vi i dag kallar galaxhopar, tendensen att "nebulosor" gärna uppträder dubbla, trippla eller rentav i stora hopar som fysiskt hör ihop. Som Coma Berenice-hopen, noterad av d´Arrest 1861.

Max Wolf anses av många vara pionjären här, och det stämmer om vi begränsar oss till Wolfs astrofotograferande.  1901 dokumenterade han t ex  Coma Berenic-hopen med Bruce-teleskopet i Heidelberg.. Men rent visuellt står d´Arrest för upptäckten i historieböckerna, och Knut Lundmark skrev rentav i Nordisk Astronomisk Tidsskrift så här 1952:

"De flesta som i nyare tid sysslat med dubbla vintergator eller med anhopningar av sådana, ha nog förbisett d´Arrests upptäckter härvidlag.Tyvärr har jag själv tidigare gjort mig skyldig till försummelsen att glömma bort denna hans insats."

En skön själs bekännelse!

I Lund lät Lundmark genomföra en uppdatering av d´Arrests stora nebulosakatalog – Per Collinder utförde slavjobbet – och kunde konstatera att d´Arrests observationer var högkvalitativa av tre skäl: 1. Han hade skarpa ögon, 2. Köpenhamnsrefraktorn var av yppersta optiska kvalitet och 3. Köpenhamns klimat var inte så uselt som vi tidigare trott.

► d´Arrest var även en pionjär inom spektroskopin och så intresserade han sig för Tycho Brahe-lämningarna på Ven. Enligt Lundmark hade d´Arrest här dock en svag sida: Han trodde att den svenska regeringen skulle vara beredd att hjälpa till i restaureringen på Ven.

Men: Varför har d´Arrest inte blivit erkänd som den framstående  nebulosa/galax-kartläggare han var? Tyvärr skrev han sin stora katalog Siderum Nebulosorum på latin, och det trodde Lundmark med viss rätt låg honom i fatet.

Med Bruce-teleskopet fotograferade så Max Wolf  1901 i Heidelberg Coma Berenice-hopen och gav oss en karta över det som Peter Nilson i sin tur, i Uppsala General Catalogue of Galaxies, kallar "Wolfs Nebelneste". Även andra hopar identifierades av Max Wolf.

Erkänn att det är  intressant att det var på andra sidan Sundet som hoparna först kom till synes!

Vi borde diskutera d´Arrest på något föredrag i ASTB. Ligger han begraven i Köpenhamn?

Phobos-Grunts öde

När jag skriver detta söndag kväll, kan det bara handla om timmar innan den ryska Mars-månsonden störtar. En sajt som följer dramat är bl a space.com.

Döden i Oxford, forts.

Ingen vet vad som hände prof Steve Rawlings – se tidigare W-bloggar – , men färska uppgifter gör nu gällande att han var i psykisk obalans sen en tid och att han  hade dragit sig tillbaka både från SKA-.projektet och undervisningsplikterna i Oxford.

En djup tragedi anas.

Gunhild Carling

Jag var på en otroligt trevlig konsert i konserthuset, Malmö, i går kväll med Gunhild Carlings storband, hennes samslöst begåvade storfamilj (mor, far, syskon, syskonbarn) och en rad andra musikaliska underhållare med henne.

Jag tror att jag var den ende i publiken som fattade poängen med en sketch som handlade om James Cook och Venus-passagen 1768.

Jag kände mig väääldigt viktig just då.

Proplyder i Cygnus? Eller är det EGGs? Eller…

10 protoplanetära skivor, proplyder, har upptäckts i anslutning till OB-associationen Cygnus OB2.

Och är det inte proplyder vi ser så är det EGGs, evaporating gaseous globules.

Det finns en tredje förklaring v det astronomerna ser, att det rör sig om en "unique class of photoevaporating partially-embedded young stellar objects" .

Ett 65-tal massiva O-stjärnor spökar i joniseringen av gasen och molekylmolnen här.

Goodbye…

… men bara för nu.

Lämna ett svar