Hoppa till innehåll

Nr 20 2012

Kometspill i solvinden

Apropå soldykande kometen C/2011 N3 – se W-bloggen nr 17 2012 – så har en rapport nu offentliggjorts som diskuterar i vilken mån ”spill” från kometen kan ha kommit att ingå i solvinden när denna sprätts ut i solsystemet.
NASA:s release har den slående rubriken ”Comet Corpses in the Solar Wind”.
Den solstörtande julikometen i fjor upplöstes i över en miljon ton joniserad gas, som forskarna nu misstänker blandats in i solvinden och blåsts ut med denna i solsystemet. Rester efter ”kometliket” bör kunna detekteras, t ex innehåller kometer is (H2O) och om solvinden innehåller en myckenhet syre kan detta ha med kometursprunget att göra.
Även andra molekylära markörer intresserar naturligtvis astronomerna, som ser soldykande och solstrykande kometer inte minst i Kreutz-familjen som ”testpartiklar” i studiet av solatmosfären.
När det gäller C/2011 N3 och dess passage genom koronan såg SDO  hur den kalla kometgasen värmdes  till mer än 500 000 K-grader och lyste lika intensivt i ultraviolett som den bakomliggande solen.

Spännande är också kometernas växelverkan visavi solens starka magnetfält.
Härnäst hoppas forskarna fånga kometspill i solvinden när denna passerar jordklotet.

Jorden var inte platt ens på medeltiden

”Den mörka medeltiden” heter det,  men den var som alla som sysslat med idé- och vetenskapshistoria vet faktiskt ganska ljus. Allmänt trodde man INTE att jorden var platt, vilket en så kallad faktaoid som Lars Olefeldt raggat fram på nätet också påpekar.
Kul nog figurerar även en av mina norskdanska favoritförfattare, Ludvig Holberg i resonemanget. I Holbergs Erasmus tvingas ju den lärdomsuppblåste Erasmus erkänna att jorden är  platt som en pannkaka bara för att slippa göra tjänst i Kronans kläder.

Ryska konspirationer

Det är märkligt att så fort ryssarna sjabblar bort sig, så slänger de omedelbart skit på amerikanerna som anklagas för ”foul play”. Så var det senast med Marsmån-fararen Phobus-.Grunt, men konspirationsteorierna har kommit på skam senaste tiden. Det var inte en amerikansk radar som fick Phobus-Grunt ur spel.
Lärde sig inte ryssarna ett dugg av ubåtskatastrofen med Kursk? Först anklagade de en av USA:s ubåtar för att medvetet ha orsakat en undervattenskrock, men sen kröp de till korset och det kom fram hur olyckan med en fallerande torped gått till.

Patsy Tombaugh ur tiden

Pluto-upptäckaren Clyde Tombaughs änka Patricia ”Patsy” Tombauch har gått ur tiden, 99 år gammal. Hon bodde i Las Cruces, New Mexico.
Patsy Tombaugh efterlämnar barn, barnbarn, barnbarnsbarn  och ett barnbarns barnbarn.
De senaste åren, så länge hon var frisk, var Patsy Tombaugh en levande maskot för NASA:s Pluto-utforskare New Horizons, som väntas nå fram 14 juli 2015. Ombord finns en liten behållare som innehåller några gram av Clyde Tombaugh aska. Inskriptionen lyder:

”Interned herein are remains of American Clyde W. Tombaugh, discoverer of Pluto and the solar system’s ’third zone’. Adelle and Muron’s boy, Patricia’s husband, Annette and Alden’s father, astronomer, teacher, punster, and friend: Clyde W. Tombaugh (1906–1997)”.

– Att leva med Clyde var som att ha universum som inneboende, sa Patsy en gång.
Hon skojade och sa att hon fick slåss om hans uppmärksamhet med stjärnor, planeter, asteroider, kometer och – raketer.
Patsy Tombaugh hade vida kulturella intressen, vilket bevisas av att hon i stället för blommor vid begravningen i februari vill att folk ska  sätta in en slant och stödja Las Cruces Symphonic Association och den frikyrka hon och maken tillhörde,
Clyde Tombaugh avled 1997. Knappt tio år senare bestämde yrkesastronomerna med överväldigande majoritet på ett IAU-möte att Pluto skulle nedgraderas från planet till ”dvärgplanet”, och det gillade Patsy inte.
Info om Patsy Tombauch finns på New Horizons webb.

Darwin var klok som en pudel

Tack till Lars Olefeldt, som mailat över en bild som bra bevisar rubrikens påstående,

Lämna ett svar