Hoppa till innehåll

Nr 37 2012

Zlatan inspirerad av Cassiopeia!

Påpasslige W-bloggsläsaren/medarbetaren (se nedan) Calle Erlandsson fick morgonteet i fel strupe när han i morse såg Sydsvenskan och tidningens uträkning av Zlatans målproduktion för Milan:

I sina bästa stunder är Zlatan ett målspottande geni, och målproduktionen följer, som vi ser, en kantig sinuskurva med omisskänligt drag av vår favoritstjärnbild.
Jag tror också att förmörkelsevariabel- och exoplanetjagande astronomer känner igen transitbeteendet.
Vet Zlatan om detta själv?

Mörk materia mellan galaxer

Japanska astronomer knutna till Nagoya University har räknat och räknat och simulerat och simulerat med sina superdatorer och kommit fram till att rymden mellan galaxerna, den intergalaktiska sfären, är sprängfylld av okänd mörk materia.
Galaxer har ingen fast yttre gräns utan denna tunnas ut och glider över i den mörka materien, som klistrar fast vid första bästa angränsande galax.
Mysteriet mörkn… djupnar!

Stormästare med egen stjärna

Tack än en gång till Calle Erlandsson i LASK (Lunds Akademiska Schackklubb), som fungerat som W-bloggens utsände i Moskva.

– Vi festade i dagarna fyra 8-11 februarimed världens äldste schackstormästare Jurij Averbach, som fyllde 90 bast 8.2.2012. Tre ordentliga banketter med mängder av mat och dryck samt en mera privat tillställning.

– Jurij vann bl.a. sovjetmästerskapet 1954 i tuff konkurrens med världens bästa spelare. Han är också schackhistoriker och författare till massor av böcker, speciellt om slutspel.

– Dagen till ära fick han en stjärna uppkallad efter sig – tyvärr är mitt foto av certifikatet inte särskilt skarpt.
Koordinaterna för stjärnan:

Rekt. 164,745625

Dekl. – 10, 99497222  (nr 217198/28597)

I detta fall tycker jag vi utan krusiduller kan godkänna kommersen med stjärnnamnande.

Amatör upptäckte ny komet

Christian Vestergaard har snappat upp att den amerikanske amatörastronomen Manfred ”Fred”  Bruenjes nyligen – fredag 10 februari – upptäckte en komet, som fått beteckningen C/2012 C2 (Bruenjes).
Briuenjes sajt står hela berättelsen om hur upptäckten gick till och hur han jobbade fram upptäckten.

Bruenjes driver sen länge Moonglow Observatory och bor i Warrensburg, Missouri, USA.
Congratulations to the discovery!

En mystisk aster.. förlåt komet!

Mer kometer!
Med hjälp av världens största ”Instamatic”, Pan-STARRS1-kameran på Hawaii, har forskare gett sig på asteroiden P/2006 VW139 och undersökts dess märkliga kometliknande struktur med en antisvans riktad från solen och en svans riktad längs himlakroppens omloppsbana.
Men inte bara svansarna, även bilder av himlakroppens kärna och coma gör att astronomer i dag klassar objektet som en ”huvudbältes-komet” – inte den först upptäckta, inte den sist upptäckta heller.
Spektrala studier visar på frånvaro av CN-molekyler men väl närvaro av H2O.
Sannolikt tillhör himlakroppen den så kallade Beagle-familjen, till vilken en annan huvudbältes-komet – 133P/Elst-Pizarro – även hör.
Den finns inte överdrivet många kända exempel av denna sortens objekt, hybrider mellan asteroider och kometer,  mellan Mars och Jupiter. En ”kändis” som Pan-STARRS1 dokumenterat heter La Sagra.

Tack för denna tisdag!

Och tack till Christel Kampmark för detta krasst realistiska bidrag:

Lämna ett svar