Hoppa till innehåll

Nr 67 2012

Påskens ABSOLUTA MÅSTE:

Missa inte rymdkonsten på Tycho Brahe-obsis

En veteran och en ”nästan-rookie” – det är premiäruppställningen på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, där vi öppnar för vår första historiska konstutställning onsdag 4 april kl 18. Vernissagen håller på kl 18-21. Övriga öppettider – se nedan.
Unga Iris Brinkborg, som redan gjort sig ett namn i konstvärlden, pluggar på konstlinjen på Östra Grevie folkhögskola och ställer ut några av sina fantastiska rymdinspirerade akvareller – vår egen veteran Tora Greve visar prov på sin helt outstanding och utsökta textilkonst.

Detta dubbelgrepp tror i alla fall jag kommer att appellera till omvärlden – om sen publiken infinner sig i kompakta stjärnhopsdrivor, det återstår att se. Ett intressant experiment är det i alla händelser, i och med vår nya samlingssal så öppnas möjligheter för tvärkulturella möten på ”Mount Oxie”. Vi har redan gästats av Kaeth Gardestedt och hennes vänner i Litteraturens vänner i Skåne, och i höst blir det ju dessutom specialvisning av Rolf Hepps tv-inspelade  balett Anira – med koreografen på plats. Rolf är förresten nyvorden ASTB-medlem!

Men konsten…
Jag bad för en tid sedan både Tora och  Iris berätta om deras konstnärliga förhållande till rymden. Tora berättade om hur hon fascinerats av t ex en del rymdsonders nertankade bildrikedom.
– Ett exempel är att en forskardotter tyckte sig se en katt då bilderna från Cassinisonden från Saturnusmånen Titan laddades ner. Därav titeln Cattini, samt bild på en katt.
– Annat som inspirerar mig, är upplevelser under solförmörkelseresor. Andra motiv är baserade på rena fantasier om främmande civilisationer. Bland annat förutsåg jag det svarta hålet i galaxen M87 redan 1981, vilket är avbildat i Virgo A.
Iris Brinkborg:
– Akvarellen, som historiskt sett främst använts för landskapsskildringar, visade sig även vara det ultimata mediumet för att få till ödsliga planeters karaktäristiska kratrar, nebulosor och rymdens mystik.
Och ljuset?

– Det är ofta en viktig faktor i min konst. Med projektioner och ljus kan jag tillföra ytterligare en dimension till mina arbeten. Ljuset utnyttjar jag för att förvränga, skissa och skapa en annan verklighet.
–  Vi är alla produkter av universum men hur kan vi placera in oss i ett kosmiskt perspektiv utan att våra självbilder skär sig med den objektiva astronomiska  verkligheten? Det är det vetenskapliga i kombination med existentialismen som fenomen som intresserar mig.
Om jag påstår att det är två konsdtnärliga temperamnt som möts på obsis första utställning, har jag inte tagit i. Tora arbetar av nödvändighet långsiktigt i sin textila konst, Iris måste av samma nödvändighet vara betydligt snabbare när akvarellfärgerna ska tyglas.

Utställningen på obsis kompletteras med bildspel, rymdmusik och konstnärspresentationer varje heltimma (är det tänkt).
Välkomna!
Utställningstider
4 april. Kl 18-21. Vernissage.

5 april. Kl 14-18
6 april. Kl 12-16.
7 april. Kl 12-16.
8 april. Kl 12-16.
9 april. Kl 12-16.

En timmes nersläckt Malmö

Så kul att delar av Malmö släcks ner i kväll i samband med Earth Hour.
Det hade varit ännu bättre om vi ute på TBO fått egen knapp att släcka ner vattentornet när vi vill specialstudera och fotografera himlavalvets grannlåt. Nu måste vi gå krångliga omvägar.
Men Earth Hour-projektet ska ändå applåderas. Det är en mänsklig rättighet att live få se stjärnor och planeter – och Vintergatan!
Tänk om Malmö slocknat när Jupiter, Venus och nymånen var som finast.

Ännu en SN-”föregångare” hittad

Ännu en ”föregångsstjärna” till en sannolik supernova har hittats i Hubble-teleskopets arkivmaterial.
Denna gång handlar det om en stjärnsmäll med absoluta magnituden runt -6 nånting, i NGC 5775.

Enceladus mystiska ”tigerränder”

Vad ligger bakom Saturnus-månen Enceladus märkliga tigerränder runt sydpolen? Då och då uppmärksammar vi fenomenet, och nu är det dags igen – Christian Vestergaard har hittat en sajt där de senaste mätningarna frtån Cassini-sondens infrarödkänsliga instrumentering  och teorierna presenteras.
Värmeutsläppet är betydligt större än forskarna tidigare trott. Det pratas om energier på 125,8 gigawatt, och det är ingenting att leka med – det motsvarar 2-3 ggr den samlade värmeproduktionen från  Yellowstone-parkens samtliga geysrar eller  20 koleldade kraftverk.

Att Enceladus sydpol är geologiskt aktiv har varit känt ända sen 2005, men trots det famlar forskarna i mörker när det gäller att förklara hur tigerränderna uppstår. Handlar det om tidsvatteneffekter? Radioaktivitet? Eller vad?
De nya mätningarna bekräftar indirekt att förutsättningarna för flytande vatten och nån sorts mikrobiskt liv under Enceladus istäcke ökar.
En av forskarna i projektet säger rent ut att är det nånstans i planetsystemet, utanför jorden, som ett ”Andra Genesis” kan ha ägt rum, så är det här.

Närmsta stjärnans avstånd

W-bloggens Lars Olefeldt har hittat en pedagogiskt filmsnutt i vilken Bill Nye ”Ther Science Guy” utreder hur långt det är mellan solen och den närmaste stjärnan.
Det är inte långt, det är jääättelååångt bort!

Mars-molnets gåta löst

Proffsastronomerna anser att de har löst gåtan med det märkliga molnet på Mars, som syntes i förra veckan. Fenomenet har setts tidigare.
Molnet bestod av vattenmolekyler högt i atmosfären, och  formationer av denna typ kan skapas när morgonen nalkas på Mars och de försvinner sen närmare middagstid.
Moln har då och då fotograferats av sonder på Mars yta. Då kan det se ut så här:

Helgfrid önskas!

Men nån stilla vecka lär det inte bli. Här ska hamras och spikas på TBO, planeras August Strindberg-föreläsning, bloggas, skrivas lite krönikor och recensioner etc.
Ingen rast, ingen vila, bara ila, bara ila.
Pension – vad är det?

Lämna ett svar