Hoppa till innehåll

Nr 77 2012

Nomadplaneter fångas in av nya stjärnor

Att det finns miljarder av  föräldralösa planeter i den interstellära världen, utslungade från sina solära modersystem,  är numera ett axiom, så nästa steg är logiskt:
Att dessa ”rogue planets”, planetära nomader, fångas in på nytt av andra stjärnor.
Detta kan förklara förekomsten av exoplaneter långt från sina solar eller existensen av märkliga dubbelplanetsystem utan stjärnor. 2006 rapporterade ESO om upptäckten av ett sådant oerhört märkligt dubbelplanet-par.
Harvard-astronomer har, rapporterar Christian Vestergaard, tillsammans med kolleger vid Beijing-universitetet räknat på saken och hittat fram till en hel del intressanta slutsatser, som nu rapporteras i The Astrophysical Journal.
► Hit hör t ex att om antalet nomadplaneter är lika många som stjärnorna i en ung stjärnhop, så kommer 3-6 procent av stjärnorna att fånga in en föräldralös planet.
► Över tid löses stjärnhoparna ju upp, de sprids vind för våg i Vintergatan, varför infångandet bör ske tidigt i stjärnhopens historia.
► Ett kännetecken för en infångad nomadplanet är dels dess stora avstånd till den nya moderstjärnan, dels att dess bana har större lutning än övriga planeter i exosystemet.

Nu återstår bara att hitta ett skolexempel på en sådan exoplanet. Frågan om vårt eget solsystem bortom Pluto har fångat in en nomad kan, såvitt vi förstår av Harvard-relisen, besvaras med ett klart och entydigt formulerat ”njääe”.

Iris amerikanska debut som planetkonstnär

Bewildering Stories, den nätbaserade amerikanska sf/fantasy-sajten, återger i nyaste upplagan en bild av Iris Brinkborg, som ju ställde ut på TBO nu i påskas.
”Grön planet” – ”Gren planet” – ser ut så här:

–  Men det är faktiskt inte första gången hon syns i USA, berättar hennes stolte morfar i Västra Alstad.
– Fast det är ju förstås första gången en planetbild av henne visas.

Venus inget flygplan

Styrmannen på en Boeing 767 från Air Canada tog en tupplur. När han vaknade misstog han planeten Venus för ett mötande plan och dök. Fjorton passagerare skadades.
Detta rapporterar DN i en artikel som snappats upp av Lars Olefeldt.
Det är mänskligt att fela, men i detta sammanhang kunde det ha gått illa. Incidenten inträffade i fjor men har först nu blivit offentiig.

”Falska” RR Lyrae-stjärnor

Två promille, 0,2 procent, av alla RR Lyrae-stjärnor måste nu astronomerna se upp med – de har samma placering som de vanliga variabla RR Lyr-stjärnorna i HR-diagrammet, men deras historia är helt annorlunda. Och därför kan de inte användas för att bestämma närbelägna galaxers avstånd och ålder.
Den intressanta upptäckten berättas här.
Det är stjärnan med  katalogbeteckningen RR LYR-0279 som ställer till det. Den är en binär förmörkelsevariabel.

Solens syskon

Som många andra har jag alltid undrat: Om solen nu bildades för 4,6 miljarder år sen tillsammans i en hop med  en rad andra stjärnor – var finns de i dag?
New Scientist berättade i sitt 7 aprl-nummer om jakten med hjälp av sökprojekten förknippade med akronymerna APOGEE och HERMES, vars uppgift bl a är att  identifiera grundämnen i andra stjärnor.
Statistiskt bör 10-60 av stjärnorna i solens ursprungliga stjärnhop gå att se i dag i en fältkikare. men vi är inte där ännu.
Inom en 10-årsperiod tror vi oss ha hittat några av solsyskonen, som genom miljarder av år brottats med Vintergatans kollektiva gravitation, oväntade stjärnmöten, kolliderat med det interstellära stoftet, drabbats av supernovautbrott m m.

Guldjakt på – Vesta!

Även Vestas järnrika kärna innehåller grundämnen som guld och platina, så nu väntar vi bara på ett nytt Klondyke.
Guldet anses en gång ha kommit till asteroiden från nedfallande och krockande  meteoriter.
Enda kruxet inför guldvaskning på Vesta är att kostnaderna för att ta sig dit, borra och vaska fram guldet och sen föra det tillbaka till jorden. kostar betydligt mer än det smakar.

Lämna ett svar