Hoppa till innehåll

Nr 33 2012

Slöjornas dans i Vintergatan:

Carinanebulosan avklädd i infrarött

Astronomerna är ett nyfiket släkte. De älskar att lätta på förlåten kring stjärnbildande nebulosor, slöja för slöja faller och avslöjar alltmer spännande strukturer där ute. Den mest detaljerade bilden hittills av Carinanebulosan kommer nu t ex  från ESO:s jätteteleskop VLT, Very Large Telescope: Tidigare okända stjärnor och STJÄRNHOPAR framträder, och ESO-folket yvs över prestationen att avlocka denna nebulosa så många hemligheter i infrarött i ett svep.

Det vi ser i nebulosan är stjärnfödslar i ”detta nu” (avståndet är dock 7500 ljusår, så fotonerna i dagens bilder sändes i väg mot oss vid en tid då Mesopotamiens kultur började formas på allvar)
► Hundratals individuella exponeringar ligger bakom bilden som visar inte bara de ljusstarka tunga stjärnorna utan också tusentals tills nu okända ljussvaga stjärnor.
► Den bländande stjärnan Eta Carinae ligger i den nedre vänstra delen av den nya bilden. Den omges av gasmoln som lyser tack vare den starka ultravioletta strålningen från stjärnan.
► Spridda över bilden finns även små mörka molntussar som inte ens vid infraröda våglängder är genomskinliga. Dessa kokonger av stoft är ställen där helt nya stjärnor håller på att bildas.
► Den ljusstarka stjärnhopen i mitten av bilden kallas Trumpler 14. Även om den syns väl även i synligt ljus framträder många fler stjärnor i den nya infraröda bilden.
► Till vänster i bilden finns dessutom en klunga av gula stjärnor. De upptäcktes först när den här bilden togs och går inte att se över huvud taget i synligt ljus. Dessa nyupptäckta stjärnor är bara några av hemligheterna som avslöjats tack vare det storslagna himmelspanoramat överst.
I dagens pressmess från ESO återges även denna mosaik med ”bitar”, detaljer, från  den stora bilden. Klicka/dubbelklicka och ge dig in i rymden!

Detta med slöjornas dans i nebulosasfären, där den ena slöjan efter den andra faller, kan verkligen demonstreras genom följande bild där vi ser Carinakomplexet i infrarött jämfört med visuellt. Skillnaden är himmelskriande!

Det är svårt att tro att det är samma objekt vi tittar på.

Giganternas gigant

Tack till Carl-Olof Börjeson, som hittat en TIME-artikel om ett verkligt stort teleskop, ingen mjäkig småsak: E-ELT  (European Extremely Large Telescope) – ett 10-miljarders projekt som ska stå färdigt i Chile i början av 2020-talet. De första spadtagen i Chile har redan tagits, och även om en ”review panel” ska fingranska ESO-projektet så förväntar sig alla att det blir av.
Nästa generations yrkessastronomer kommer att ha tre makalösa maskiner att leka med:
E-ELT med tusentalet 1,5-meters samverkande speglar, GMT (Giant Magellan Telescope) med sju stycken 8,4-meters speglar och TMT (Thirrty Meter Telescope).

E-ELT och GMT uppförs i Chile, TMT på Hawaii.

MESSENGER ”tittar på stjärnor”

Det är kanske inte så lätt att avgöra vad Merkurius-sonden MESSENGER såg i stjärnvärlden under sin flyby förbi Venus, men så här såg det ut 2006 under en kalibrering av kamerorna ombord. Bilden finns numera på NASA:s Photojournal-webb.
Det är faktiskt Plejaderna som MESSENGER fått korn på.

Praktfulla norrsken över Alaska

– Norrskensbilder utöver det vanliga. Fotografen heter Dennis C Anderson och bilderna är tagna från Alaska, USA, briefar Christian Vestergaard.
Jag rekommenderar varmt ett besök på Andersons ”gallery”. Glöm inte klicka/dubbelklicka!!!!!

Tack för i kväll!

Vi var några stycken som pratade mycket Knut Lundmark i kväll. Förhoppningsvis resulterar det i ett annorlunda ASTB-projekt på nätet.
Stay tune, som alltid.

Lämna ett svar