Hoppa till innehåll

Nr 49 2012

Senaste nytt om ”hobbit”-galaxen Leo T

Leo T är en pytta i galaxärlden, en av de minsta och en av de ljussvagaste i vår lokala grupp. Därav namnet ”hobbit-galax”.  Den ligger 1,4 miljoner ljusår bort i Lejonet/Leos stjärnbild och faller sakteliga in mot Vintergatan (-60 km/s). Diametern är bara 600 ljusår och galaxen anses ligga  i en omgivande bubbla av mörk materia.

Leo T upptäcktes för inte så länge sen (2007) genom Sloan Digital Sky Survey. och nu har ett forskarteam med hjälp av  HST, alltså Hubbles rymdteleskop, och dess vidvinkelkamera Wide Field Planetary Camera 2 synat stjärn-ön närmare i sömmarna.
Lite resultat:
► Modeller och verklighet stämmer ganska bra överens när det gäller stjärnbildningens förhistoria i galaxen.
► Hälften av den totala stjärnmassan kom till för mer än 7 miljarder år sen.
► Stjärnor har här skapats fram till för ungefär 25 miljoner år sen, då stjärnproduktionen verkar ha upphört. Detta kan bero på två förhållanden: Att galaxen befinner sig mellan två stjärnbildningsfaser eller att dess gas- och stoftmoln störs av krafter utifrån.
► Om Leo T klassas som en oregelbunden dvärggalax, är galaxen den minsta i sitt slag, alltså med minst massa. Återigen rör vi oss med en av dessa felande länkar, som astronomer älskar att hitta och klassificera. Nånstans går väl också en gräns mellan en stjärnhop och en hobbit-galax?
Small is beautiful!

Jonas  Grinde ingen vanlig ”cocktail-astronom”

Välkände amatörastronomen i Östersund Jonas Grinde porträtterades för en tid sedan av Länstidningen, för vilken Jonas bl a berättar om sitt nya fjärrstyrningsteleskop utanför stan. Jonas har ett jobb som nästan tvingar honom till den lösningen av de amatörastronomiska observationerna.
I och för sig gillar Jonas bäst att stå ute och fotografera direkt under stjärnorna, så när han på annat stället talar om fjårrstyrning som något för ”soffpotatisar” och ”cocktail-astronomer” tror jag vi ska det det med en nypa salt.
Han tar vidunderligt fina bilder – oavsett var han är!

(Källa: Christian Vestergaard)

Charles Lindberghs farfar

I W-bloggen gillar vi allt som utmanar Newton och tyngdkraftens lagar, varför vi även då och då skriver om flyg. Så tack till David Johnson, som tipsar mig om en ny bok om Atlantbetvingaren  Charles Lindberghs farfar Ola Månsson:
Spirit of Ola Månsson – Flyglegenden Charles Lindberghs farfar.

Författaren heter Ture Jönsson, och vi för följa den kontroversielle Ola Månssons alias August Lindberghs törneväg från Sverige till Amerika på förrförra seklet.
Bonderiksdagsmannen från Gårdslösa på skånska Österlen var en sammansatt personlighet, stridbar, rikt begåvad och som barnbarnet – äregirig.
Under sitt besök i Skåne 1933 besökte makarna Lindbergh, Charles och Anne Morrow Lindbergh, Gårdslösa och de tog också ett antal flygfoton över Skåne.

Bra fråga

Bill Nye (”Bill Nye the Science Guy”), flitig nätskribent, planettänkare, komiker,  tv-personlighet m m,  intervjuas här om vilka frågor han skulle ställa till utomjordingar vid en första kontakt.

Jag gillar hans anslag när han frågar ET:
– Vad gör ni här?
Obs: Han säger alltså inte ”Vad har ni här att göra?”
(Källa: Lars Olefeldt)

Tack för uppmärksamheten

Nu pausar vi till nästa gång, men de astronomiska nyheterna strömmar ständigt in. Jag vet inte ett dugg om nästa bloggs innehåll – det ä det som är tjusningen med vår vetenskap.
Det snickras hela tiden på det astronomiska bygget!

Lämna ett svar