Hoppa till innehåll

Nr 48 2012

Någon förvånad?

Saturnus lilla  måne Dione visar sig ha en pytteatmosfär, som innehåller – syre.
NASA:s Cassini-sond har upptäckt den extremt utspädda syreförekomsten. Men i alla fall.

Strålande!

Hen 3-1341 är katalogbeteckningen för en intressant P Cyg-artad ”symbiotisk” stjärna (= tvillingsol), som nu efter de senaste utbrotten avslöjas stråla ut bipolära jetströmmar – helt enligt teori och förutsägelser.
Italienska astronomer står för upptäckten.

Notabelt är att gasströmmarna har hastigheterna 1100km/s i respektive jet och att farten i utströmningarna stigit sen förra gången det small (1999).

Teleskop som tidsmaskiner

För ett antal år sen intervjuades en lundaastronom i Sydnytt, jag tror det var Arne Ardeberg,  och han berättade om att de himlakroppar vi ser i rymden är bilder av dem så som de såg ut en gång i tiden.
– Så ett teleskop är som en tidsmaskin?, undrade reportern.
– I högsta grad, svarade professorn.
Syn för sägen ger nedanstående kloka tankar, uppsnappade på nätet av Lars Olefeldt.

1 kommentar till “Nr 48 2012”

  1. Fast de är inte kloka alls de tankarna. Om du kan se en enskild stjärna med blotta ögat för att önska mot, så är den högst några tusen ljusår bort. De flesta stjärnor lever i miljardtals år, och till och med de mest opålitliga superjättar finns kvar om ett par tusen år. Låt inte nätets besservissrar ta kål på dina drömmar alltså. 

Lämna ett svar