Hoppa till innehåll

Nr 56 2012

Tonårsgalaxer gillar lättuggad kosmisk junk food

Ungdomar föräter sig på fast junk food, och unga galaxer följer mönstret:

Nya observationer gjorda med ESO:s jätteteleskop VLT visar att galaxer ändrar sina matvanor under “tonåren”, perioden mellan 3 och 5 miljarder år efter Big Bang. I början av denna fas föredrog galaxerna att småäta på jämna gasflöden. Senare växte galaxerna till sig genom att kannibalisera på mindre galaxer.

Detta berättar dagens ESO-pressmess.

Ur messet vaskar vi fram, att…

►… universums första galaxer var mycket mindre än de imponerande spiraler och elliptiska galaxer som fyller dagens universum.
►… över kosmos livstid har galaxer gått upp i vikt rejält, främst genom kannibalism (större galaxer äter upp mindre galaxer)
►… att jämna gasflöden  verkar ha spelat en viktig roll i att bygga galaxer när universum var mycket ungt.
– För att förstå hur galaxer växer och utvecklas måste vi studera dem i största möjliga detaljrikedom. Instrumentet SINFONI på VLT är ett av de mest kraftfulla verktygen för att undersöka unga och avlägsna galaxer. Det spelar samma roll för oss som ett mikroskop gör för en biolog, säger teamledaren Thierry Contini.
De avlägsna galaxerna i den här kartläggningen ser ut som små ljussvaga fläckar på himlen. Men med den höga kvalitén som SINFONI ger ´ kan astronomerna kartlägga hur olika delar av galaxerna rör sig och dessutom vilka ämnen de består av. Några överraskningar kom fram under arbetets gång, menar Benoît Epinat, som varit med i studien.
– För mig var den största överraskningen att vi upptäckte så många galaxer där gasen inte roterar. Sådana galaxer ser man inte alls i vår närhet, och ingen teori förutsäger att de ska finnas, säger Benoît Epinat.
– Vi förväntade oss inte heller att så många av de unga galaxerna vi observerade skulle ha tunga grundämnen koncentrerade i sina yttre delar. Det är helt tvärt emot vad vi ser i dagens galaxer, säger Thierry Contini.

Astronomerna har bara börjat analysen av den stora mängden observationer. De planerar också att observera galaxerna med kommande instrument på VLT, samt med ALMA för att studera den kalla gasen. I framtiden kommer E-ELT att vara perfekt utrustat för att göra sådana här observationer av ännu mer avlägsna galaxer.

Tychos supernova?

Galleri Persson på gamla Väster i Malmö (Jöns Filsgatan 10) har just nu – fram till 25 mars –   en kulig utställning, signerad Bengt Adlers, som ju även är en annorlunda poet. Ett par av hans nya bilder leder utåt rymden. En stjärna över Kärnan i Helsingborg, t ex – är det Tychos supernova???
Betraktaren har tolkningsföreträde.

Ett så kallat bon mot på en av Bengts akvareller:
”Det smärtar när humlor hymlar.”

Mörkret över Skåne

Robert Cumming har presterat ett nytt matigt nummer av Populär Astronomi. Nu när både Peter Linde och W-bloggsredaktören lämnat PopAst:s redaktionsråd, så talas det ändå ”skånska” i tidskriften. Carsten Nilsson, gamle MARS:aren, sitter kvar i redaktionsrådet, och en artikel handlar om vägastronomi i Skåne. Det är Lasse Lindh och Niklas Henricson som berättar om jakten på det perfekta nattmörkret i landskapet.

Smart drag!

Calle Erlandsson berättar att det bildats en ny schackklubb i Stockholm: Pegasus Schackklubb.
Hemsidan finns här. http://pegasus-sk.se/
Helt ovanligt är det ju inte med idrottsföreningar som uppkallas efter stjärnor. Tänk bara på bandyklubben i Uppsala, Sirius!

Jag får tårna i ögonen!

Jag ska erkänna en sak: Jag fick tårna i ögonen när Lars Olefeldt tipsade mig om en sajt med gamla sovjetiska propagandaaffischer med rymdfartsmotiv:
Det kryllar av ryskkommunistisk  raketnostalgi på Retronaut, som bl a innehåller sviten nedan. Titta och njut!

1

2

3

4

5

6

7

8


Trots propagandan, ett visst teknologiskt försprång och flera spektakulära framgångar, tog USA igen Sovjets ledning, På tio år knäckte USA ryssarna med sin öppenhet och sin obestridliga succé med Apollo-projektet, och sen visade det sig dessutom att missilgapet vs Sovjet var en ren chimär – inte för inte var det i gamla Ryssland som Potemkin-kulissen uppfanns.
Men snygga affischer gjorde de. Vi borde ställa ut godbitar nån gång på Tycho Brahe-observatoriet.

Lämna ett svar