Hoppa till innehåll

Nr 64 2012

Supernovan 2012aw i Leo

En rad välkända svenska och irländska yrkesastronomer inklusive ordföranden i Svenska Astronomiska Sällskapet Jesper Sollerman, håller ett strängt öga på den nyupptäckta ljusa supernovan i M95.
För fem-sex dagar sen kom deras kollektiva rapport på Astronomers Telegram, i vilken de berättar att de med NOT-teleskopet som huvudinstrument noterat följande om denna Type II P SN 2012aw:
► En svagt lysande röd ”föregångarstjärna” har identifierats i arkivmaterialet bl a från HSTPhot.
► Avståndsmodulen m-M för M95 har bestämts till 29,9, den interstellära materien är relativt obetydlig här (supernovan ligger högt från vintergatsplanet i Leo/Lejonet, nära Mars f ö) – supernovans absoluta magnitud trots vara överraskande låga  – 3,3.
… ”which would make this star the reddest and probably coolest of the red supergiant progenitors of Type IIP SNe found so far…”
► Massan uppskattas till runt ~8 solmassor
► Alternativet att föregångarstjärnans ljus skulle vara försvagat av stoftmoln inuti själva värdgalaxen, tror forskarna inte riktigt på.
Vi får väl se vad som händer. Senaste observationerna pekar på att supernovan nu ligger  under 13:e magnituden, att den blivit ännu ljusare.
Bra info om supernovan och länkhänvisnignar fanns på popast.nu-sajten för några dagar sedan. Det rasar in ”bildbevis” på nätet.

Cassini djupdyker

27 mars kommer NASA:s Cassini-sond Saturnus-månen Enceladus södra pol så nära att bara 74 km skiljer dem åt.
Vid sydpolen förekommer ymniga utbrott av geysrar och meningen är att Cassinis olika instrument ska sniffa på partiklarna som strömmar ut. Spännande!

Nymånen och Venus lockade nyfikna till TBO

Fult fart som vanligt på TBO i kväll. Peter Hemborg, Kjell Westman och Hans Kronkvist höll folkmassorna i schack med hjälp av den otroligt snygga konstellationen nymånen och Venus. Ett 50-tal från allmänheten på plats!
På nätet kan vi spana in Geoff Gaherty, en kanadensisk amatörastronom, som känner sig lika hemmastadd bland himlaobjekten på ljus dagtid som mörk nattid. Denna bild återgav han i dag på diverse sajter – hans egen blogg finns här:

Samtidigt berättade Kjell Westman i kväll att han i går tagit en flott bild på supernovan i M 95 – den bilden vill vi se NUUU!!!

Jupiter släpper väder

Valarnas sång är vackrare, men när Jupiter släpper väder och vi kan uppfånga de elektromagnetiska braken, är det inte heller ointressant.
Christian Vestergaard uppsnappade denna planetära ”Sound of Music” från Voyager nspelad redan 1990: .

Youtube-statistiken avslöjar att drygt 5,4 miljoner jordbor lyssnat av de tio minuternas skönsång.

Rymdpolitik efterlyses

Just ni finslipar Jan Björklund och hans team den nya forskningspolitiska ”proppen”, varför  gårdagens  debattartikel i Storsv… jag menar Svenska Dagbladet signerad Peter Egardt och Olle Norberg satt ovanligt rätt i tiden.

”Sverige behöver en rymdpolitik”, löd budskapet.
Artikelförfattarna, ordf respektive GD i Rymdstyrelsen, förutsätter att  den kommande forskningspropostionen kommer att innehålla ett kapitel om just rymdpolitiska initiativ i den högre skolan.

Natti!

En liten Gammel Dansk och en kransekage känns inte fel för att avrunda en intensiv dag, som avslutades med ett givande styrelsemöte i ASTB.
Skål och go´natt!

Lämna ett svar