Hoppa till innehåll

Nr 80 2012

Yngve Lundells månklivare siktar uppåt

Vår ASTB-vän Malmöskulptören Yngve Lundell (Optimistorkestern, Södergatan), som gästade vårt observatorium i samband med påskens konstutställning, är mycket intresserad av stjärnor och planeter. Som framgått av tidigare W-blogg gjorde han en gång en skiss till en barnvänlig dockteaterfilm om ett besök på – Mars!
Lundells musikaliska gubbar vet man aldrig var man har. De  har sitt alldeles eget språk och befinner sig i sin egen värld. Och apropå tidigare blogg på temat ”ta stegen till månen” har Yngve mailat över ett av sina mästerverk på just det temat. En högtravande kontrabasist på väg upp mot fullmånen…

Jag noterar också, att vår vice ordf i ASTB Anders Nyholm, som är med  i gänget runt studentorkestern Alte Kamereren i Lund, tidigare visat mig en bild där studentorkesterns uniformer ”värmer” kollegerna i Optimistorkstern. Resultatet blev detta:

Greta Andersson in Memorian

En runa om vår medlem Greta Andersson och hennes bortgång vid en ålder av drygt 109 år, står i dagens utgåva av Helsingborgs Dagblad, meddelar vår ASTB-secretarius Kjell Werner.

Veckans kanonbild från ESO: Bingo!!!

Av släktet kanonfotografer har man ju känt en och annan, och nu sällar sig ESO:s fotoambassadör Stéphane Guisard till gänget:
Det var från platsen för ALMA i de chilenska Anderna som han för en tid sen fångade denna häpnadsväckande panoramabild, 5000 m ö h på Chajnantorplatån. Gå in på sajten och blås upp bilden!
♦ I mitten av bilden syns ALMA:s många jätteantenner. När ALMA är färdigbyggt kommer 54 antenner vara på plats.
♦ Ovan antennerna bildar Vintergatans mäktiga båge med fullmånen nära Vintergatans mitt.
♦ På himlen framträder även Vintergatans två största granngalaxer, de Magellanska molnen, som två lysande fläckar till vänster på bilden. Nära det Lilla Magellanska molnet syns även spåret efter en ljusstark meteor.
Så det var BINGO! för Monsieur Guisard!
Obs: Om du klickar/dubbelklickar på bilden, ser du all grannlåten.

Supernovor och Darwin

Henrik Svensmark, professor vid Danmarks tekniska universitet (DTU), har fått strålkastarljuset på sig efter sin rapport i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Svensmark hävdar att exploderande supernovor nära solsystemet har spelat avgörande roll för livets utveckling på vår planet.
Enligt den matiga pressreleasen hos RAS har Svensmark studerat geologiska och astronomiska data, som täcker 500 miljoner år tillbaka, och sett hur solen under sin vandring genom Vintergatans spiralarmar passerat förbi nyligen bildade stjärnor i öppna stjärnhopar och däri unga supernovor som sprätt kosmisk strålning mot vår del av universum. Betingelserna för det organiska livet har plussats på av supernova-mötena, och en av Svenmarks teser lyder så här:
”The biosphere seems to contain a reflection of the sky, in that the evolution of life mirrors the evolution of the Galaxy.”
Den nya forskningen från andra sidan Öresund kan också formuleras så här:
Utan supernovor – ingen evolution och artrikdom på jorden!
Och nått hände för en halv miljard år sen när ryggradslösa djur förvandlades till djur med ryggrad.
Till och med Charles Darwin själv är en logisk konsekvens av Vintergatans supernovor.
För att travestera Thomas Huxley i debatten mot biskopen Wilberforce 1860: Jag föredrar att ha en supernova att tacka för att livet på jorden finns till än en klen intelligent design-tänkare som inte vet vad hen pratar om.

Stark kvartett

När jag satt och tittade på sajten ”Year in Space” såg jag att på samma dag, 28 april, kom  tre stora astronomer  till världen, fast olika år:
Jan H Oort 1900, Bart Bok 1906 och Eugene Shoemaker 1928.
Jag undrar om de kände varandra och i så fall om de grattade varandra.
PS.
Även vår egen husastronom Björn Stenholm kom till världen denna dag.

Ornitologi från rymden

Satellitteknikens nytta visar sig dagligen. Senast är det satelliter som studerat Antarktis kolonier av kejsarpingviner och som upptäckt att kolonierna består av fler fåglar än man tidigare trott. Folkräkningen pekar på nästan 600 000 individer mot beräknade hälften.
Michelle LaRue heter doktoranden vid University of Minnesota som studerat bilder från 2009 tagna av de privatägda  satelliterna Quickbird2, Worldview2, and Ikonos.
En riktigt POSITIV nyhet, således.

Lämna ett svar