Hoppa till innehåll

Nr 69 2012

Konstsuccé på Tycho Brahe-observatoriet

Ett 50-tal ASTB-medlemmar, konstvänner, Oxiebor, släktingar, vänner och väninnor till Iris Brinkborg och Tora Greve – våra premiärutställare – dök upp igår på TBO:s första historiska konstutställnikng med rymdmotiv.
En fjäder i hatten för oss var att en nestor i Malmökonsten sett affischen för konstutställningen på stadsbiblioteket och tog sig ut till oss:
Skulptören Yngve Lundell, han som skapat stans i särklass populäraste offentliga utsmyckning – Optimistorkestern på Södergatan. 100 000-tals Malmöturister har den i sina digitala album.
När Yngve pratade med Anders Nyholm visade det sig att en gång i tiden hade lundastudenternas galna umpaumpa-orkester Alte Kamerern låtit klä Optimistorkestern i sina festliga uniformer.
Och vem vet, kanske Yngve Lundell rentav dyker upp på TBO som utställare framöver.PS
Apropå ”historiskt”: Denna W-blogg är författad på TBO och sänd därifrån. Håll tummarna att det lyckas!

Venus passerade Plejaderna

Det har varit några fantastiska månader med Venus, Jupiter, månen, Mars… och senast var det Venus som gav Plejaderna en slängkyss.
Tack till Christian Vestergaard som haft kontakt med den unge turkiske fysikstudenten och astrofotografen Nükleer Kedi, bosatt i Ankara-stadsdelen Sincan. Hans stilstudie av ”Venuspassagen” förbi den vackraste stjärnhopen vi har, såg ut så här 3 april:

Astronomi och arkitektur – ”the German connection”

Observatorier och arkitektur är ett fenomen som vi ägnat en del uppmärksamhet här i W-bloggen, och intresset blir inte mindre av att ESO gått ut med ett spännande mess med följande budskap:

► Arkitektbyrån Auer+Weber har fått formge en utbyggnad till ESO-högkvarteret i Garching i Tyskland. Den nya byggnaden har en innovativ stil och kommer att inhysa ESO:s växande personalstyrka.

► Det är också den plats där ESO:s nya ambitiösa projekt, till exempel E-ELT, kommer att utvecklas, Bygget förväntas vara färdigt i slutet av 2013 och kommer att vara ett viktigt bidrag till forskningscampuset i Garching.

► Under de senaste 50 åren har ESO:s förstklassiga teleskop och forskning gjort att Europa ligger i framkant inom astronomi i världen. Dess framsynthet, kombinerat med noggrann planering och världsledande teknologi, möjliggjorde VLT, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus.
► ESO planerar och bygger nu nästa generations teleskop. Tillsammans med sina internationella samarbetspartners byggs ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), det största och mest avancerade teleskopet av sin sort.
► ESO:s nästa ambitiösa projekt är att bygga E-ELT, det Europeiska Extremely Large Telescope, vilket med sin 39,3 meters spegel kommer att bli världens största öga mot himlen.

► Samtidigt har ESO utökats till 15 medlemsstater, och blivit världens mest produktiva markbaserade observatorium. En direkt konsekvens av detta är att totalt 740 personer arbetar vid högkvarteret i Garching utanför München i Tyskland, samt på tre platser i Chile.
► ESO:s nuvarande högkvarter byggdes 1980 för att ersätta de dåvarande kontoren vid CERN, där ESO:s stab uppgick till bara 40 medarbetare. Sent under 1980-talet byggdes en femte våning till för att inhysa den växande skaran av anställda. Två decennier senare har även den platsen visat sig vara otillräcklig.
► ESO har hyrt kontorsplats från grannen Max Planck-Institutet för att hysa de nästan 500 anställda som arbetar i Garching. Man har även satt upp temporära kontor utanför huvudbyggnaden för att förenkla utbyte mellan avdelningar.

► Med de anställda i temporära kontor och projektteam som var spridda över campus, blev en utbyggnad av ESO:s huvudbyggnad nödvändig. ESO:s råd bestämde sig för att undersöka olika sätt att utöka kontorskapaciteten vid sitt högkvarter. En arkitekttävling ledde till flera förslag och till slut valde rådet en design av byrån Auer+Weber. De var även ansvariga för designen av det prisbelönta forskarhotellet vid Paranalobservatoriet i Chile, där delar av James Bond filmen Quantum of Solace utspelar sig.

W-bloggen önskar EN GLADARE PÅSK

Lars Olefeldt hittade följande glasklara synpunkter på påsken i en avis:

Lämna ett svar