Hoppa till innehåll

Nr 24 2012

Komet Garradd med antisvans

– Jag hade denna lördagsmorgon chatkontakt med astrofotografen Rolando Ligustri från Latisana, Italien. Han hade fotograferat Garradd´s komet i torsdags och fått med en antisvans, berättar W-bloggens vicechef Christian Vestergaard.
– Jag antar att kometen är på väg ut ur solsystemet nu.
Rolando Ligustri är ett av toppnamnen inom astrofotgraferandets sköna konst och en av drivkrafterna bakom det internationella teleskopnätverket GRAS (”Global Rent a Scope”). Han presenteras här som ”the Comet Man”!

Antisvansar är ett fenomen i sig, som faktiskt avslöjades på allvar 1957 av vår nestor och guru Rune Fogelquist när han fotograferade det årets spektakulära Komet Arend-Roland.
Antisvansarna är ett perspektiviskt fenomen.

Stormöte inledde 75-årsjubelåret

Nästan 100 personer var på plats på senaste Tycho Brahe-föredraget då lundaprofessorn Torbjörn Sjöstrand föreläste för oss om mörk materia, jakten på Higgs-partiklar och annat spännande.
– En utomordentlig början på vårt 75-årsjubileumsår, menade ordföranden Peter Linde.
Torbjörn har verkligen gått den långa vägen, från ung amatörastronom i Malmö till professorsstol i Lund. Den sortens karriär är han i och för sig inte ensam om. Flera av de en gång ;MYCKET UNGA  Malmö/Lund-amatörerna är  i dag professorer, docenter, universitetslektorer och toppforskare  inom astronomi och partikelfysik och spridda ända från Lund upp till Uppsala och ner till tyska Garching.

125-årsminne värt lyfta fram:

Isaac Roberts fotograferade M31:s spiralstruktur

1887 tog den  Wales-födde amatörastronomen Isaac Roberts,  Sir Isaac Roberts,  de första fotografierna som visade på Andromeda-systemets, ”Andromeda-nebulosans”, spiralstruktur. Genom åren tog han flera M31-bilder, som upplyfts till ikoner i vår moderna(re) astrofotografiska historia.
Roberts hade ingen aning om M31:s sanna natur. Han hyste en sorts ”herscheliansk” grunduppfattning, att nebulosan var en stjärna på väg att bildas och att de bägge  nebulosasatelliterna var förstadier till planeter.
Några årtiondena senare slogs galaxteorin definitivit fast, men då var Sir Isaac sen länge död. Han dog 1904, var född redan 1829.
Under sin livstid publicerade Roberts två stora fotografiska stjärn/nebulosa/klothops-kataloger (Photographs of Stars, Star Clusters and Nebulae, 1893, 1899)), och hans andra betydligt yngre hustru, Paris-anknutna astronomen Dorothea Klumpke-Roberts såg till att en tredje utökad  upplaga utkom i samband med 100-årsminnet av hans födelse 1929.
1880-talet var Roberts STORA ÅRTIONDE. Han fotograferade inte bara M31, han synade också M33, Orionnebulosan, Slöjnebulosan och Plejaderna med dess nebulositet och en rad andra himlakroppar. Exponeringstiderna var ofta väldigt långa, plåtarna tillät inget annat. Den mest berömda Andromeda-bilden tog åtminstone tre timmar att dokumentera.

Isaac Robnert kom att bosätta sig  på ett par ställen i England (Birkenhead, Liverpool, Crowborough i  Sussex) , och hans dubbelteleskop – en halv meters reflektor som han fotograferade med och en 7-tums refraktor som användes som guide- och  följeteleskop – står i dag i en kupol på taket  till Science Museum i London. Tyvärr är det inte åtkomligt för allmänheten p g a ombyggnader just nu.
Roberts var som sagt walesare och glömde aldrig sitt tungomål.

För sina astronomiska insatser hedrades Roberts både med medlemskap i Royal Society, erhöll Royal Astronomical Societys guldmedalj, blev hedersdoktor i Dublin (inte Cardiff!) och har postumt fått en krater uppkallad efter sig på månens baksida.
En hygglig liten bok som sätter in Isaac Roberts i sitt sammanhang är Gerard de Vaucouleurs La Photohraphie astronomique från 1958.

Fem små filmer om evolutionen

Lars Olefeldt rekommenderar fem små ”Youtubar” om evolutionen, filmer som kommer från forskaren Jesper Rönndahl i Lund.
Perspektiv: Om drygt tio år är det dags att fira 100-årsminnet av den av min journalistguru H L Mencken kallade ”Aprättegången” i Tennessee, USA, rättegången i vilken åklagaren Wiliam Jennings Bryan (tidigare presidentkandidat) mot biologiläraren John Thomas Scopes förnekade att människan var ett däggdjur. Ett så kallat skott i foten.

Vårt vackra jordklot

Tack till alla som påpekat att det dykt upp en ny flott bild på vårt jordklot, en komposit byggd på HD-bilder från NASA:s Suomi NPP-sond. Suomi har inte i detta fall med Finland att göra utan med forskaren och satellitmeteorologins fader Verner E Suomi.

Lämna ett svar