Hoppa till innehåll

Nr 71 2012

Konstutställningen i hamn

På annandan (måndag 9.4) avslutas Tycho Brahe-observatoriets första historiska konstutställning, och vi ska vara nöjda över resultatet:

Iris Brinkborg och Tora Greve har ställt upp och servat den rymdkonsttörstande publiken. Helt som planerat har det mest varit oxiebor (inklusive Malmö konststudios Inger och Bo Leonardson), som besökt oss, många har kommit promenerande över kullen med familj och vovve. En del ASTB-medlemmar har också passat på att komma ut och spana in Iris datorbaserade rymdakvareller och Toras rymdbonader.

I dag skrev Skånska Dagbladets söndagskrönikor (ähum…) men framför allt Kvällspostens utsända om oss. Från KvP dök helt överraskande Eva Sternäng upp igår med fotografen Tomas Leprince, och det blev en halv sida i dagens tidning på temat "Himla fin rymdkonst". Det är inte många konstutställare som begåvats med den uppmärkamheten – vi slåss bara av kändisen Caroline Gynning.

Tomas flaggade även för att han ska kontakta sina grabbars lärare så att deras respektive klasser kan  besöka vårt obsis under sakkunnig astropedagogs ledning..

Så småningom ska W-bloggen och Tora Greve samla sig till ett litet PM med gjorda erfarenheter, och så får vi se om det blir en fortsättning. Jag tror definitivt det.

Elefant på Mars

Först Hästhuvudet i Orion och så nu ett elefantansikte på Mars!

Det är NASA:s MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) som gett oss denna roliga bild av ett lavafält i området kallat  Elysium Planitia.

Bilden har gått som en löpeld på nätet och även nått gammelmedierna i Sverige.

 

 

Planetsystem med nio (9) planeter!

Den finske astronomen Mikko Tuomi utesluter inte, att exosystemet kallat HD 10180 kan omfatta hela nio planeter – fler än vårt eget system nu sedan Pluto degraderats till "dvärgplanet".

sin hemsida berättar Mikko om sin upptäckt, byggd på radialhastigheter baserade på signaler från HARPS-spektrografen, och resultatet är nu alltså att här finns fem "Neptunusar",  en Saturnus-massliknande exoplanet, en liten stenplanet och så två nyupptäckta superjordar.

Citat från hemsidan:

"This finding means that the Solar system is not unique even by hosting the greatest number of planets in its orbits but is merely a common member of the population of planetary systems in our galaxy.

As the observational techniques and instrumentation are constantly being improved, it is likely that even the HD 10180 system of nine planets is not unique but systems with even greater numbers of planets will be found in the near future."

Drygt 1000 jordnära farligheter

IAU:s NEO-statistik avslöjar att vi håller ögonen på 8813 jordnära objekt, att 1265 av dem har en stortlek +1 km och att 1315 anses som "potentially hazardous".

Just nu är det två ljussvaga stenbumlingar (runt magn 20-21) som diskuteras bland astronomerna.

Vidals pjäs började i tv

Apropå Gore Vidals pjäs Visit to small planet, som Jerry Lewis gjorde en ovanligt korkad film av (se förra W-bloggen), så erinrar Bertil Falk om att så här såg originalomslaget ut till det nummer av F and SF i vilken Gore Vidals TV-pjäs publicerades:

Gore Vidal är fortfarande aktiv, sitter i rullstol dock, men är lika bitsk som alltid. Jag hade faktiskt förmånen att intervjua honom en gång i Italien via telefon när en av hans tegelstensromaner kommit ut på svenska.

Visit to a small planet var bl a en ironisk uppgörelse med Joe McCarthy-tidens kommunistskräck i USA, ett tema som Jerry Lewis inte direkt tog upp i sin filmversion om jag säger så.

Eggande fullmåne

Med den här månbilden från spaceweather.com sätter W-bloggen punkt för årets påskfirande.

Bilden är både sann och ickesann – månen stod väldigt lågt över horisonten,  och för att få fram "ägget" var astrofotografen John Stetson i Cape Elizabeth, US-delstaten Maine, tvungen att vrida huvudet och bilden i 90 grader.

Lämna ett svar