Hoppa till innehåll

Nr 76 2012

Gamla stjärnvindar skapar nya stjärnor

Två kinesiska astronomer vid namn Jin-Long Xu och Jun-Jie Wang har nu ”ffg” hittat en direkt koppling mellan en supernovarest i Vintergatan och stjärnbildning.
Stjärnvindarna från SNR-objektets progenitor, ”föregångsstjärna”,  utpekas som ansvariga för vad vad som sker:  När vindarna kraschar in i det interstellära mediet blir resultatet över tid klumpar och unga stjärnor.
Det finns en del slagkraftiga visuella bilder på området runt den unga öppna stjärnhopen NGC 6823, där SNRG59.5+0.1 spökar. Som denna pedagogiska bild med klassiska  elefantsnablar, globuler, globuletter etc:

Variabelobservatörer på bild

Helgens variabelkonferens i Göteborg, på Slottsskogens observatorium, lockade fram nedanstående samling svenska observatörer. Tack till Christian Vestergaard, som dokumenterade de församlade:

Fr v ser vi Gustav Holmberg, Lund, Robin Andersson, Göteborg, Hans Bengtsson, Hisings Backa, Johan Kärnfelt, Öckerö, Thomas Karlsson, Varberg, Ylva Hagman. Surte, Christopher Allen med sonen Måns, Färjestaden och Johan Warell, skååånska Skivarp.

Ett kosmiskt Katrina!

Det har skrivits en läsvärd historiebok om flygpionjären, Atlantbetvingaren Charles Lindberghs farfar Ola Månsson:

Spirit of Ola Månsson.

Författare är Ture Jönsson.
Bl a får vi följa frifräsaren, liberalen och säkert maktmedvetne Ola Månssons ”flykt” från Sverige och Gårdlösa i Skåne  och en framgångsrik riksdagsmannakarriär inom bondeståndet till USA, där han bytte namn till August Lindbergh. Månsson anklagades för både det ena och det andra inom den ekonomiska sfären och fann bäst att lämna landet.
Om det inte räckte för August och hans Lovisa att bli livrädda för Amerikas vilda djur och otämjda indianer, hade de anledning att rikta ögonen mot himlavalvet och en ”kosmisk Katrina”-katastrof:
Det rörde sig om The Carrington Event 1859, den värsta solstormen i mannaminne som fick till följd enorma norrsken, stor magnetisk oro, ja till och med telegrafstolpar sattes i brand över prärien.
”Det upplevdes som om jorden stod i lågor och var mycket skrämmande. Många trodde att detta var jordens undergång. Man kan bara spekulera i hur August och Lovisa kände sig.”

Inget mord

Oxfordastronomen, en av radioteleskopet SKA:s tillskyndare Steve Rawlings död i början av året, som inledningsvis misstänktes handla om mord (se tidigare W-bloggar), har nu av den engelska polisen lagts till handlingarna. Inga misstankar råder längre mot Rawlings mångårige kompis, Oxfordprofessorn Devinder Sivia.
Rawlings befann sig sen en tid i stark psykisk obalans och hans hustru var den första att dementera att det ens i teorin kunde handla om ett mord.

Inte för sent anmäla sig till jubileumskvällen!

Det är INTE för sent att anmäla sig till vår 75-årsjubileumskväll 26 april på Odd Fellows lokaler i Lund – sätt omedelbart in 200 kr/pers på vårt sällskaps plusgirokonto nr 3 97 50 – 5. Skriv ”Jubileum” på blanketten.
Men det är bråttom, för vi och krögaren David Parry vill veta hur många som kommer – detta för matens skull.
Ungefärliga hållpunkter (+/- 10 min)

18.30 Peter Linde, ASTB:s ordf, hälsar välkommen.
18.45 Tvårättersmeny med dryck.
19.30 Gustav Holmberg och Johan Kärnfelt om svensk amatörastronomis histotria.
20.30 Vår nya Knut Lundmark-sajt presenteras. Utdelning av årets Knut Lundmark-pris m m.
21.00 Slut.
Du är särskilt välkommen!Lämna ett svar