Hoppa till innehåll

Nr 52 2012

Verklighetens planetarium:

Stormöte Jupiter-Venus på gång

Verklighetens planetarium är inte illa. Nu i mitten av mars möts de som närmast på himlavalvet, Jupiter och Venus. 2o59′ skiljer dem åt när de står varandra närmast.
En flott Stellarium-animation och bra förklarande text, skapade av ASTB-ordf Peter Linde, finns på TBO:s hemsida.
Vid klart väder, är det förstås måndagsöppet (12.3) på vårt observatorium i Oxie och teleskopen står parata. Och våra pedagogiska argument är finslipade, t ex varför det är så att Venus är ljusstarkare än Jupiter trots att Jupiter är så ofantligt mycket större. Vad kan det bero på månne?

SMHI:s måndagsprognos lovar mulet på dan, sen uppklarnande och stjärnklart på kvällen.
Ginungagap skiljer Venus och Jupiter åt i vårt planetsystem, men de fascinerar kalenderbitarna på en speciell punkt: 20 september i  år kan jupiterborna, om de finns, se en Venuspassage över solytan – från Jupiters horisont, alltså.
Gången därpå sker det år 2024.
Vi har väl ingen sond runt Jupiter just som skulle kunna fånga upp fenomenet?
Cassini-sonden runt Saturnus, däremot, skulle i teorin kunna se Venus passera över solskivan 6 maj i år och sen 21 december. Förmodligen tål inte Cassinis instrument det starka solljuset.

Gigantisk solfläck

Solobservatörerna är exalterade – med rätta – över solfläcken med nr AR1429. Den är gigantisk, till ytstorleken runt sju gånger jordens diameter. Och eftersom den ligger vänd rakt mot jorden just nu och har orsakat ett par praktfulla koronautbrott med flare (av X5-klass, den värsta), överfalls vår del av hemmaplaneten av imponerande norrsken. De geomagnetiska störningarna har dock uteblivit – hittills.
Rapporter har kommit till spaceweather.com, som berättar att fläcken lätt kunna ses med blotta ögat. På sajten återfinns även denna pedagogiska bild från New Mexico. © David Tremblay.

Rymdbaserade solsidor som SOHO, SDO m fl har bra closeup-studier i diverse våglängder, och jordens stora solteleskop håller också ett vakande öga. Men visst är det häftigt med fläckar synliga för blotta ögat! Då förstår vi vad t ex Shakespeare menade när han i en av sina pjäser pratade om ”pestilence in the sun”.

Ska det vara något innan vi stänger?

1001-böcker är populära (1001 böcker du måste läsa innan du dör, 1001 filmer etc etc) och nån gång kommer väl även en astronomisk variant ut på svenska. På engelska finns i alla fall denna skrift:

W-bloggsvännen Bertil Falk började en gång skriva på en bok med titeln 999 sätt att spara pengar.
Första tipset var att låna boken på bibliotek, inte köpa den…
Boken har aldrig publicerats.

”Hockeyklubban” har ynglat av sig

Född: NGC 4656UV. Ja, utanför den berömda galaxen kallad ”Hockeyklubban” eller ”Fiskkroken” i den växelverkande galaxen NGC 4656 ligger en dvärggalax, som nu definitivt spikats i ultraviolett. Galaxen har fått beteckningen NGC 4656UV, och i en ny rapport fingranskas de dramatiska skeendena och störningarna.
► Dvärggalaxens innehåll av neutralt väte (H1) uppskattas till 3.8×108 solmassor och ett  stjärnbildningsutbrott ägde rum i tidsspannet för ~260-290 Myr.

► Stjärnbildningen har sannolikt med en klassisk form av växelverkan mellan NGC 4656 och NGC 4631 att göra.
Newton, Newton, ständigt denne Newton.
För instrumenten ombord på den ultraviolettkänsliga rymdsonden GALEX (Galaxy Evolution Explorer) avslöjas den ”nyfödde” överst på bilden  lätt:

I andra våglängder syns här ingenting. T ex visuellt. Då ser ”Hockeyklubban” ut så här:

William Herschel stod för upptäckten 1787, och i dag uppskattar vi avståndet till det trasiga galaxsystemet – det ligger i Canis Venatici/Jakthundarna –  till 30 miljoner ljusår.

Magnetisk superkrater

Asteroidkraschen som orsakade månens gigantiska ”South Pole-Aitken basin” för miljarder år sen är nu föremål för intressanta spekulationer vad gäller dess magnetiska förflutna.
Forskare som CNN intervjuat berättar att det inte är så konstigt med  magnetismen, eftersom asteroiden i detta fall bestod av en myckenhet järn.
När kraschen skedde var infallsvinken 45 gr och farten 15 km/s.

Sladden dras ur

Nu drar vi ur sladden för lite vila och uppladdning inför showen kommande dagar med  Jupiter och Venus.
Och Merkurius…
Och Mars…
Och Saturnus…
Mars 2012 är en av de bästa planetmånader nånsin.
Verklighetens planetarium har många plus. Och så är det gratis!

Lämna ett svar