Hoppa till innehåll

Nr 70 2012

”Senator Barb” nu också en supernova!

Ett verkligt gott initiativ på andra sidan Atlanten: Den amerikanska politikern Barbara Mikulski – ”Senator Barb” i folkmun – hedras med en supernova för att hon såg till att HST, Hubble Space Telescope, en gång kunde räddas genom en spektakulär rymdfärjeexpedition upp till teleskopet. Alternativet för NASA var att kort  och gott släcka ner det fallerande rymdteleskopet.
Operationen lyckades, som alla vet, och patienten överlevde  – och mår bättre än nånsin. HST fortsätter att ge oss den ena makalösa bilden och upptäckten efter den andra.
Vid Space Telescope Science Institute i Baltimore hedrades senatorn härom dan för sina insatser med stående ovationer, och så fick hon som grädde på moset ge namn åt en supernova 7 miljarder ljusår bort. Hittad härom månaden.

Senator Barb erkände att hon, när hon växte upp i East Baltimore, gärna ville bli en stjärna, men att hon skulle bli en supernova kunde hon inte ens i sin fantasi inbilla sig.
Även institutets enorma samling av rymddata är nu uppkallat efter Mikulski.
En inte helt ointressant sidoeffekt av senator Mikulskis insats var att ett antal hundra jobb räddades kvar i Maryland, hennes delstat. Hon är enormt populär i väljarkåren. hon tillhör det demokratiska partiet och är den kvinna som suttit längst i den amerikanska senaten, ja överhuvud taget i den amerikanska kongressen. Första gången hon trädde in i byggnaden på The Capitol Hill var 1977.
Senatorn är ensamstående och katolik.

♦ ♦ ♦

SN Mikulski upptäcktes av HST:;s Wide Field Camera 3 and Advanced Camera for Surveys 25 januari i år, och så här presenteras supernovan på Hubble-teleskopets hemsida:

Supernovan ligger i Sextans/Sextantens stjärnbild mellan konstellationerna Leo/Lejonet och Hydra/Vattenormen, och horisonten föreställer Baltimores skyline.
SN Mikulski är minst 8 ggr massivare än solen.

Inför Venuspassagen 6 juni

Föreningens amatörastronomer laddar upp inför Venuspassagen om två månader, 6 juni – vår teleskopgrupp möts 8 maj på TBO för att samordna sina styrkor inför himlafenomenet. Tora Greve utreder detaljerna.
Tora tar sig själv med ett antal ASTB-medlemmar upp till Kiruna för att spana in passagen, på Ven leder Bengt Rosengren en grupp och på TBO kommer ett  tredje gäng att syna Venus resa över solskivan.
Tack samtidigt till Christian Vestergaard som hittat denna bild som föreställer en Venuspassage på 1600-talet (klicka på bilden för att få upp den i tittvänligt format):

Rätt häftig smäll…

Den gammablixt som sågs för blotta ögat 2008 (magn 5,8) i 30 sekunder och som ligger 7-8 miljarder ljusår bort. det var en rätt häftig smäll i den så kallade  ”verkligheten”. Den bör mellan tummen och pekfingret ha motsvarat några miljarders miljarders supernovor .

Ovanstående efterskördsbild på rekordhållaren GRB 080319B  dokumenterades av  Swift’s X-ray Telescope t v  och  Optical/Ultraviolet Telescope t h.  Foto: NASA/Swift/Stefan Immler, et al.

Gåtan Guldlock

Varför talar exoplanetastronomerna om ”Guldlocks-planeter”? Det har W-bloggskompisen Bertil Falk rett ut – han har läst sagan om Guldlock och de tre björnarna, och Guldlock tyckte dels att ett av björnarnas fat med gröt var för varmt, dels att ett annat var för kallt, och så fanns det ett fat däremellan med gröt som var precis lagom.
En ”Goldilocks-planet” är med andra ord en planet där vattnet inte fryser till, inte kokar bort, det är flytande = den viktigaste förutsättningen för liv.

Sämsta sf-filmen?

Jag trodde ju i en W-blogg för ett antal nummer sen att sf-filmen om jultomten och marsianerna var den sämsta nånsin, men nu är  vi några som gissar att Jerry Lewis ändå slår bottenrekordet med Visit to a small planet (1960).
Filmen bygger på en samhällskritisk Gore Vidal-pjäs, som  blev  en Broadway-succé. Men av det samhällskritiska syntes inte ett dugg i Jerry Lewis film. Den är bara så – korkad!
Finns på Youtube att beskåda!

Till Pluto med plutonium i tanken

W-bloggens Lars Olefeldt har raggat upp en intressant sajt om lånmgt framskridna ryska planer på en raketmotor baserad på kärnkraft.

Konstutställningen

En rännil av besökare söker sig till vår första konstutställning på TBO (sista dag annandan kl 12-16), och vi lär oss själva  en hel del i mötet med publiken.
När vi nästa gång ställer ut, kanske en samlingsutställning på obsis, så är  Johan Windh en given medutställare. Denna fina bild gjorde han på uppsändningen av STS116:

Lämna ett svar