Hoppa till innehåll

Nr 79 2012

Greta Andersson ur tiden

Greta Andersson, vår äldsta medlem i Tycho Brahe-sällskapet, en av Sveriges äldsta medborgare och nästan säkert den äldsta amatörastronomen i världen, har avlidit.
Greta Andersson blev drygt 109 år, och vi uppvaktade genom Lena och Kjell Werner och Anders Nyholm sedvanligt på hennes födelsedag i vintras.
Greta var med oss aktivt så sent som 2007, då vi arrangerade vårt Knut Lundmark-symposion på obsis och hon berättade hur förtjust hon varit i professorn.Begravning 3 maj i Klippans kapell.

Astrobiologiskt

Christian Vestergaard tipsar om Astrobiology Magazine, vars nätsajt finsn här.
I senaste dagarnas utgåva presenteras bl a NASA:s nya asteroidsök-program för NEO:s (”Near Earth Objects”) som amatörastronomer ombeds delta i. Ännu ett exempel på medborgarvetenskap.

Fantastisk fullmåne-kollektion

Tack till Calle Erlandsson, som nånstans på nätet har fångat upp denna kollektion fullmåne-bilder.
Vem har gjort dem? De ligger lite varstans på nätet men jag ser ingen ”avsändare”.

Temat med en stege till månen finns lite här och var, men roligast var en annonskampanj för stegföretaget Gorilla Ladders i Australien. Härom året kläckte reklammakarna denna festliga idé:
Jag inte om det finns en tävling typ Guldägget i Australien, men bilden borde vara en given vinnare. Kolla stegens skugga!

Chalmers på masthugget

Rymdsonder gör la mer nytta med förstärkare från Chalmers, påpekar ett görkul mess från Göteborg.

Var nåntans?

Var i Vintergatan finns dessa stjärnor och nebulosaslöjor?

Helt rätt, inte alls i Vintergatan utan i Stora Magellansk molnet/LMC.
Det är HST som tagit bilden på NGC 2040 eller LH 88.

Ny bok från flyghjälten

Lars Olefeldt påpekar att flygkaptenen, som landade en jetkärra på Hudson-floden mitt i New York och som räddade samtliga ombord, har kommit med en ny bok. Omslaget här:

Det var 2009 som Chesley ”Sully” Sullenberger och hans besättning lyckades med bedriften att verkligen nödlanda sin Airbus efter att motorerna slocknat bara några minuter efter start.
En framgångssaga inom det moderna flyget som gärna kan framhållas.

1 kommentar till “Nr 79 2012”

Lämna ett svar