Hoppa till innehåll

Nr 38 2012

APEX tittar in i mörka moln i Oxen

I en ny bild från APEX-teleskopet i Chile framträder ett slingrande stråk av kosmiskt stoft och gas som är över tio ljusår långt. I dess inre gömmer sig nyfödda stjärnor och i kompakta gasmoln håller ännu fler stjärnor på att bildas.
Detta är ett av de ställen där nya stjärnor bildas som ligger närmast oss i rymden. Stoftkornen är så kalla att man måste observera vid våglängder av ungefär en millimeter, som man gjort här med med kameran LABOCA på APEX, för att detektera den svaga strålningen.
Observationerna gjordes av ett team lett av spanske astronomen Alvaro Hacar. Teleskopet APEX, som är ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Tyskland och ESO, ligger på 5000 meters höjd i de chilenska Anderna.
APEX är en vägvisare för nästa generations teleskop för submillimeterljus: det snart färdigbyggda observatoriet ALMA, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, drivs på samma bergsplatå.

Den nya bilden kan ses (och laddas ned) tillsammans med hela pressmeddelandet här.

Tycho Brahe-sällskapets 75-årsjubileum:

Nedräkningen fortsätter

Om drygt två månader, 26 april (en torsdag) är det dags för Sällskapets – ASTB:s – 75-årsjubileum, som äger rum på Odd Fellow-lokalerna, Bangatan 6 i Lund, högst upp (det finns hiss). i matregi av David Parry et al, som driver populära Old Bull Pub (se nedan).

Under kvällen blir det intro av ordföranden, en Knut Lundmark-utställning med presentation av W-bloggsredaktören Ulf R, 2-rättersmåltid inklusive dryck för 200 kr, föredrag om svensk amatörastronomis historia av idé- och vetenskapshitorikerna  Gustav Holmberg och Johan Kärnfält SAMT utdelning av Knut Lundmarks-stipendiet på 5000 kr. Vem blir den lycklige/lyckliga?
Dessutom får närvarande ett litet särtryck skrivet av Martin Johnson om Knut Lundmarks barndom och uppväxt.
Vi räknar också med att runt denna dag på allvar offentliggöra en nysatsning på webben fokuserad på Knut Lundmarks liv och gärning. Funderingar finns.
Hjärtligt välkomna!
Och glöm inte:
Det är inte helt fel att redan nu föranmäla sitt och ev gästers intresse till ulf.r.johansson@telia.,com
Vi vill bli riktigt många denna kväll.

PS.

Knut Lundmark-stipendiet inrättades i samband med ASTB:s 50-årsjubileum 1987 på Rådhushallen, Malmö. Priset, en samverkan mellan Kvällspostens dåvarande kulturredaktion och ASTB, gick till professor Gunnar Larsson-Leander, som dessutom denna trevliga kväll vann ett lotteri med Knut Lundmarks fantastiska bok Nya himlar som första pris.

Stings meteorit

När popikonen Sting köpte ett nytt hus i Wiltshire på tidigt 90-tal var det en sak som saknades:
En nästan 100 kilos meteoritbumling som stått utanför ytterdörren i bortåt 80 år. Den tog förre ägaren med sig och skänkte till Vetenskapen.
Fram till 30 mars visas meteoriten hos Royal Society i London inklusive en del annat.

Meteoriten, som föll ner för cirka 30 000 år sedan, kommer senare att visas på Salisburys museum, granngårds med Stonehenge och Sting.

Lokala galaxhopen – en historia för sig

Vem ”upptäckte” egentligen den lokala galaxgruppen? Först när tesen om galaxvärlden definitivt slagits fast för snart hundra år sedan och avstånden börjat mätas med någerlunda tillförlitlighet, insåg astronomerna också att det fanns en grupp spiralgalaxer inklusive Vintergatan och dvärggalaxer som hörde ihop. Precis som andra galaxhopar som ”Wolfs Nebelneste” (= Comahopen).
När man läser grundskrifterna i ämnet som Edwin Hubbles The Realm of Nebulae (1936) – han räknade med åtta medlemmar i vår hop –  och Harlow Shapleys The Inner Metagalaxy (1957) inser man hur mycket som skedde mellan dessa år men också vilka problem utforskningen av de lokala storheterna mötte  i form av Vintergatsplanets skymmande moln (”smog” enligt Shapley).
I dag har dessa problem lösts, och därför omfattar den senaste katalogen över femtio medlemmar i hopen – det gravitationella centrumet anses ligga nånstans mellan Vintergatan och M31.
Frågan om dvärggalaxen PGC29194 vara eller ickevara som medlem i lokala hopen diskuteras från och till – se t ex W-bloggen nr 1 2012.

Jorden, Sverige, Malmö – och så en gnutta flax!

Tack till Peter Modie för dagens bildbidrag:

Lämna ett svar