Hoppa till innehåll

Nr 58 2012

Väntad dementi:

Neutrinerna utmanar INTE Einstein längre!

Nu har CERN-forskarna och teknikerna definitivt bestämt sig:
Nya kontrolltester, det så kallade ICARUS-experimentet (ICARUS =  Imaging Cosmic and Rare Underground Signals), visar att neutriner INTE färdas fortare än ljuset. De färdas precis så fort som de ska, nuddar ljushastigheten ”underifrån”, och Albert Einstein behöver inte rotera längre i sin grav.
CERN:s pressmess igår berättar att de tidigare så kallade OPERA-resultaten byggde på inbyggda fel (vilket många av forskarna själva trodde, alla ställde ju dessutom inte upp som den kontroversiella rapportens delförfattare). Fysikläroböckerna behöver inte skrivas om på denna punkt, men vi har fått ett pedagogiskt exempel på hur elitforskning går till – och måste gå till.
ICARUS-mätningen baseras på sju neutriners färd mellan CERN och systerlabbet i Itaiien.
Nobelpristagaren, den färgstarke forskaren Carlo Rubbia, har lett det kontrollerande ICARUS-experimentet, och på CERNS pressmess säger han så här (det är mycket på engelska i dagens blogg – sorry for that):
”The ICARUS experiment has provided an important cross check of the anomalous result reports from OPERA last year. ICARUS measures the neutrino’s velocity to be no faster than the speed of light. These are difficult and sensitive measurements to make and they underline the importance of the scientific process.
The ICARUS Liquid Argon Time Projection Chamber is a novel detector which allows an accurate reconstruction of the neutrino interactions comparable with the old bubble chambers with fully electronics acquisition systems. The fast associated scintillation pulse provides the precise  timing of each event, and has been exploited for the neutrino time-of-flight measurement. This technique is now recognized world wide as the most appropriate for future large volume neutrino detectors”.

Kina och Azerbadjan

Om världens astronomer kan kongressa i den råkapitalistiska kommunistdiktaturen Kina, som avrättar flest människor i världen per år, kan finalen i Melodifestivalen mycket väl förläggas till Azerbadjan.
Men precis som vi förväntar oss att de svenska astronomerna kommer att uttala sig kritiskt om regimen i Beijing, är det bra om den fantastiska artisten  Loreen säger sanningen om övergreppen mot yttrandefriheten i Azerbadjan.

Gravitationslinser och quasarer

Det är naturligtvis som att leta efter en nål i en höstack. men det går. Börja med att ta fram 23 000 quasarers spektrum  från SDSS (Sloan Digital Sky Survey). När du identifierat misstänkta gravitationslins-kandidater, riktar du in Hubble-teleskopet, HST, och som astronomen som lett projektet, Frederic Courbin vid Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, förmodligen utbrast:
– VOILA!
Med hjälp av ”linssoppan” kan astronomerna bestämma massan för  quasarernas värdgalaxer, eftersom tumregeln är denna: Ju värre exempel på gravitationslinser, desto större massa.
Vi befinner oss bara i början av denna speciella forskningsgren. 100 000-tals quasarer och linskandidater väntar på att upptäckas, katalogiseras och statistiskt behandlas.

Om jag förstått saken rätt hittade man de första gravitationslinserna med hjälp av just quasarer, inte galaxer eller galaxhopar.

Yrkesskadad?

Jag känner en stjärnintresserad banktjänstekvinna  som beskriver svarta hål som ”kosmiska räntegap”.

Obama visar vägen

Den ende av de republikanska presidentkandidaterna i USA, som verkar ha ett genomtänkt rymdfartsprogram på sin agenda  är Newt Gingrich.
Barak Obamas administration har ju tvingats bruka köttyxan i diverse forskningsprogram inklusive NASA:s, en åtstramning som republikanerna har ett stort ansvar för i kongressen.  Andra rymdländer, som Kina och Indien t ex, siktar däremot ständigt framåt och uppåt.
Den sittande US-presidenten är väl ändå nån sorts garant för en vettig forsknings- och utvecklingspolitik. Jag gillar ju hans slängar härom dan mot sina motståndare när det gäller energi- och forskningspolitiken (tack till Lars Olefeldt, som fångat upp dem):
”…If some of these folks were around when Columbus set sail, they probably would have been founding members of the Flat Earth Society. Maybe they would have agreed with one of the pioneers of the radio who apparently said, “Television won’t last. It’s a flash in the pan.” Or one of Henry Ford’s advisors who was quoted saying, “The horse is here to stay but the automobile is only…a fad.” I can’t prove this, but I do not think that man got the promotion he was looking for. They might have even sided with one of my predecessors, President Rutherford B. Hayes, who reportedly said this about the telephone: “It’s a great invention but who would ever want to use one?” I hear that quote kept him off Mt. Rushmore.

…because we are inventors and builders and makers of things. We’re Thomas Edison and the Wright Brothers and Bill Gates and Steve Jobs. That’s who we are. That’s who we need to be right now.”

Avslutningsvis

Några ord förmedlade från en av våra sponsorer i Stora Hult, Vejbystrand, varifrån Venus och Jupiter sett ovanligt friska och fina ut nu över Öresund och Skälderviken:

2 kommentarer till “Nr 58 2012”

Lämna ett svar