Hoppa till innehåll

Nr 30 2012

Hubble-teleskopets ”Troja-utgrävning”

När vårt (= Europas) och NASA:s Hubble Space Telescope riktar sitt granskande öga mot världsrymden kan vad som helst avslöjas. Som nu senast, då HST-forskarna kablade ut en otrolig bild på stavgalaxen NGC 1073 i stjärnbilden Cetus/Valfisken.
De tre stjärnliknande prickarna med katalogbeteckningarna PKS 0241+011, QSO B0240+011 och [VV96] J024333.6+012222 har varken med galaxen själv eller med stjärnor i förgrunden, alltså stjärnor mellan oss och NGC-objektet, att göra: Det är inte ens stjärnor utan – quasarer (”kvasarer”) lååångt, lååångt bakom galaxen. De råkar bara ha kommit i teleskopets skottlinje.
Uppe t v kan vi se röntgenkällan kallad IXO 5, som sannolikt har sitt ursprung i ett binärt system bestående av en stjärna och ett svart hål.

Det intressanta med NGC 1073 är att den har ungefär samma struktur och samma ursprungsmekanismer vad gäller gas-, stoft- och stjärnbildningar och svarta hål som vår egen hemmagalax, Vintergatan.
Ibland betecknar jag dagens astronomer som en sorts detektiver och brottsplatsundersökare, som försöker kartlägga vad som skett på en misstänkt brottsplats i universum.  Men i samband med denna bild vill jag hellre  jämföra med en arkeologisk utgrävning. Här förekommer ju olika lager i den kosmiska myllan, och längst ner, i botten,  har vi quasarerna.
Utgrävningen av Troja kan inte har varit mer  spännande än den här sortens kosmiska utgrävningar.

PS.

På 1970-talet troddes nog ganska allmänt bland galaxforskare typ legendaren Halton C Arp (* 1927)  att de tre quasarerna och galaxen hade nått fuffens för sig, att de hörde ihop, men den teorin har numera övergetts. Utom av Arp, om jag förstått saken rätt, Arp som tycks mena att en galax blygsamma rödförskjutning och en vinkelmässigt närbelägen quasars stora z-värde inte behöver betyda att de inte har ett fysiskt samband.
Jag trampar vatten här, det erkänns, läs gärna Arps hemsida, Inte oväntat spökar i diskussionen – Fred Hoyle! Big Bang-konceptet tycker Arp lika illa om som Hoyle tyckte när han levde, och detta har jag förstått har marginaliserat för att inte säga tystat Arp i den astronomiska gemenskapen.
”The sky is the limit”, ja – men taket kan samtidigt vara väldigt lågt inom det astronomiska forskarsamhället. Arp-artiklar har t ex stoppats i Nature.

Jordklotets nyaste vulkan

Färska bildbevis från NASA:s ASTER-instrument på Terra-sonden (ASTER = Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiomete) visar att Röda havet fått en ny vulkan, som reser sig 30 m över vattenytan.
Bilden t h kommer från Google Earth.

Området där vulkanen med krater visar sig tillhör den geologiska sprickan kallad Red Sea Rift och ligger där de afrikanska och arabiska tektoniska plattorna just nu dras i sär.
Bildens dimensioner är ungefär 5.6 x 9.3 km.

Hitchcocks nebulosa?

På nätet anses på vissa håll att Gabriela Mistrals nebulosa – se förra W-bloggen – i stället ska namnas efter Alfred Hitchcock, filmregissören. Hans profil anses passa bättre in.
Jag ber att inte få hålla med!

Svenskupptäckta Vintergats-novor

Axel Corlin var med och satte den nyupptäckta Nova Aquilae 1918 på stjärnkartan, absolut, och1963 var det dags för vår amatörastronomiske vän i Dalarna, Elis Dahlgren, att bli världskändis som novaupptäckare..
I rullorna noteras att 1975 identifierade våra ASTB-medlemmar,  lundaastronomerna och kompisarna Ingemar Lundström och Björn Stenholm novan med beteckningen V3964 Sg.
”The Boys” har genom alla år burit sin upptäckt med upphöjt lugn.
(Om några veckor avfiras för övrigt Ingemar på astronomiska institutionen i Lund efter lång och trogen tjänst. Sen ska han bli amatörastronom på allvar – väl???)

75-årsjubiléet närmar sig

Tycho Brahe-sällskapets 75-årsjubileum äger rum 26 april 2012 (en torsdag kväll), i Odd Fellow-lokalerna på Bangatan 6, Lund.
Vi har fått ett 40-tal anmälningar redan, men vi i sällskapet vill bli MÅNGA denna kväll. M-Å-N-G-A!
För 200 kr per kuvert får närvarande en 2-rätters måltid inklusive alternativen öl/vatten/1 gl vin, föredrag av Johan Kärnfelt och Gustav Holmberg om svensk amatörastronomis gloriösa historia, levande musik tonsatt av astronomen Astolf Mozart Möller, liten skrift om Knut Lundmarks uppväxt och barndom, se en utställning med Lundmarkiana och vara med om utdelningen av Knut Lundmark-stipendiet, som går till….
… ja, se det är hemlighållet, Men mottagaren har redan utsetts i lönndom av ”juryn” bestående av övertecknad och Anders Nyholm. ASTB-styrelsen har inget emot kandidaten, kan jag avslöja. Pristagaren är ännu inte medveten om upphöjelsen och hedern.
För mat och lokal och teknik denna kväll står lundalegendariske krögaren David Parry, som driver The Old Bull Pub på Bantorget 2.
Vill du vara med – ta gärna med en gäst eller två eller tre – så tar jag med största glädje emot föranmälningar via denna mailadress:
ulf.r.johansson@telia.com

Lämna ett svar