Hoppa till innehåll

Nr 84 2012

Inga fossila meteoriter i Kalkbrottet

Jag frågade vår astronomiinriktade geologiprofessor i Lund Birger Schmitz, specialist på meteorit/asteroid-kraschen som ändade dinosauriernas välde, om eventuella fossila meteoriter i Kalkbrottet, Limhamn (se förra W-bloggen). Här följer svaret från ”Fråga Lund”:
– Kalken i Limhamnsbrottet avsattes under slutet på perioden krita  och under början på tertiär, dvs för circa 65.2 till 64 miljoner år sedan.
– Långt nere i brottet under vatten finns spåren av katastrofen som inträffade när dinosaurierna dog ut vid krita-tertiär gränsen för 65 miljoner år sedan. En tio km stor himlakropp slog ner i Mexico och jorden inhöljdes i stoft under ett år.
– Nej, fossila meteoriter kan man inte hitta eftersom dessa sediment avsattes med mycket högre hastighet än de som vi letar meteoriter i på Kinnekulle – 10 cm per tusen år snarare än 2 mm per tusen år.

Birger Schmitz har senast forskat kring Siljans-nedslaget och Lockne-kratern i Jämtland.
Om sin forskning berättar Schmitz på Lunds universitets hemsida, ur vilken framgår att ett stort antal globala miljökatastrofer av varierande slag har inträffat i jordens historia.
”Den historisk-geologiska forskningen kan ge oss en förståelse av de mer fundamentala processerna som reglerar förhållandena på en av universums många miljarder planeter, Jorden. I min forskning arbetar jag också med tvärvetenskapliga frågeställningar i gränslandet astronomi-geologi, exempelvis hur meteorit- och asteroidflödet till jorden varierat genom årmiljonerna, något som kan öka vår förståelse av solsystemets historia.”

Och apropå detta…

… så råkade kompisen Christian Vestergaard finna denna webbsajt om ett gäng svenska meteoritletare i nedslagsplatsen i Muonionalusta.
http://muonionalustameteorites.com/
– Det här gänget hittade ju en järnmeteorit för fyra år sedan som vägde 1.2 ton!!
Sajten är hyperintressant och jag får ju erkänna att den fascinerar av två skäl: Dels för att det är sydsvenska forskare som stått för bedriften, dels för att det finns en snygg kniv gjord i meteoritmaterilat. Går den att köpa?

Y-dvärg lååångt borta

Nånstans i gapet mellan stora gasplaneter och bruna dvärgstjärnor finns kalla T- och Y-stjärnor, och nu har astronomer hittat tre bruna >T4,5-dvärgar inklusive en sannolik Y-dvärg.  De tre kalla stjärnorna är de avlägsnaste som hittills uppmätts, den längst bort belägna ligger på  ~400 pc, det vill säga drygt 1300 ljusår.
De kallaste av Y-stjärnorna har inte ens vår egen mänskliga kroppstemp.

STEREO-B upptäckte en – nova!!!

Dagens märkligaste nyhet tycker jag är att den solobserverande sonden STEREO-B fångat en nova på bild, kallad Sagittarii 2012.

Sagittarii 2012 nådde under fyra dagars observation i april magnituden 8,5 och den observerades nära solen med hjälp av STEREO-B:s så kallade SECCHI-instrument (SECCHI =  Sun Earth Connection Coronal and Heliospheric Investigation), som är speciellt känsligt i den ultravioletta delen av spektrumet.
Ännu så länge vet vi väldigt lite om novan, dess avstånd m m.

Så här nära solskivan har aldrig en nova upptäckts förut, det kan vi lugnt fastslå.

Supernovan briserar snart?

NOT-astronomer har senast upptäckt ett gammablixt-utbrott  (GRB 120422A) som uppför sig märkligt och som sannolikt föregår en kommande supernovaexplosion. Larmet går på Astronomers telegram!

Big Bang på walesiska

Jag frågade vår krögarvän David Parry i Lund vad ”Big Bang” blir på hans hemlands tungomål.
Riktigt klok på Davids svar blir jag inte, men jag tror detta är det rätta:
damcaniaeth y glec fawr


Låter nästan lika bra som tyskans Urknall.
Den stora smällen på svenska låter mer som en kraftmätning mellan Gustav Vasa och Nils Dacke.

Lämna ett svar