Hoppa till innehåll

Nr 16 2012

Tycho-vurmaren Archenhold – fågel eller fisk?

Vad hade hänt i dag om någon utan tillstånd hade börjat gräva i Tycho Brahe-lämningarna på Ven och tagit med sig fynd därifrån? I dag har vi på papperet en ganska sträng fornminneslag, som t ex inte tillåter vem som helst att hur som helst med metallsökare leta efter och identifiera Tychos skrotupplag på Ven. Ett ämne som fascinerar mig och som jag hemskt gärna skulle vilja förverkliga.

1901, i samband med 300-årsminnet av Tychos bortgång, utförde vår lundaastronom C V L Charlier med kolleger – med Riksantikvarieämbetets tillstånd – en utgrävning av Tycho-lämningarna, och året därpå var Berlin-astronomen F S Archenhold på plats och grävde. Helt utan tillstånd!
Knut Lundmark fick mig på spåret genom att i Nya himlar (1943) påpeka:
– – – Något år senare (alltså efter Charliers grävningar, red. anm.) företog den tyske astronomen Archenhold jämte en hans medhjälpare, Albrecht, olovandes en del grävningar varvid, innan våra fornvårdande myndigheter rörde på sig, en del fynd hunno ”exporteras” till Berlin. Dessa fynd torde emellertid vara tillfinnandes i Treptow-observatoriets samlingar, och man får hoppas att de ej varit allför värdefulla. – – –

Nu kan W-bloggen berätta följande:
I Malmö stadsbiblioteks djupaste gömmor finns ett rart särtryck, ägt en gång av Tycho-specialisten Wilhelm Norlind,  från tidskriften Das Weltall 1904, författat av F  S Archenhold och kompanjonen M Albrcht. I artikeln ”Ausgrabungen und Vermessungen die Sternwertereste Tycho Brahes auf der Insel Hven” berättar författarna hur de tog sig till Landskrona och Ven, vilka de mött och delvis fått hjälp av (Trolle, Wachmeister, dr Vogler, von Gellhorn m fl).

I St Ibbs kyrka spanade de in Tychos kyrkstol, och de hittade en sten vid en gård med inskriptionen ”Felicis*AvspicII*ERGO*ANNO*M.D.LXXV*KA:AVGVSTI*P.
Grävningarna gav bl a till resultat en del metallföremål, spikar och sådant, en del bitar av ”Fundstücke” och grönlaserade brottstycken med änglar,
Mätningarna fokuserades på att bestämma längden av Tychos enhet  ”fot”.
Var Archenhold en sorts gravplundrare?
Klart är följande:
Archenhold var en synnerligen viktig person i Berlins astronomiska liv. Hans refraktorkanon på Treptow-observatoriets tak står på plats den dag som är, och att refraktorn överlevde bombningarna av Berlin under andra världskriget är helt sensationellt. Om allierade flygare i brådskan sett en gigantisk ”kanon” på taket, hade ingen överraskats. Förmodligen var teleskopet väl kamoflerat.
Linsteleskopet från 1896 andas onekligen ”ångpunk”!
► Observatoriets utåtriktade verksamhet bland Berlins arbetare var Archenholds skötebarn, och han såg bl a till att Albert Einstein här 1915 höll sin första populärvetenskapliga föreläsning om relativitetsteorin. Om detta kan läsas i Dieter Hoffmans bok Einsteins Berlin – Auf den Spurens eines Genies.
► Med detta vill jag bara ha sagt att om Archenhold, som svårt förföljdes av nazisterna genom sin judiska börd och vars efterlevande familj inte fick tillbaka hus och hem förrän efter den tyska återföreningen, finns således mycket positivt att säga också. Om han tog med  sig en och annan skärva från Ven, så får vi finna oss i det.  Ungdomligt oförstånd kan vi knappast kalla det, möjligtvis en förfelad Tycho Brahe-entusiasm.
Berlin-besökare uppmanas besöka observatoriet (i dag kallas det Archenhold-Sternwarte) nära Treptow-parken i östra Berlin och fråga efter eventuella Tycho Brahe-föremål i samlingarna. Jag ska inte dit förrän i pingst.

Största mysteriet för Stephen Hawkings

New Scientist passade på att intervjua geniet, icke-Nobelpristagaren Stephen Hawkings inför dennes  70-årsdag, och han fick frågan:
– What do you think about during the day?
Hawkings svar:
– Women. They are a complete mystery.

Kiruna laddar bössan!

– Om några dagar startar vi upp kampanjen igen kring MASER 12 – en svensk sondraket som ska skjutas upp nu i februari, berättar Carina Johnsson, min kontakt på Esrange och SSC.
Gamla Rymdbolaget kallar sig numer SSC som i Swedish Space Corporation och verksamheten expanderar globalt och även Esrange Space Center växer och får mer och mer uppdrag. En helt ny webb sen ifjor finns här:  http://www.sscspace.com
– Dialogen med Virgin Galactic och andra aktörer som är mitt i processen att ta fram nya rymdfarkoster för suborbitala rymdfärder – dvs upp och ner från samma plats, inte runt jorden eller från en punkt till en annan – sker numera via den uppstartade företaget Spaceport Sweden AB – ett företag som idag SSC faktiskt inte har något ägarintresse eller engagemang i.
– VD i bolaget heter Karin Nilsdotter och driver det hela framåt med spännande nya inriktningar.
Det handlar i dag om långt mycket mer än suborbitala rymdskutt!
– Aktiviteterna och inriktningen har en stor bredd men målet är förstås fortfarande att en dag kunna genomföra flygningar från Spaceport Sweden i Kiruna – med vem och hur får utvecklingen utvisa – men det går framåt – med stormsteg!
Carina rekommenderar oss att kika på http://www.virgingalactic.com och http://www.xcor.com, två aktörer som ligger långt framme.
SSC., förresten, arrangerar tillsammans med den tyska rymdflygstyrelsenDLR det nya årets SpaceOps-konferens, i Stockholm (med avstickare till Kiruna naturligtvis).
MASER-projektet fokuseras till utforskning av mikrogravitation. ”12:an” skulle varit i väg redan men det milda vädret kom emellan.

Norrskensjakten uppmärksammas

Nenne Åmans fina norrskensbilder har föranlett självaste Piteå-tidningen att rycka ut och skriva om hur norrskensjaken går till på andra sidan Sverige.

Tack till Christian Vestergaard som tipsat.

Jupiters kärna minskar

Två forskare knutna till University of California, Hugh Wilson och Burkhard Militzer, hävdar att Jupiters kärna är på väg att försvinna och upplösas i det omgivande atmosfärlagren av H-He.
Kärnan består bl a av magnesiumoxid och när denna mineral utsätts för tryck på 40 000 atm och en temp på  20 000oC, löses mineralen upp. Den står inte rycken, om man säger så.
– It´s a sign that Jupiter is still forming, påpekar Wilson.

Tack för idag!

Ännu så länge artar sig 2012 att bli precis som alla andra år, varken bättre eller sämre. Med tanke på alla självmordsbombare, den italienska fartygskatastrofen och liknande så lär undergångsprofeterna inte bli sysslolösa i år heller.
Eller som Lars Olefeldt fick ihop önskerubriken:
RYSK MARSRAKET STÖRTADE REDAN I JANUARI

Lämna ett svar