Hoppa till innehåll

Nr 28 2012

Naziastronomen Güssow var  pionjär på oväntat område:

Hon blev vår vetenskaps första tv-kändis!

I förrförra W-bloggen kunde jag förmedla den tråkiga uppgiften att Hilmer Duerbeck, den tyske astronomen och astronomihistorikern, gått ur tiden.
Jag satt av nostalgiska skäl och tittade tillbaka på vår mailväxling de senaste åren och upptäckte en sak, som jag inte fört vidare tidigare.
* Hilmar forskade mycket i den ”nazistiska astronomin”, vem som gjorde karriär på vems bekostnad under Hitler-åren och hur utrensningen av tyska judar t ex slog även inom vår vetenskap. Vi vet ju dessutom  att bland en del av de nazistiska topparna fanns utbredd en ockult vidskepelse (inte minst hos SS-chefen Heinrich Himmler), men samtidigt bedrevs en i vissa lägen saklig astronomisk forskning i Tredje riket. Även om den var knastertorr och skolboksaktig, bortsett från ett område: Den av Hermann Göring och hans flygvapen, Luftwaffe,  uppmuntrade solforskningen.
* Solutbrott störde Görings långdistansbombare och deras kommunikationer med marken, och det var viktigt för Luftwaffes piloter och navigatörer att veta vilka radiokanaler de kunde bruka när solen var aktiv och bomberna skulle fällas t ex över England..
* En av de mest märkliga astronomerna i det bruna 1000-årsriket var Frida Palmérs kollega Margarethe Güssow, observatorn på obsis i Berlin-Babelsberg som jag både bloggat om (nr 15 2010, nr 32 2010) och skrivit om i Populär Astronomi i fjor.
* En kvinna vid teleskopet var en sensation i Tredje riket, och trots att Güssow var övertygad nazist  och kände toppfigurerna i partiet motarbetades hon. Hennes klagomål till Führerns kansli lämnades utan  bifall.
* Hilmar berättade mycket om denna märkliga dam, som även hade skrivit en gympabok för flickor på 30-talet, och vad som hände henne efter  kriget – hon försvann ur de astronomiska rullorna efter ett kort uppehåll på Heidelbergs Landssternwarte. Ingen vet hennes vidare öde..
Till ett av Hilmars stora fynd var följande:
► Att hon höll populärvetenskapliga föreläsningar i – tysk tv! Güssow måste ha varit först på plan här, en populärvetenskaplig pionjär i det nya mediet.
► Detta skedde i början av 40-talet, mitt under brinnande krig. För Joseph Goebbels propaganda var tv ett alldeles utmärkt ”massförströelse-vapen”.
► Tyskarna började på allvar med  tv i samband Berlin-OS 1936, vilket bl a spökar i Carl Sagan-filmen Kontakt. Telefunken utvecklade  Einheits-Fernseh-Empfänger E1, som  skulle massproduceras – men kriget kom emellan. Det gjordes ett 50-tal apparater, som bl a placerades på större sjukhus där sårade frontsoldater vårdades.

Hur långt Hilmar kom i sitt grävande, vet jag inte. Vad var det Güssow föreläste om?
Ett av Hilmars mail avslutade han så här:
”But I have not yet found out the details, and nothing about her fate after 1945-6 (only two letters after she moved from Berlin to Heidelberg) – then her trace vanishes, and she never returned to
astronomy because no one would hire her.”

Ett tag misstänkte Hilmar att Fraulein Güssow rentav sökt arbete i Sverige.¨

Kärt barn….

Efter sitt rymdutspel (se förra W-bloggen) kallas numera den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich för – Newt Skywalker.
Lika som bär är de väl knappast, Newt och Luke.

Higgs-fältet/partikeln diskuteras

Paul Belfrages förnämliga webb Visuell Vetenskap finns ett diskussionsutbyte live och svar på frågor mellan toppfysikerna Brian Greene och Lawrence M Krauss om Higgs-partikelns vara eller icke-vara.
Den som inte är nöjd med t ex Krauss förklaringar här rekommenderas hans bok A Universe from Nothing:  Why There is Something Rather than Nothing.

Tala om linseffekt!

En av de mest slående pedagogiska bilder jag sett på hur en gravitationslins fungerar fanns härom sistens i ett nummer av tidskriften Nature.
Vi har en hoppande känguru. Placera framför den ett massivt föremål, som ramponerar rymdtiden, kröker rymden enligt alla Albert Einsteins förutsättningar,  och vi får detta resultat:

Precis så fungerar det ute i kosmos när t ex ljuset från en lååångt avlägsen galax böjs av i vår riktning av materien, både den ljusa och den mörka, i en galaxhop mellan oss och galaxen. Vi får mystiska bågar. som det faktiskt går att mäta på.
Gravitationslinsen fungerar som en sorts förvrängande skrattspegel i Folkets park.

Soppa!, var ordet

Astronomer har ibland en fantastisk förmåga att hitta på beskrivningar när de ska förklara vad de ser. Senast är det studiet av de neutrala atomer (väte, syre, neon) som tränger genom heliosfären från Vintergatans interstellära rymd in i solsystemet som fascinerar oss.
Atomerna kallas för ”galaktisk soppa” i ett pressmess som utgår från NASA:s tymdsond kallad iBEX (Interstellar Boundary Explorer),

Mount Oxie?

Efter succén med Eros-observationerna i förrgår, föreslår jag att Tycho Brahe-observatoriet på Galgbacken i Oxie döps om till Mount Oxie Observatory (MOO).

Butiken stängs för i dag

Men vi håller korpgluggarna öppna, naturligtvis, ändå, efter nyheter på det astronomiska området. Och en ”nyhet”, lärde jag mig på Kvällsposten av min guru där, legenden Lars Braw (90+), det är händelser och fakta som ingen eller ytterst få hört talas om tidigare. Till och med dammiga gamla luntor i arkiven innehåller just detta – nyheter! Det behövr inte handla om blåljusjournalistik alltid, Malmös helvete just nu.
Korpgluggarna öppna, var det.

Lämna ett svar