Hoppa till innehåll

Nr 85 2012

”Spherical bastards!” – sfäriska skitstövlar!

Det finns en astronom i Knut Lundmark-omgivningen som jag gillar mer än andra, och det är Fritz Zwicky (1894-1974). Dels för att han var en så otrolig idéspruta inom den moderna astronomin, dels för hans många supernova-upptäckter, dels för att han var en så fyrkantig psykologisk människa. Walter Baade vågade inte vara i samma kupol som Zwicky som anklagade Baade för att vara nazist och som ska ha hotat honom till livet.
Zwicky fick för övrigt  sin förste svärfar att bekosta 18-tums Schmidten på Mount Palomar, det första teleskopet där på bergsknallen.
Och så är det ju detta med Zwickys favoritsvordom när han inte gillade vissa personer i omgivningen!
Zwicky skaffade sig många fiender och han kallade dem gärna och konsekvent ”spherical bastards”.
Men det menade han att de var skitstövlar oavsett från vilket håll och från vilken vinkel man tittade på dem.
I mitt Lundmark-bibliotek har jag numera en bok av Fritz Zwicky, Morphological astronomy, skriven 1957 och med blyertspenna tillägnad Knut Lundmark: ”To my friend Knut Lundmark in genuine appreciation of his pioneer work in galaxies. Fritz Zwicxky, August 1, 1957”.
Det enda jag inte riktigt greppar i Zwickys världsbild är just det morfologiska begreppet. Jag är förmodligen för korkad för att riktigt förstå finessen med den filosofin. Från och till har jag försökt greppa den men alltid stupat.

M 78 i all sin prakt

Orion är en fantastisk stjärnbild, som bjuder på det mesta av det bästa. I en ny ESO-bild tagen med teleskopet APEX framträder moln av kosmiskt stoft som trätts genom en nebulosa som pärlor på ett halsband.

Bilden visar området omkring reflektionsnebulosan Messier 78, som ligger strax norr om Orions bälte.
Stoftkornen lyser i ljus med våglängd strax under millimetern..
Messier 78 är även känd vid namnet NGC 2068.
Sedd i synligt ljus kallas området en reflektionsnebulosa, vilket betyder att vi ser det blå stjärnljuset som reflekterats från stoftmoln. De nya observationerna med teleskopet APEX visas här i brandgult tillsammans med en bild tagen i synligt ljus.

► Ett av de brandgula stråken som APEX ser i Messier 78 är helt svart i bilden tagen i synligt ljus. Här ligger det ett tätt stoftmoln framför reflektionsnebulosan och blockerar dess blå ljus. APEX ser även ett annat framträdande område som också syns i synligt ljus, i den nedre delen av bilden. Att det inte finns något motsvarande mörkt stråk i bilden tagen i synligt ljus visar att här finns ett kompakt stoftmoln som ligger bakom reflektionsnebulosan.
► Mätningar av gasen i några av dessa moln  visar att den flödar ut i mycket hög hastighet. Sådana utflöden skjuts ut från unga stjärnor då stjärnan ännu håller på att bildas i sitt omgivande moln. Dessa utflöden är därför bevis för att de små täta molnen håller på att bilda nya stjärnor.
► Längst upp i bilden ligger en annan reflektionsnebulosa som kallas NGC 2071. Medan det nedre området i bilden bara innehåller små, lätta stjärnor, innehåller NGC 2071 en tung, ung stjärna som uppskattas vara ungefär fem gånger tyngre än solen. Stjärnan  ligger just där strålningen i APEX-observationerna är som starkast.
► Bakom observationerna med APEX som använts för att göra den här bilden är ett team lett av Thomas Stanke (ESO), Tom Megeath (Toledouniversitetet i USA) och Amy Stutz (Max Planckinstitutet för astronomi i Heidelberg, Tyskland).

Mini-jets i Saturnus F-ring

London-astronomer knutna till astronomiska sektionen  vid  Queen Mary University har med hjälp av NASA:s Cassini-sond hittat spår efter mystiska jetstrålar i Saturnus F-ring, några hundra meter i storlek.
Vad handlar dessa mini-jets om?
Tidigare har Saturnus-forskarna varit edvetna om att månen Prometheus stökar till det i F-ringen. Månen skapar mystiska kanaler, ”snöbollar” och annat konstigt. Dessa snöbollar har ett eget liv och drar  genom F-ringen med låg hastighet ( 2 m/sek) och skapar de små knappt synbara spår vi ser i dag.

Genom att granska minst 20 000 Cassini-plåtar har London-forskarna hitta runt 500 exempel på dessa mini-jets, som kan bli 40 till 180 km långa.

Sir Patrick talar ut

Gamle vännen Patrick Moore. Sir Patrick numera,  må ha fyllt 89, han vet fortfarande hur man väcker rabalder, och som alltid är det hans synpunkter på tyskarna som orsakar rubriker. Radio Times har intervjuat honom och Patrick kan fortfarande inte förlåta tyskarna för att hans fästmö Lorna omkom under Blitzen under andra världskriget.
“We must take care,here may be another war. The Germans will try again, given another chance. A Kraut is a Kraut is a Kraut.

The Germans tried to conquer us. The French betrayed us. The Belgians did very little and the Italians made us our ice cream.
The English are best. Stand up for England!”

En gång frågade jag Patrick om han nånsin varit i Tyskland, och då svarade han:
– Ja, en gång. När vi bombade Hamburg.
Ur intervjun framgår också att han är mindre nöjd med hur hans tv-program för BBC The Sky at NIght gestaltas numera.
Det är svårt att skylla på Patricks höga ålder, för han har alltid tyckt så här – rätt eller fel. Fel tycker jag.

Hur blir jag av med min tomt på månen?

Bengt W Johansson, legendarisk medicinprofessor i Lund, medlem i 3M som gästade oss på TBO för en tid sen, har ett problem: Han har fått en lott på månen men  vill nu bli av med den. Vad göra?
-. Det blir inte aktuellt med någon månresa för min del, skriver han i ett brev till vår astropedagog Peter Hemborg.
Det är en bra fråga.
Första frågan är ju om dessa försäljningar av måntomter äger laga kraft. Jag har mina dubier, men den försigkomne  Dennis Hope (specialitet ”extraterrestial real estate”) var tydligen tidigt ute.
Nästa fråga är vad man gör om man vill sälja.
Eftersom det finns ett överskott av tomt- och fastighetsmäklare, skulle jag kontakta en och bara lyssna in reaktionen. De kan ju inte mer  än kasta på telefonluren!
Har fastightsmäklaren humor tar denne  uppdraget på allvar.
I alla första skedet tycker jag Bengt W ska kolla med Blocket, Sveriges största köp- och säljmarknad.

1 kommentar till “Nr 85 2012”

  1. I samband med försäljning av tomt på månen bör man kanske upplysa om vad som gäller rent skattemässigt. Så här skrev Riksskatteverket till mig 1997-02-17 när jag frågade vad som gäller för mina 3 barns tomter på månen, anskaffade samma år:
    "Såvitt kan bedömas bör inkomster av naturtillgångar på månen beskattas enligt vanliga regler för näringsverksamhet" (Dnr 1259-97/200)

Lämna ett svar