Hoppa till innehåll

Nr 63 2012

En demonisk norrskensbild

Solen är aktiv, aktivare, aktivast… om ett år si så där väntar nästa solfläcksmaximum, och i takt med det översköljs jorden av soleruptionerna och dess solvinds elektriskt laddade partiklar med ty åtföljande vackra norrsken.
Genom Christian Vestergaard fick jag denna ”demoniska” bild i min hand – den är tagen av min namne,  luleåbon Ulf Jonsson. Glöm inte klicka/dubbelklicka på den ©-skyddade bilden!

Han imponerar med sina bilder på polarsken. Denna bild på ett spektaktulärt norrsken knäppte han av sju mil nordväst om Luleå – vid sjön Storlappträsket. Han tyckte själv att den påminde om en himmelsk demon, berättar W-bloggens Christian V.

Vill man följa vad våra kompisar norröver inklusive Ulf  har för sig, rekommenderas sajten som drivs av North Sweden Amateur Astronomers.

Tiden är på vår sida

Ur Scientific Americans marsnummer framgår att kosmos våldsamma start, inflationen, skedde  10-32 sekunder efter Big Bang.
Å andra sidan har vi 10100 år på oss innan det sista svarta hålet klingat ut.
Sen är det good bye.

Samarbeta ännu mera!

Jag tycker att stormakternas rymdfartsorgansiationer ska följa ESA:s och NASA:s exempel – samarbeta ännu mera!
Senast är det NASA:s förvånansvärt billiga hårdröntgenjagande satellit NuSTAR (”Nuclear Spectroscopic Telescope Array”) som gängat sig med ESA:s XMM Newton och delar 10 procent av ESA-sondens observationstid.
NuSTAR, vars uppskjutning skjutits upp, ska bevaka röntgenfotoner bortom men ändå delvis överlappande Chandra- och XMM Newton-teleskopens spektrala revir.
Galaxkärnor och svarta hål, supernovarester och solens korona, tillhör några av de topprioriterade forskningsområdena.
Jag har inte följt med i detaljerna kring varför NuSTAR-missionen inte redan ligger i sin omloppsbana, men det kommer förstås att ske ganska snart.

Solenergiskt

Jag såg på nätet att om vi hade kunnat fånga upp energin i de solstormar, som drabbade jorden runt 8-10 mars i år, så hade det räckt för att hålla liv i varje hushåll i New York City i två år.
Det är obegripligt att vi inte satsar mer forskning på solenergin överhuvud taget. Det är den enda kärnkraft som har framtiden för sig.
Vindenergin är ointressant i den stora ekvationen, dessutom är det som Jan Troell säger tinitus för ögat,  fossilbränslena MÅSTE vi lägga av med, den gängse kärnkraften får vi lära oss ta det väldigt försiktigt med. Vattenenergi, vågenergi etc etc, bidrar mikroskopiskt till balansen. Fusionsenergin verkar aldrig komma loss, trots miljarders miljarder i investeringar.
Solen lyser  och finns bakom molnen halva dygnet. Året om.

Vägastronomerna i Skånska Dagbladet

Populär Astronomis artikel om vägastromomin i Skåne, artikeln om Lasse Lindh och Niklas Henricsson och mörkerparadiset Linderödsåsen, uppmärksammas av Skånska Dagbladets söndagskrönikör i dag.
Vad får denne lysande skribent allt ifrån?

Unik bild från ASTB:s styrelsemöte

När Tycho Brahe-sällskapets styrelse möttes senast, togs denna avslöjande bild av Leif Petersson.
Vem som är vem får W-bloggens läsare gissa sig till. Happy hunting!

Lämna ett svar